Bingöl'ün Karlıova ilçesi Taşlıçay köyünde yaşayan silikozis hastası Fahrettin Fırat(31) tedavi gördüğü Hacettepe Göğüs Hastanesinde hayatını kaybetti.
2000 ile 2004 yıllarında İstanbul'da merdiven altı diye tabir edilen kot taşlama işinde çalışan evli ve dört çocuk babası Fahrettin Fırat, akciğer nakli için gittiği Ankara Hacettepe Hastanesinde hayatını kaybetti. Fırat için uygun nakil bulunduğu, ciğerinin tamamen iflas etmesi ve bünyesinin kaldıramadığı için hayati tehlikesi olduğu için nakil gerçekleştirilemedi. Yaklaşık beş yıldır nefes darlığı çeken ve birçok ilde tedavi gören Fırat, gerçekleşmeyen nakilden sonra Hacettepe Hastanesinde hayatını kaybetti.
Fırat'ın cenazesi ailesi tarafında alınarak Karlıova Taşlıçay köyüne getirilmek üzere yola koyuldu.160 Silikozis hastasının bulunduğu Taşlıçay köyünde Fırat'ın ölümüyle beraber Taşlıçay köyünde toplam silikozis hastalığından dolayı ölenlerin sayısı ise 11 yükseldi.
SİLİKOZİS NEDİR?
Silikozis, döküm kumu hazırlama, cam ve seramik malzemesi hazırlama, tünel kazma, madencilik, kumlama ve taşlama sırasında açığa çıkan kristal silikaya uzun süreli maruziyet sonucu oluşur. Solunabilir büyüklükte, kristal halindeki silika partiküllerinin solunmasına bağlı olarak akciğer dokusunda oluşan fibrotik reaksiyon ‘silikozis' olarak adlandırılır. Bir pnömokonyoz türü olan silikozis çevresel kaynaklı ve önlenebilir bir meslek hastalığıdır ve tedavisi yoktur.