Bingöl Tarım İl Müdürlüğü, kentte pazar değeri yüksek, iklim ve toprak koşullarına uygun ürünlerin yetiştirilmesi amacıyla Bingöl'de ilk defa ikinci ürün demonstrasyon çalışması başlattı. Yapılan çalışma başarı ile sonuçlandı.
İl Tarım Müdürlüğü İstatistik Şube Müdürlüğü'nde görevli ve Çayır Mera Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projeleri Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Aziz Bayındır ile Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü'nün koordineli şekilde yürüttükleri ortak çalışmada ilk kez ikinci ürün demesi yapıldı.
Birinci ürün olarak macar fiği, ikinci ürün olarak ise silajlık mısır üretimi yapıldı. Bingöl İli Kültür Mahallesi İnalı Mevkiinde yapılan demonstrasyonda Macar fiğ Ekimi 15 Ekim 2008 tarihinde yapılmış ve 1 Haziran 2009 tarihinde yüzde 100 çiçeklenme döneminde hasat edilmiştir. Aynı tarlaya 12 Haziran 2009 tarihinde yapılan silajlık mısır ekimi ise 2 Ekim 2009 tarihinde hasat edilmiştir. Hasat edilen silajlık mısır, İl Tarım Müdürlüğü elemanlarının kontrolünde silaj yapıldı.
Yapılan çalışmayla birlikte yem bitkileri desteklemelerinde ilk kez Bingöl'de bir çiftçinin aynı tarlaya iki kez destek almış olacağını vurgulayan İl Tarım Müdürü Namet Sevinç: “Gerek Macar Fiğ gerekse Silajlık Mısır üretiminde birim alandan oldukça yüksek verim alınmaktadır. Macar fiğ üretiminde dekara 1 ton kuru ota kadar, silajlık mısırda ise dekara 6–7 tona kadar verim alınabilmektedir. Bingöl'de yaklaşık 90 bin BBHB'ne eşdeğer hayvan mevcut olup bunların mera dönemi dışındaki kaliteli kaba yem ihtiyacı yaklaşık 243 bin 347 tondur. İlimizde mevcut koşullarda bu ihtiyacın yüzde 37'si üretilmektedir. Geriye kalan yüzde 63'ü ise besin değeri oldukça düşük olan buğdaygil samanından karşılanmaktadır. Buğdaygil samanı da ilimize komşu illerden geldiği için çiftçiye kilogram maliyeti bazı yıllarda 35–40 kuruşa kadar çıkmaktadır. Söz konusu çalışmayla birlikte çiftçilerin Macar fiğ ve silajlık mısır münavebesi uygulayarak ikinci ürün yetiştirmesi kaliteli kaba yem ihtiyacının azaltılması için oldukça önem arz etmektedir. İl müdürlüğümüzce mevcut uygulamayı yaygınlaştırmak ve yem bitkileri üretimini geliştirmek amacıyla Çayır-Mera Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projeleri ile yayım çalışmaları kapsamında 7 bin 500 kg Macar fiğ tohumu çiftçilere dağıtıldı. Özellikle rakımı düşük alanlarda üretim yapan çiftçilerin ilkbaharda ikinci ürün olarak silajlık mısır üretimini yapabilecek ancak üreticilerin kullanacakları tohum çeşidi konusunda dikkatli olmaları ve İl müdürlüğümüz teknik personelinden mutlaka bilgi almaları gerekmektedir. Macar fiğ ve silajlık mısır münavebesi uygulayarak ikinci ürün yetiştiren üreticiler bir yılda iki kez yem bitkileri desteğinden de faydalanabileceklerdir” şeklinde konuştu.
kenthaber bingolmedya