Yolların durumuyla ilgili Karayolları Elazığ Bölge Müdürlüğü'ne yönelik sert eleştirilerde bulunan BİN-DER Başkanı Doğan Karasu :
Bingöl Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER) Başkanı Doğan Karasu, Bingöl'ün çevre illerle olan bağlantı yollarındaki son durumu değerlendirdi. Karayolları Elazığ 8. Bölge Müdürlüğü'ne yönelik sert eleştirilerde bulunan Karasu, Bingöl'deki siyasi ve bürokrasiye de yüklendi. Bingöl-Solhan yolunun maliyetiyle ilgili bilgi taleplerinin araç plakası verilerek geçiştirilmesini de sert bir fille eleştiren Karasu: “Bu arabalar Susurluk Ayranıyla çalışmıyor ki. Plaka tutkumuz yok, harcanan bütçenin ne kadar olduğunu öğrenmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“BİNGÖL'E SÖMÜRGE MUAMELESİ YAPILIYOR”
Çevre ile bağlantı yollarının çileye döndüğü gibi kalitesinin de düşük olduğunu savunan Karasu: “Bingöl-Elazığ ile Bingöl-Solhan duble yol çalışmaları İshak Paşa Sarayı'nın yapımı gibi yıllarca sürdü ve süreç hala devam ediyor. Elazığ yolu yaz-boz tahtasına dönüştürülmüş. Karayolları Bölge Müdürlüğü Bingöl'de staj yapıyor, Bingöl'de hazine bulmuş, Bingöl'e sömürge muamelesi yapıyor. Bingöl, Elazığ'ın ilçeleri kadar değerli değildir. Yollarımızın bu durum da olmasının iki nedeni var. Karayolları Bölge Müdürlüğünün Bingöl'e bakışı ve hizmet anlayışı ile Bingöl'ün bürokratik ve siyasi yapısı. Tüm bu olumsuzlukların baş aktörü siyasetin zayıflığı, Bingöl'e olan ilgisizliğidir. Zaten Bingöllüler için hizmetin bir önemi yoktur, yeter ki Bakan'ları olsun. Siyasetten beslenenler güçlü bir siyasal damarı istemez, kendi çıkarları için tehdit görür. Bakanı olup ulaşım ağı bu oranda kötü, duble yol çalışmaları bu kadar sorunlu ve ağır yürüyen başka bir il Türkiye'de var mıdır? Bir Bakanımız var diye birçok Bingöllüler kendinden geçmiş, psikolojik tatmin duyguları tavan yapmış. İmkânları hizmete dönüştürmek, her yerde var ve bizde niye yok demek kimsenin aklına gelmiyor” dedi.
“BU ARAÇLAR SUSURLUK AYRANIYLA ÇALIŞMIYOR!”
“Karayolları Bölge Müdürlüğüne bol keskin virajlı, kalitesi Elazığ yollarının kalitesinin çok gerisinde olan Bingöl-Solhan Yolunu sorduk” diyen Karasu, aldıklarını şöyle aktardı: “15 Ağustos 2012 tarihinde şu cevap verildi: ‘Bingöl-Solhan Yoluna 2003 yılında başlanmıştır. Proje 30.05.2009 tarihinde onaylanmıştır. 2003-2010 yılları arasında 62 milyon 155 bin lira, toplamda da 84 milyon 263 bin 209 Lira harcanmıştır.' Bu tutara 2012 yılında yapılan asfalt, Bingöl Özel İdare Sekreterliğinin yaptığı harcamaların dahil edilip edilmediği belirtilmemiştir. Konuyla ilgili olarak Bingöl Özel İdare Sekreterliğine Bingöl-Solhan Yolu için Sekreterlikçe yapılan harcamaların toplamını, Bingöl-Solhan Karayolunun 145-152 kilometresinin (Yükseller Dinlenme Tesisler ile Gülbahar Barajı Şantiyesi arası yolun) Acil Eylem Planı kapsamında kamu araç parkıyla yapılıp yapılmadığını, aynı yolun ikinci kez müteahhitlere yaptırılıp yaptırılmadığını? sorularını içeren 2 ayrı dilekçe verdik. Dilekçelerin maddi kısmına cevap verilmedi. Acil Eylem Planı kapsamında Bingöl-Solhan yol yapım çalışmalarında kullanılan arabaların plakalarını verdiler. Bu arabalar Susurluk Ayranıyla çalışmıyor ki. Bu arabaların Susurluk Ayranı ile çalışmaları halinde bile bir bütçenin gerekli olacağı gerçeğini görmezden gelmişlerdir. Plaka tutkumuz yok, harcanan bütçenin ne kadar olduğunu öğrenmek istiyoruz” diye konuştu.
“KAYNAKLARIN NASIL KULLANILDIĞINI BİLMEK HAKKIMIZDIR”
Bingöl-Solhan yoluyla ilgili eleştirisini sürdüren Karasu, bu yolun 9 yıl sürdüğünü ifade etti ve kaynakların kullanımıyla ilgili bilgi edinme haklarının bulunduğunun altını çizdi.
Karasu: “Bingöl-Solhan Karayolu 9 yıl sürmüştür. Yukarıda belirtildiği gibi kesin rakamı netleştirememekle birlikte bu yolun kilometre maliyeti 2 trilyonun üstüdür. Sağlıklı bilgi verilmiş olsaydı toplam rakamın 100 trilyonun üstünde olduğu görülecekti. Harcanan bu paranın tamamı demir paraya çevrilip derelere doldurulsaydı Bingöl-Solhan Yolu bu demir paralarla yapılabilirdi. Bu kaynaklar bizim, kaynaklarımızın ne düzeyde ekonomik kullanıldığını bilmek hakkımız” şeklinde konuştu.