KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Şubat 2026 Pazar
°C

Borcu olanlar dikkat! Uygulama devreye girdi

Türkiye Bankalar Birliği borç yapılandırma çerçeve anlaşmasının bugün imzalanarak yürürlüğe girdiğini duyurdu.

Borcu olanlar dikkat! Uygulama devreye girdi
20 EYLÜL 2018 PERŞEMBE 04:35
0
1970
0
AA aa

Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması'na toplam kredilerdeki payı yaklaşık yüzde 90 olan banka ve diğer finansal kuruluş tarafından imza atıldı. Düzenleme son dönemde konkordato başvurularının artması üzerine gündeme gelmişti. Bankalar Birliği'nden yapılan açıklama şöyle:

Bankalar ve diğer finansal kurumlar münferit veya birlikte, borçlarını ödemeye niyetli, ancak farklı nedenlerle edimlerini zamanında yerine getiremeyen müşterilerine, ödeme kabiliyetlerinin iyileştirilmesine destek olmaktadır. Bu amaçla, Birliğimiz tarafından daha önceleri de kamuoyunun bilgisine sunulduğu üzere, her bir müşterinin mali durumu, ödeme gücü ve uzun dönem borçlu-alacaklı ilişkisi ayrı ayrı ve özenle değerlendirilerek, karşılıklı iyi niyete ve özveriye dayalı şekilde, bankalar müşterilerine kredi kanallarını açık tutmakta, vade, ödeme ve teminat koşullarında esneklik sağlamaktadır.

Diğer taraftan, ekonomik performansın öngörülmedik kadar kısa sürede ve ölçüde düşüş gösterdiği durumlarda ise gelişmelerin ekonomik faaliyet üzerindeki olumsuz etkisini sınırlandırmak ve kısa sürede toparlanmayı desteklemek amacıyla çok sayıda alacaklı ve borçlunun bir araya getirilmesini gerekli kılan uzlaşı platformlarına ihtiyaç duyulabilmektedir.

Böyle durumlarda, kaynakların ve zamanın doğru ve verimli kullanılması, taraflar arasında eşgüdümün sağlanarak süreçlerin hızlı tamamlanması önem arz etmektedir. Bu çerçevede, yapılandırma programlarında ölçekleri de dikkate alınarak ekonomik faaliyetleri itibarıyla sektörlerinde ve ticari ilişkilerinde önemli yere sahip olan, nakit dengeleri iyileştiğinde çok sayıda borçlu için sinerji oluşturabilecek nitelikteki borçlulara önceliğin verilebilmesi gereklilik gösterebilmektedir.

Bu yaklaşımla, Türkiye Bankalar Birliği tarafından, yakın dönemde uluslararası piyasalardaki gelişmelerin de etkisiyle ekonomimizde yaşananlar dikkate alınarak, bankalar ve diğer finansal kurumların ticari borçlularla yapacakları finansal yeniden yapılandırma sözleşmelerinde uyulması gereken prensipleri düzenleyen bir protokol hazırlanmıştır.

Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması, toplam kredilerdeki payı yaklaşık yüzde 90 olan banka ve diğer finansal kuruluş tarafından 19 Eylül 2018 itibarıyla imzalanmış ve uygulamaya girmiştir. İç süreçleri devam eden banka ve diğer finansal kuruluşların kısa bir süre içinde anlaşmayı imzalamaları beklenmektedir.

Finansal Yeniden Yapılandırma uygulamasının amacı gelir-gider dengesi geçici olarak bozulduğu için borçlarını vadelerini ödemekte zorlanan işletmelere destek olmaktır. Bu sayede, borçlarının yeniden yapılandırılması veya yeni bir itfa planına bağlanması sonucunda borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacağı tespit edilen işletmelerin ekonomik faaliyetlerinin sürdürülerek nakit akımlarının düzenlenmesine ve yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olunacaktır.

Bu yapılırken, alacaklıların yanı sıra ilgili borçlunun, varsa bunlarla bağlantılı bulunan diğer kuruluşlar ile hakim hissedarlarının da iyi niyetlerini ve özverilerini azami ölçüde ortaya koymaları, bu suretle bir uzlaşı platformunun ve sektörler arasında pozitif bir sinerjinin oluşturulmasıdır.

Bankacılık sektörü tüm paydaşlarıyla el birliği, işbirliği ve güç birliği içerisinde, tecrübesini ve kaynaklarını ülkemizin menfaatleri doğrultusunda en verimli şekilde kullanarak üretimin, yatırımın, ihracatın, ticaretin, istihdamın, kısaca büyümenin sürdürülmesi, varlık değerlerinin ve yatırımcı güveninin korunmasına azami ölçüde katkı sağlamaya devam edecektir.

Uygulamanın ülkemize ve ekonomimize yararlı olmasını dileriz.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Saygılarımızla,

Türkiye Bankalar Birliği

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.02.2026
04:22
Feci kaza! Bariyerleri aşıp karşı şeride geçti! 2 yaralı
Feci kaza! Bariyerleri aşıp karşı şeride geçti! 2 yaralı
Bingöl'de kontrolden çıkan ve bariyerlere çarpan otomobil, takla atıp karşı şeride geçti. Kazada, sürücü ve yanındaki kişi ağır yaralandı.
22.02.2026
04:20
Baytemur`un Zazaca `Qêriya Bêveng` Kitabı Çıktı
Baytemur'un Zazaca 'Qêriya Bêveng' Kitabı Çıktı
Şair ve yazar İsmail Baytemur'un 'Qêriya Bêveng / Sessiz Çığlık' isimli Zazaca hikâye kitabı yayımlandı.
22.02.2026
04:19
Bingöl`e Stadyumu için ödenek çıktı, ihale süreci başladı
Bingöl'e Stadyumu için ödenek çıktı, ihale süreci başladı
Yeri ve kapasitesiyle uzun süredir kamuoyunda tartışılan Bingöl Şehir Stadyumu projesinde beklenen açıklama geldi. Vali Cahit Çelik, yeni stadyum için ödeneğin temin edildiğini ve ihale sürecine geçildiğini duyurdu.
22.02.2026
04:18
947 milyonluk vurgun ağı çökertildi!
947 milyonluk vurgun ağı çökertildi!
Bingöl'ün de aralarında bulunduğu 9 ili kapsayan dolandırıcılık operasyonunda, 'Forex yatırım danışmanlığı' vaadiyle milyonlarca liralık vurgun yaptığı belirlenen 16 şüpheli tutuklandı. Mali incelemelerde yaklaşık 947 milyon TL'lik para trafiği tespit edildi.
22.02.2026
04:16
Bingöl Umut Kervanı`ndan Ramazan Seferberliği
Bingöl Umut Kervanı'ndan Ramazan Seferberliği
Bingöl'de faaliyet gösteren Umut Kervanı Derneği, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte ihtiyaç sahibi, muhtaç ve yetim aileler için yardım çalışmalarını başlattı. Dernek, bu yıl artan başvurulara dikkat çekerek hayırseverlere destek çağrısında bulundu.
22.02.2026
04:15
Bingöllü vatandaş sağ salim bulundu
Bingöllü vatandaş sağ salim bulundu
Bingöl'den Elazığ'a giden ve 112'yi arayarak kaybolduğunu bildiren epilepsi hastası 57 yaşındaki vatandaş, jandarma ekiplerinin çalışmasıyla kısa sürede bulunarak ailesine teslim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın