Son zamanlarda birçok ilde olduğu gibi Bingöl'de de ihale usulü ile yapılan avlanmalar ile ilgili Bingöl Avcılar Dernek Başkanı Serkan Elçi, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Başta koruma altında olan yaban hayatının korunması gerektiğini belirten Elçi, Avrupa'ya has olan paralı avlak sisteminin Türkiye'de hayvan popülasyonu nedeniyle uyum göstermediğini vurguladı.
Elçi, açıklamasının devamın şu sözlere yer verdi:
“Avcılar dernek başkanı Serkan Elçi: Bingöl ilimizde 04.03.2020 tarihinde yapılan il av komisyon toplantısında ilimiz genelinde yaban hayvan neslinin tükenme noktasına geldiği ve bu çerçevede tedbirlerin alınması gerekiyor. İlimizin tümünde en az bir yıl olmak üzere avlanmanın yasaklanmasını önerdik. Bu yasak sürecinde ilgili devlet bünyesindeki hayvan üretim çiftliklerinden yaban hayvanlarının doğaya salınımının yapılması gerektiğini ilettik. Bu işlemlerin saha çalışması ile hayvan türlerinin iklim koşulları ve bitki örtüsü gözetilerek yapılması gerektiğini söyledik. Maalesef önerimiz komisyonun sekreterliğini yapan Bingöl milli parklar şube müdürlüğü tarafından sebepsizce iptal edildi. Bizlerde avcı kuruluşları olarak kararlara şerh düşerek önerilerimizi Ankara (Merkez Av Komisyonuna) ilettik sonucunu beklemekteyiz.”
“HAYATI SAHASINDA YASAL OLMAYAN AV YAPAN İNSAN SAYISI İSE BİNLERCEDİR”
“Son beş yıldır ilimizde yaban hayvan nesli yasal olmayan kaçak avlanma, iklim koşulları ve benzeri sebeplerden dolayı yok olma tehlikesindedir. Biz yasal olan avcıların insani ve vicdani olarak sahada gördüğümüz bu durumun ciddiyetine dair getirdiğimiz öneri ve çözümlerin karşılık görmemesi kabul edilemez bir durumdur. İlimizde toplamda 500 yasal avcı olup kırsalda yaban hayatı sahasında yasal olmayan av yapan insan sayısı ise binlercedir.”
“DERNEK OLARAK EN ÖNEMLİ GAYELERİMİZDEN BİRİ DE HAYVAN NESLİNİN DEVAMLILIĞINI SAĞLAMAK OLMALIDIR”
Ülkemizde avcılık usul ve esasları ile ilgili yapılan değişikliklerden özel avlak (paralı avlak) sistemi Avrupa'ya has bir sistem olup ülkemizin gerçekleri ile uyuşmamaktadır ve bu sisteme geçiş henüz erkendir. Sebebi ise Avrupa'daki hayvan popülasyon varlığı oransal olarak çok fazladır. Üretim çiftliklerinden yaban hayatına salınan hayvan sayısı ise avlanılan sayının bir o kadar fazlasıdır. Dernek olarak en önemli gayelerimizden biri de hayvan neslinin devamlılığını sağlamak olmalıdır. İlimizde alarm derecesine varan bu tehlikenin bir an önce önlenmesi için doğamıza uygun hayvan türlerinin doğaya salınması, korunması ve kaçak avcılığın önüne geçilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda ilimizin tümüne en az bir yıl av yasağı getirilmelidir. Bu farkındalık ve duyarlılıkta olmamız gerekir. Bu noktada bu işin sorumlu kurumu Bingöl Milli Parklar Şube Müdürlüğüdür. Tüm yetkililerin bu konuya duyarlı olması ve hayvan neslini koruması gerekir.