İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezinde açılışı gerçekleşen konferansa 13 ülkeden akademisyen ve araştırmacılar 90'a yakın bildiri ile katılırken, bölgesel kalkınma alanında uzman 20'yi aşkın yerli ve yabancı davetli konuşmacı da iştirak etti.
Konferansa, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman, Fırat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran, Elazığ Valisi Muammer Erol, Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Mücahit Fındıklı, Ömer Faruk Öz, Cemal Akın ve Mustafa Şahin, Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Fırat Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Üyeleri, diğer kalkınma ajansları temsilcileri ve yerli ve yabancı pek çok misafir katıldı.
Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva, yaptığı açılış konuşmasında konferansın, sunulacak bilgiler ve fikir paylaşımlarıyla birlikte "Kalkınma" ve "Bölgesel Kalkınma" kavramlarının önemli bileşen ve tamamlayıcılarını anlama ve yenilikçi yaklaşımlar doğrultusunda harekete geçme imkânı oluşturmasına öncülük etmesi temennisinde bulundu.
Altunyuva; “Ajansımız dünya ve Türkiye deneyimlerini dikkate alarak bölgesel kalkınma konusunda "en iyi uygulamaları" incelemek ve bu uygulamaların ülkemizde muhtelif kalkınma ajansları ve diğer ilgili kurumlar tarafından yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak amacıyla 1. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı'nı düzenlemektedir.”dedi
Konferansın bilim adamlarının, uygulamacıların ve üniversiteler dışındaki araştırmacıların bölgesel kalkınma konusunda yaptıkları teorik, analitik ve deneysel araştırmaları sunmalarına olanak sağlayarak ülkemizin kalkınmasına bir nebze de olsa katkı sunulabileceğini ifade eden Sn. Altunyuva; tüm değerli katılımcılara teşekkürlerini sunarken, konferansın 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen ülkemiz ve Türkiye'nin en gelişmiş 10 bölgesi arasına girmeyi hedefleyen bölgemiz için verimli geçmesini diledi.
Konferans açılışında bir konuşma yapan Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman, Kalkınma Ajansları tarafından ilk kez düzenlenen uluslararası nitelikteki konferanstan dolayı Fırat Kalkınma Ajansına teşekkürlerini sunarken, Ajanslar ile uygulanan bölgesel kalkınma yaklaşımının iç dinamiklerin değerlendirilebilmesi ve yönetişimin sağlanması açısından önemine işaret etti.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise konuşmasında Türk girişimci ruhu ile ülkemizin sürekli büyümeyi gerçekleştirebileceğini ifade ederek kalkınma için il bazında değil, bölgesel düşünmenin gereğine dikkat çekti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, Ajansların en önemli katkısının kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki birlikteliği sağlamak olduğunu belirtti. Özel sektörün yerel kararlarda katılımcılığının önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, bölge insanının zekası ve girişimci ruhu ile Ajans desteklerinden yararlanarak pek çok şeyi başarabileceğini ifade etti. Ülkemiz için kadın ve genç girişimcilerin önemine de vurgu yapan TOBB Başkanı Malatya'da kurulacak olan Kredi Garanti Fonu temsilciliğinin de müjdesini verdi.
Konferans açılışında bir konuşma yapan Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı ise, Fırat Kalkınma Ajansının nitelikli bir insan kaynağı ile faaliyetlerini başarıyla sürdürdüğünü, ülkemizin 2023 vizyonunun temelini oluşturan üretim ve ihracatın ancak çok çalışılarak gerçekleştirilebileceğini söyledi.
Fırat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Bingöl Valisi. Mustafa Hakan Güvençer ise konuşmasında, ekonomik kalkınmanın yanı sıra sosyal ve beşeri anlamda kalkınmanın da önemine işaret ederek, konferansın özelikle bu alanda bölgeye ve ülkemize katkıda bulunması yönünde temennilerde bulundu.
Açılış konuşmalarının ardından “Bölgesel Kalkınmaya Küresel Bakış” oturumu ile çeşitli uluslararası örgütlerin bölgesel kalkınma konusuna bakış açıları ve "en iyi uygulamalar" yansıtıldı. Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran tarafından yönetilen oturumda Kalkınma Bakanlığı temsilcisi Murat Kara, OECD Bölgesel Kalkınma Politikası Departmanı Başkanı Joaquim Oliveira Martins, İslami Kalkınma Bankası'nın Orta Asya ve Avrupa Departmanı'nın yöneticisi Hikmat Aliyev, Avrupa Komisyonu'nun bölgesel politikadan sorumlu genel direktörlüğünde görev yapan Inguna Kramina ve Avrupa'daki turizm ve bölgesel kalkınma politikaları üzerine çalışan Prof. Dr. Henrik Halkier'in sunumları yer aldı.
Öğleden sonraki paralel oturumlarda ise 18 farklı başlık altında bölgesel kalkınmaya yönelik Türkçe ve İngilizce bildiriler sunuldu. Konferans Cuma günü devam edecek paralel oturumların ardından cumartesi günü düzenlenecek bölge gezisi programıyla sona erecek.