Ziraat Mühendisi Cuma Karaarslan tarafından yaklaşık dört yıl önce iki yüz metrekarelik bir serada başlatılan yerli tohum çoğaltma çalışmaları bölgeye yayıldı. Sera çalışmalarının bir avuç tohumla başladığını söyleyen Karaarslan, “Bingöl ün en iyi sebze üreticisi olan Guldar köyü tohumları 4 yıl önce köylülerden toplanarak ekim fide ve köylü mahareti ile çoğaltılmak sureti ile 4 yılda saflaştırılmıştır. 4 yıl boyunca hiçbir kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan sadece hayvan gübresi ve orjini olan Guldar köyünde ekimi yapılarak elde edilen tohumlar şu anda 5 dekar Çapakçur vadisinde kurulan serada fide yapılarak ekime hazırlandı.” dedi.
Yerli tohum çalışmalarının tüm bölgeye hitap ettiğini söyleyen Karaarslan, “Amacımız bu alanda kurulan serada hem yerel tohumun devamlılığını sağlamak hem de Bingöl'ün bütün alanlarında ekimi yapılarak sürdürülebilir Guldar tohumlarını korumaktır. Yerli tohumun insan sağlığında ve tarımsal kalkınmada önemi yadsınamaz. Bu alanda yapılan çalışmamız tüm bölgeye yönelik olup, yöremiz açısından yerel tohumun kullanılması hem sağlık hem de tarımsal değer açısından son derece önemlidir.” Şeklinde konuştu.
Karaaslan, "2 yıl üst üste bir avuç tohumla başladığımız çalışmayla 10 kırsal alanda, çiftçimize fide temin ederek tohumları çoğaltmayı başardık. Yapılan bu çalışma ile bu yıl 60 bin adet fide üretimini gerçekleştirerek Guldar köyünde 35 bin ve Çapakçur vadisinde kurduğumuz 5 bin 500 metrekarelik sera alanında 25 bin olmak üzere toplam 60 bin fideyi toprak ile buluşturduk." diye konuştu.
İki yüz metrekare serada başlayan hikayenin 5 dekar arazi üzerine kurulu serada devam ettiğini söyleyen Karaarslan, “Çapakçur vadisinde kurulan serada üretilen domates, biber ve patlıcan fidelerinin satışı başladı. Pandemi dolayısı ile tezgah satışları kısıtlı olacaktır. Ancak isteyen köylerde toplu siparişleri köyde teslim edilmek üzere program yaptık. İsteyen vatandaşlarımız Çapakçur vadisinde kurulan seramızdan temin edebilir, isteyen vatandaşlarımız siparişlerini 05336191341 numaralı telefon ile verebilirler. Guldar köyü bu domates ve biberin ana vatanı olup su ve toprak yapısı ile orman köyü olup tohumun orijinini korumak ve yeknesak tohumlar elde etmek için ana yurdu olarak seçilmiştir. Üretici olarak kurulan altyapılar ve ürün ekiliş alanlarımız ile bu devir daim süreci ile ekim fazlası tohumların satışı ve ülke sathına yayılışı hem bölgemiz hem Ülkemiz hem de bizim için oldukça önemli katma değerler sağlayan ve dışa bağımlılığı önleyecek önemli bir çalışmadır.” dedi.
Karaaslan; “DSİ'den emekli ziraat mühendisiyim. BİNÇEVDER başkanlığı ve 23 yıllık TEMA temsilciliğimde çevre ve doğa alanında edindiğim ilgi-bilgi ve sevgiyi toplum sathına iyi bir örneklikle yerli tohum üstüne yoğunlaşarak geliştirmek istedim” dedi.