KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Şubat 2026 Cuma
°C

Binlerce kişiye müjde! Meclis'e sunuldu, paralar iade edilecek

Bankada mevduatı olan ancak işlem yapılmadığı için TMSF'ye devredilen paralar hak sahiplerine iade edilecek.

Binlerce kişiye müjde! Meclis`e sunuldu, paralar iade edilecek
07 NİSAN 2021 ÇARŞAMBA 09:54
2
2062
0
AA aa
  • Zaman aşımı nedeniyle TMSF'ye ve Yatırımcı Tazmin Merkezi'ne devredilen alacak ve emanetlere iade yolu açılıyor. 

  • Meclis'e sunulan düzenleme kapsamında zaman aşımı nedeniyle devredilen paralar hak sahipleri tarafından talep edilmesi halinde iade edilecek.

  • Uygulama ile mülkiyet hakkının güvence altına alınması amaçlanırken, sermaye piyasalarına olan güvenin de zedelenmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

  • Sadece geçtiğimiz yıl 10 yıl içinde hiçbir işlem yapılmayan 1 milyon 44 bin hesap açıldı ve toplam 217 milyon lira para sahibi başvuru yapmadığı için TMSF'ye devredildi.​

Bankacılık Kanunu'nun 62'nci maddesi gereğince, bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son işlem tarihinden başlayarak 10 yıl içinde işlem görmeyen hesapları zaman aşımına tabi tutuluyordu.

Söz konusu işlem görmeyen hesaplar 10 yıl sonra ise zaman aşımına uğrayarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devrediliyor, TMSF'ye gelir kaydedilen mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların, sehven devredilenler hariç, sahiplerine iadesi ise mümkün olmuyordu.

İşte Meclis'e sunulan Torba Yasa ile bu uygulamada değişikliğe gidiliyor.

TALEP EDENE İADE EDİLECEK

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile zaman aşımı nedeniyle TMSF'ye ve Yatırımcı Tazmin Merkezi'ne devredilen alacak ve emanetlerin, hak sahiplerinin talepleri durumunda iade edilerek mülkiyet hakkının güvence altına alınıyor.

BİLDİRİM ŞART OLACAK

Ayrıca ilgili kanun maddesine 'kiralık kasa ve her türlü'' ibaresi eklenmiş, maddede zamanaşımının başlangıcında dikkate alınacak uygulamalar olarak sayılan 'hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı' ibarelerinden herhangi birinin yeterli sayıldığının vurgulanması açısından cümleye 'veya' ibaresi ile 'bildirim' koşulu da eklenecek.

YATIRIM HESAPLARI İÇİN DE İADE YOLU AÇILACAK

Öte yandan uzun yıllar işlem yapılmayan ve Yatırımcı Tazmin Merkezi'ne devredilen yatırım hesapları da mülkiyet hakkı ve sermaye piyasalarının özünde yatan uzun vadeli yatırım felsefesini zedelemesinden kaynaklı hak sahiplerinin talepleri durumunda iadesi amaçlanıyor.

2020 YILINDA REKOR KIRILDI

Geçen sene 10 yıl içinde hiçbir işlem yapılmayan 1 milyon 44 bin hesap açıldı ve içindeki toplam 217 milyon lira para sahibi başvuru yapmadığı için Tasarruf Mevduatı sigorta Fonu'na (TMSF) devredildi. 2020 yılında TMSF'ye devredilen meblağın, 2011'den bu yana en yüksek rakam olması dikkati çekti.

TMSF'ye, 2011-2020 döneminde, zaman aşımına uğradığı için toplam 5 milyon 418 bin hesap devredildi. Bu hesaplarda unutulan toplam tutar ise 1 milyar 185 milyon lira oldu.

ÇOĞUNLUĞU BİREYSEL HESAPLAR

TMSF'ye devredilen hesaplar bireysel ve kurumsal hesaplar olarak bir ayrıma tabi olmazken, çoğunluğunu bireysel hesaplar oluşturdu. Bankalar tarafından ocak ayından itibaren hak sahiplerine yapılan bildirimler ve ilanlar neticesinde zamanaşımına uğrayan hesaplar için yaklaşık 30 bin mudi ise bankalara başvurarak, paralarını TMSF'ye devredilmeden önce çekti.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.02.2026
03:36
Bingöl Şehir Stadyumu`nda İhale Takvimi Netleşti
Bingöl Şehir Stadyumu'nda İhale Takvimi Netleşti
AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, Bingöl Şehir Stadyumu projesinde zemin etüdü ve proje ihalelerinin mart ayında gerçekleştirileceğini açıkladı.
27.02.2026
03:35
Bingöl`ün Sağlık Kadrosuna 33 Yeni Hekim Atanacak
Bingöl'ün Sağlık Kadrosuna 33 Yeni Hekim Atanacak
Sağlık Bakanlığı'nın 127. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü kurası kapsamında Bingöl'deki sağlık kuruluşlarına toplam 33 hekim atanacak.
27.02.2026
03:34
B.Ü.`de
B.Ü.'de 'Üretim Yılı' Kapsamında Doğal ve İnovatif Ürün Sunumu
Bingöl Üniversitesi'nde 2026 yılının 'Üretim Yılı' ilan edilmesi kapsamında yürütülen çalışmalar çerçevesinde geliştirilen doğal ve yenilikçi ürünler, Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik'e tanıtıldı. Çelik, bu tür yenilikçi ve yüksek katma değerli projelerin üniversitenin Ar-Ge kapasitesini güçlendirdiğini dile getirdi.
27.02.2026
03:33
Üniversitelerde Öğrenci Affı Düzenlemesi Yolda
Üniversitelerde Öğrenci Affı Düzenlemesi Yolda
AK Parti Meclis Grubu'nun hazırladığı kanun teklifiyle, 1 Temmuz 2022'den sonra üniversite ile ilişiği kesilen öğrencilerin yeniden eğitime dönmesinin önü açılıyor. Kimleri kapsayacak? İşte detaylar…
27.02.2026
03:32
İmalat Sanayine 100 Milyar TL Destek Paketi
İmalat Sanayine 100 Milyar TL Destek Paketi
İmalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ ve büyük işletmelere yönelik 100 milyar TL büyüklüğündeki finansman ve istihdamı koruma programı başlatıldı. Program kapsamında başvurular 2 Mart 2026 itibarıyla çevrim içi alınacak.
27.02.2026
03:31
Bingöl`de 5 İlçede Eğitime Kar Engeli
Bingöl'de 5 İlçede Eğitime Kar Engeli
Yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle Bingöl'de 5 ilçede tüm okullarda, il merkezinde ise taşımalı eğitimde 1 gün süreyle eğitime ara verildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın