15 gün sonra belirlenecek Bölge Kalkınma Ajansı için seçilecek merkez vilayetin Bingöl olmasını isteyen vatandaşlar, milletvekilleri, vali ve sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunarak ilimizin merkez yapılması çalışması yapılması gerektiğini ifade ettiler
2002 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile oluşturulan Avrupa Birliği'ne (AB) uyum çerçevesinde gündeme gelen Bölgesel Kalkınma Ajansları'nın Türkiye'nin, AB'nin katılım öncesi mali yardım programı kapsamında bölgesel gelişme yardımlarından yararlanabilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illeri bir bölge kabul edilerek, önümüzdeki 15 günlük süre içerisinde bu iller arasından bir il'in merkez vilayet kabul edileceği öğrenildi.
Bu oluşumda Bingöl'ün merkez vilayet statüsüne getirilmesini isteyen vatandaşlar, “Bunun için başta milletvekillerimiz olmak üzere il valimiz, sivil toplum örgütlerine büyük bir iş düşüyor. Etkin bir siyaset ve diyaloğun oluşturulması gerekiyor. Bu anlamda yetkili kişilerden etkin bir siyaset ve yoğun bir çaba istiyoruz” şeklinde taleplerini dile getirdiler.
Projenin işlevi ve faydaları
Kalkınma Ajansı Ulusal Planla uyumlu olarak bulunduğu bölgenin planını hazırlamakla yükümlü olacaktır. DPT ve Ajans işbirliğinde hazırlanacak olan bu plan, Ajans tarafından plan döneminde sağlanacak olan desteğin temelini de oluşturacaktır. Ajansın bu plana göre oluşturacağı “Çalışma Programı”nda belirlenen faaliyet alanlarına ayrılan kaynaklar, proje çağrısı mekanizması kullanılarak bölgeden gelecek projelere tahsis edilecektir. Proje çağrısı, bir program kapsamında hibe desteği almak üzere kişilere ve kurumlara yapılan çağrıdır. Proje çağrısını takiben hazırlanan projelerden yarışma ortamında seçilecek başarılı projelerin hibe ile desteklenmesi sağlanacaktır. Her bir proje bağımsız uzmanlardan oluşan bir komisyon tarafından değerlendirilecektir. Başarılı bulunan projelerin finansmanı için proje sahipleri ile sözleşme imzalanacaktır. Ajansın sağlayacağı desteklerde yerel faydalanıcılar da eş finansman sağlamaktadır. Böylece, bölgenin potansiyellerini harekete geçirerek kalkınmasını hızlandıracak olan öncelikli projeler, yarışma usulü ile şeffaf bir şekilde belirlenebilecek ve desteklenecektir. Kalkınma Ajansı aracılığı ile sağlanacak kaynaklar; bölge için hazırlanacak bölgesel gelişme planı ve stratejileri kapsamında, bölgenin rekabet gücünün en yüksek olduğu, uzmanlaşacağı alanlardaki yerel gelişmeyi tetikleyebilecek. KOBİ'ler tarafından hazırlanan kar amaçlı projelere; hibe, faiz desteği, geri ödemeli faizsiz kredi desteği gibi yöntemlerle tahsis edilerek, kalkınmaya yeni bir ivme kazandıracaktır.