BM Genel Kurulu silahsızlanma komisyonu, bütün nükleer silahların kullanıma her an hazır durum düzeyinden çıkarılması çağrısıyla ilgili bir karar tasarısını, ABD, İngiltere ve Fransa'nın itirazlarına karşın kabul etti. "Bütün nükleer silahların üst düzey tehlike durumundan çıkarılmasının sağlanması" ile bu silahlarla ilgili sistemlerin kullanıma hazır durum düzeylerinin düşürülmesi çağrısının yer aldığı tasarı, nükleer güce sahip 3 Batılı ülkenin hayır oyuna karşı, 124 oyla komisyondan geçti.
Tasarı için Çin ile birlikte çoğunluğu NATO üyesi ve Batı ülkesi 34 ülke de çekimser oy kullanırken, Rusya oylamaya katılmadı. Karar tasarısında, nükleer silahların kullanıma hazır durumda tutulmasının soğuk savaş döneminin özelliği olduğu belirtilerek, bu dönemin 1990'ların başında sona ermesinden sonra "artan güven ortamı ve şeffaflığın" memnuniyet verici olduğu, ancak "hala birkaç bin nükleer silahın birkaç dakika içinde fırlatılmaya hazır durumda kalmasının" kaygı verici olduğu vurgulanıyor. Tasarıda, "nükleer silahların üst düzey alarm durumunda olmasının, bu silahların kullanılma, hatta kazara ve istemeden fırlatılma riskini artırdığı, bunun da felakete yol açabileceğine" işaret edilerek, nükleer silahların azaltılması ve kullanıma hazırlık düzeylerinin düşürülmesinin, "nükleer silahsızlanmaya, uluslararası barış ve güvenin korunmasına" katkıda bulunacağı kaydediliyor.
İngiltere'nin silahsızlanma ve çok taraflı silahların kontrolü konusundaki temsilcisi John Duncan, ülkesinin karara itiraz ettiğini, çünkü nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için daha fazla baskı konusu bulunduğunu savundu. Duncan, nükleer silahların kullanıma hazırlık durumlarının değil, bu silahların sayısı ve yayılması gibi konuların üzerinde durulması gerektiğini düşündüklerini ifade etti. Şili, Yeni Zelanda, Nijerya, İsveç ve İsviçre'nin hazırladığı karar tasarısı, nihai oylama için 192 üyeli BM Genel Kuruluna gidecek. Genel Kurul kararlarının yasal bağlayıcılığı bulunmazken, dünya görüşünü yansıtma özelliği bulunuyor.
Yeni Zelanda Silahsızlanma ve Silahların Kontrolü Bakanı Phil Goff, ağustos ayında hükümetinin yasa tasarısı teklifinde bulunacağını, çünkü nükleer güce sahip ülkelerin silahlarının yol açtığı riski azaltmak istediklerini kaydetmişti. Goff, dünyada halen binlerce nükleer silahın her an kullanıma hazır durumda bulunduğunu belirterek, bunun küresel güvenlik için büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekmişti. İsveçli kıdemli diplomat ve silah uzmanı, İsveç'in Kitle İmha Silahları Komisyonunun Başkanı Hans Blix de, Yeni Zelanda'yı ziyaretinde nükleer silahların ve kitle imha silahlarının yok edilmesi için daha fazla çaba sarf edilmesinin hayati önemde olduğunu vurgulamıştı.
haber7