KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Mart 2026 Perşembe
°C

Borcu olanlar dikkat! Uygulama devreye girdi

Türkiye Bankalar Birliği borç yapılandırma çerçeve anlaşmasının bugün imzalanarak yürürlüğe girdiğini duyurdu.

Borcu olanlar dikkat! Uygulama devreye girdi
20 EYLÜL 2018 PERŞEMBE 04:35
0
1981
0
AA aa

Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması'na toplam kredilerdeki payı yaklaşık yüzde 90 olan banka ve diğer finansal kuruluş tarafından imza atıldı. Düzenleme son dönemde konkordato başvurularının artması üzerine gündeme gelmişti. Bankalar Birliği'nden yapılan açıklama şöyle:

Bankalar ve diğer finansal kurumlar münferit veya birlikte, borçlarını ödemeye niyetli, ancak farklı nedenlerle edimlerini zamanında yerine getiremeyen müşterilerine, ödeme kabiliyetlerinin iyileştirilmesine destek olmaktadır. Bu amaçla, Birliğimiz tarafından daha önceleri de kamuoyunun bilgisine sunulduğu üzere, her bir müşterinin mali durumu, ödeme gücü ve uzun dönem borçlu-alacaklı ilişkisi ayrı ayrı ve özenle değerlendirilerek, karşılıklı iyi niyete ve özveriye dayalı şekilde, bankalar müşterilerine kredi kanallarını açık tutmakta, vade, ödeme ve teminat koşullarında esneklik sağlamaktadır.

Diğer taraftan, ekonomik performansın öngörülmedik kadar kısa sürede ve ölçüde düşüş gösterdiği durumlarda ise gelişmelerin ekonomik faaliyet üzerindeki olumsuz etkisini sınırlandırmak ve kısa sürede toparlanmayı desteklemek amacıyla çok sayıda alacaklı ve borçlunun bir araya getirilmesini gerekli kılan uzlaşı platformlarına ihtiyaç duyulabilmektedir.

Böyle durumlarda, kaynakların ve zamanın doğru ve verimli kullanılması, taraflar arasında eşgüdümün sağlanarak süreçlerin hızlı tamamlanması önem arz etmektedir. Bu çerçevede, yapılandırma programlarında ölçekleri de dikkate alınarak ekonomik faaliyetleri itibarıyla sektörlerinde ve ticari ilişkilerinde önemli yere sahip olan, nakit dengeleri iyileştiğinde çok sayıda borçlu için sinerji oluşturabilecek nitelikteki borçlulara önceliğin verilebilmesi gereklilik gösterebilmektedir.

Bu yaklaşımla, Türkiye Bankalar Birliği tarafından, yakın dönemde uluslararası piyasalardaki gelişmelerin de etkisiyle ekonomimizde yaşananlar dikkate alınarak, bankalar ve diğer finansal kurumların ticari borçlularla yapacakları finansal yeniden yapılandırma sözleşmelerinde uyulması gereken prensipleri düzenleyen bir protokol hazırlanmıştır.

Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması, toplam kredilerdeki payı yaklaşık yüzde 90 olan banka ve diğer finansal kuruluş tarafından 19 Eylül 2018 itibarıyla imzalanmış ve uygulamaya girmiştir. İç süreçleri devam eden banka ve diğer finansal kuruluşların kısa bir süre içinde anlaşmayı imzalamaları beklenmektedir.

Finansal Yeniden Yapılandırma uygulamasının amacı gelir-gider dengesi geçici olarak bozulduğu için borçlarını vadelerini ödemekte zorlanan işletmelere destek olmaktır. Bu sayede, borçlarının yeniden yapılandırılması veya yeni bir itfa planına bağlanması sonucunda borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacağı tespit edilen işletmelerin ekonomik faaliyetlerinin sürdürülerek nakit akımlarının düzenlenmesine ve yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olunacaktır.

Bu yapılırken, alacaklıların yanı sıra ilgili borçlunun, varsa bunlarla bağlantılı bulunan diğer kuruluşlar ile hakim hissedarlarının da iyi niyetlerini ve özverilerini azami ölçüde ortaya koymaları, bu suretle bir uzlaşı platformunun ve sektörler arasında pozitif bir sinerjinin oluşturulmasıdır.

Bankacılık sektörü tüm paydaşlarıyla el birliği, işbirliği ve güç birliği içerisinde, tecrübesini ve kaynaklarını ülkemizin menfaatleri doğrultusunda en verimli şekilde kullanarak üretimin, yatırımın, ihracatın, ticaretin, istihdamın, kısaca büyümenin sürdürülmesi, varlık değerlerinin ve yatırımcı güveninin korunmasına azami ölçüde katkı sağlamaya devam edecektir.

Uygulamanın ülkemize ve ekonomimize yararlı olmasını dileriz.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Saygılarımızla,

Türkiye Bankalar Birliği

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.03.2026
02:42
Bingöl`de Yıkılan 4 Okul İçin İhale Süreci Başladı
Bingöl'de Yıkılan 4 Okul İçin İhale Süreci Başladı
6 Şubat 2023'te meydana gelen 2023 Kahramanmaraş Depremleri sonrası Bingöl'de riskli olduğu belirlenerek yıkılan 4 okulun yeniden yapımı için ihale ilanları yayımlandı. İhaleler mart ayı sonunda gerçekleştirilecek.
05.03.2026
02:02
Bingöl Belediyesi ESK arsasını da aldı
Bingöl Belediyesi ESK arsasını da aldı
Yakın zamanda Devlet Su İşleri 94. Şube Müdürlüğü arsasını alan Bingöl Belediyesi, bu kez Bingöl-Muş yolu üzerindeki Et ve Süt Kurumu bahçesindeki yaklaşık 40 dönümlük arsayı satın aldı.
05.03.2026
02:01
Akaryakıtta Eşel Mobil Sistemi Yeniden Devrede
Akaryakıtta Eşel Mobil Sistemi Yeniden Devrede
Cumhurbaşkanı Kararı'nın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte eşel mobil sistemine geçildi. Petrol fiyatları ve döviz kurlarına bağlı artışların yüzde 75'i ÖTV'den karşılanacak.
05.03.2026
02:00
Ramazan`da İstanbul`dan Bingöl`e Gönül Köprüsü
Ramazan'da İstanbul'dan Bingöl'e Gönül Köprüsü
İstanbul'da yaşayan Bingöllü iş insanı Umut Övün ve gönül dostları tarafından Ramazan ayı dolayısıyla hazırlanan gıda yardımı, Bingöl merkez ve Genç ilçesindeki ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıldı.
05.03.2026
02:00
Bingöl`de 36 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
Bingöl'de 36 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
Bingöl'de 39 ayrı dosyadan toplam 36 yıl 3 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı.
05.03.2026
01:58
Bingöl Umut Kervanı`ndan milyonluk yardım
Bingöl Umut Kervanı'ndan milyonluk yardım
Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2026 yılı Şubat ayında 1.036 aileye 1 milyon 185 bin 448 TL ayni ve nakdi yardım ulaştırdı. Yurt dışı ve Gazze'ye gönderilen destekle birlikte toplam yardım tutarı 2 milyon 450 bin 848 TL'ye ulaştı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın