KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Eylül 2026 Çarşamba

Borcu olanlar dikkat! Uygulama devreye girdi

Türkiye Bankalar Birliği borç yapılandırma çerçeve anlaşmasının bugün imzalanarak yürürlüğe girdiğini duyurdu.

Borcu olanlar dikkat! Uygulama devreye girdi
20 EYLÜL 2018 PERŞEMBE 04:35
0
2205
0
AA aa

Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması'na toplam kredilerdeki payı yaklaşık yüzde 90 olan banka ve diğer finansal kuruluş tarafından imza atıldı. Düzenleme son dönemde konkordato başvurularının artması üzerine gündeme gelmişti. Bankalar Birliği'nden yapılan açıklama şöyle:

Bankalar ve diğer finansal kurumlar münferit veya birlikte, borçlarını ödemeye niyetli, ancak farklı nedenlerle edimlerini zamanında yerine getiremeyen müşterilerine, ödeme kabiliyetlerinin iyileştirilmesine destek olmaktadır. Bu amaçla, Birliğimiz tarafından daha önceleri de kamuoyunun bilgisine sunulduğu üzere, her bir müşterinin mali durumu, ödeme gücü ve uzun dönem borçlu-alacaklı ilişkisi ayrı ayrı ve özenle değerlendirilerek, karşılıklı iyi niyete ve özveriye dayalı şekilde, bankalar müşterilerine kredi kanallarını açık tutmakta, vade, ödeme ve teminat koşullarında esneklik sağlamaktadır.

Diğer taraftan, ekonomik performansın öngörülmedik kadar kısa sürede ve ölçüde düşüş gösterdiği durumlarda ise gelişmelerin ekonomik faaliyet üzerindeki olumsuz etkisini sınırlandırmak ve kısa sürede toparlanmayı desteklemek amacıyla çok sayıda alacaklı ve borçlunun bir araya getirilmesini gerekli kılan uzlaşı platformlarına ihtiyaç duyulabilmektedir.

Böyle durumlarda, kaynakların ve zamanın doğru ve verimli kullanılması, taraflar arasında eşgüdümün sağlanarak süreçlerin hızlı tamamlanması önem arz etmektedir. Bu çerçevede, yapılandırma programlarında ölçekleri de dikkate alınarak ekonomik faaliyetleri itibarıyla sektörlerinde ve ticari ilişkilerinde önemli yere sahip olan, nakit dengeleri iyileştiğinde çok sayıda borçlu için sinerji oluşturabilecek nitelikteki borçlulara önceliğin verilebilmesi gereklilik gösterebilmektedir.

Bu yaklaşımla, Türkiye Bankalar Birliği tarafından, yakın dönemde uluslararası piyasalardaki gelişmelerin de etkisiyle ekonomimizde yaşananlar dikkate alınarak, bankalar ve diğer finansal kurumların ticari borçlularla yapacakları finansal yeniden yapılandırma sözleşmelerinde uyulması gereken prensipleri düzenleyen bir protokol hazırlanmıştır.

Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması, toplam kredilerdeki payı yaklaşık yüzde 90 olan banka ve diğer finansal kuruluş tarafından 19 Eylül 2018 itibarıyla imzalanmış ve uygulamaya girmiştir. İç süreçleri devam eden banka ve diğer finansal kuruluşların kısa bir süre içinde anlaşmayı imzalamaları beklenmektedir.

Finansal Yeniden Yapılandırma uygulamasının amacı gelir-gider dengesi geçici olarak bozulduğu için borçlarını vadelerini ödemekte zorlanan işletmelere destek olmaktır. Bu sayede, borçlarının yeniden yapılandırılması veya yeni bir itfa planına bağlanması sonucunda borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacağı tespit edilen işletmelerin ekonomik faaliyetlerinin sürdürülerek nakit akımlarının düzenlenmesine ve yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olunacaktır.

Bu yapılırken, alacaklıların yanı sıra ilgili borçlunun, varsa bunlarla bağlantılı bulunan diğer kuruluşlar ile hakim hissedarlarının da iyi niyetlerini ve özverilerini azami ölçüde ortaya koymaları, bu suretle bir uzlaşı platformunun ve sektörler arasında pozitif bir sinerjinin oluşturulmasıdır.

Bankacılık sektörü tüm paydaşlarıyla el birliği, işbirliği ve güç birliği içerisinde, tecrübesini ve kaynaklarını ülkemizin menfaatleri doğrultusunda en verimli şekilde kullanarak üretimin, yatırımın, ihracatın, ticaretin, istihdamın, kısaca büyümenin sürdürülmesi, varlık değerlerinin ve yatırımcı güveninin korunmasına azami ölçüde katkı sağlamaya devam edecektir.

Uygulamanın ülkemize ve ekonomimize yararlı olmasını dileriz.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Saygılarımızla,

Türkiye Bankalar Birliği

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.09.2026
14:19
Genç`te 4 kilometrelik sahil projesi için ilk kazma
Genç'te 4 kilometrelik sahil projesi için ilk kazma
Yıllardır ilçenin önemli potansiyellerinden biri olan Murat Nehri kıyısında 4 kilometre boyunca uzanacak sahil projesinde çalışmalar başladı. Proje kapsamında yürüyüş, koşu, bisiklet ve tren yolları yapılması planlanıyor.
29.09.2026
13:37
Beyaz Liste sahada! Ayas: `Ortak hedefimiz Bingöl ticaretini büyütmek`
Beyaz Liste sahada! Ayas: 'Ortak hedefimiz Bingöl ticaretini büyütmek'
3 Ekim'de yapılacak BİNTSO seçimleri öncesinde çalışmalarını sürdüren Beyaz Liste grubu, merkez ve ilçelerde üyelerle bir araya gelerek talep ve beklentileri dinledi. Başkan Adayı Mahmut Ayas, farklı sektörlerden isimlerin aynı hedef etrafında buluştuğunu belirterek, Bingöl'ün ticaret hayatına ve esnafına hizmet etme vurgusu yaptı.
29.09.2026
12:38
3 metrekarelik dükkânda yarım asırlık meslek mirası
3 metrekarelik dükkânda yarım asırlık meslek mirası
Bingöl'de Selahattin Bulut, babasından öğrendiği saat tamirciliğini yaklaşık 33 yıldır 3 metrekarelik dükkânında sürdürüyor. Çocuk felci nedeniyle ağır işlerde çalışamayan Bulut, küçük dükkânında saatleri yeniden hayata döndürürken, baba yadigârı mesleğin geleceğe taşınmasını istiyor.
29.09.2026
12:29
Bingöllü sporculardan Avrupa`da üç altın madalya!
Bingöllü sporculardan Avrupa'da üç altın madalya!
İtalya'da düzenlenen Avrupa Gençler Bocce Raffa Şampiyonası'nda Türkiye üç altın madalya kazandı. Milli sporcu Zilan Atilla üç farklı kategoride Avrupa şampiyonu olurken, Bingöllü Elif Aday da çift kızlar kategorisinde altın madalya kazandı.
29.09.2026
12:08
Bingöl`de uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonu!
Bingöl'de uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonu!
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin 18-25 Eylül tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda 22 olaya müdahale edildi. Operasyonlarda 1.777 kök kenevir/skunk bitkisi, 637 gram kubar esrar, 272 kilogram kıyılmış tütün ve 4 av tüfeği ele geçirilirken, aranan 2 kişi de tutuklandı.
29.09.2026
11:55
Bingöl`de lisansüstü öğrenciler kongrede buluşacak
Bingöl'de lisansüstü öğrenciler kongrede buluşacak
Bingöl Üniversitesi'nde ilk kez düzenlenecek I. Sosyal Bilimler Lisansüstü Öğrenci Kongresi, 6-7 Ekim 2026 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Sosyal bilimler alanında eğitimlerini sürdüren lisansüstü öğrenciler, bilimsel çalışmalarını kongrede akademik çevreyle paylaşacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın