TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı bünyesinde yürütülen "4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Projelerini' Destekleme Programının değerlendirme süreci ve sonuçları paylaşıldı.
Yeşilyurt Ortaokulu Müdürü Ali Alın'ın yürütücülüğünü yaptığı Doğadan Sofraya Organik Tarım Elçileri adlı TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Projesi tekrar kabul edildi. İki yıldır üst üste bu alanda projeleri kabul edilen tek kurum Yeşilyurt Ortaokul oldu.
PROGRAMIN AMACI NE?
Sonuçları paylaşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ‘Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı'nın amacını “Bilimsel bilginin toplum ile buluşturulmasını ve yaygınlaştırılmasını, bilginin mümkün olduğunca görselleştirilerek, etkileşimli uygulamalarla anlaşılır bir biçimde kazandırılmasını ve katılımcıların bilimsel olguları fark etmelerini sağlayarak, merak duygularının, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerinin teşvik edilmesi” olarak özetledi.
630 PROJEDEN 125'İ DESTEK ALMAYA HAK KAZANDI
Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı'nın okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve dengi okul, ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri, öğretmenler veya bilim merkezleri çalışanlarından oluşan hedef kitlesine yönelik Çağrı Alanları başlığı altında belirtilen alanlarda olmak üzere, hedef kitlenin bilimsel konuları, kavramları ve süreçleri gözlem ve uygulamalarla kavrayabilmesine imkân sağlayan ve belirli bir program dâhilinde gerçekleştirilen faaliyetleri kapsadığını aktaran Mandal, bu alanda Türkiye geneli sunulan 630 projeden 125 projenin destek almaya hak kazandığını belirtti.
BİNGÖL'DE TEK KABUL EDİLEN PROJE YEŞİLYURT ORTAOKULU'NDAN
Destek almaya hak kazanan projelerden biri de yürütücülüğünü Yeşilyurt Ortaokulu Müdürü Ali Alın'nın yapmış olduğu “Doğadan Sofraya Organik Tarım Elçileri” projesi oldu. Bu, aynı zamanda Bingöl'de kabul edilen tek proje olarak da dikkat çekti.
Proje kapsamında alınacak yaklaşık 90 Bin TL hibeyle 10 farklı köyden 30 öğrenciye Bingöl Üniversitesi uygulama bahçelerinde ve laboratuvarlarda öğretim görevlilerin rehberliğinde atölye çalışmaları, sosyal ve kültürel etkinlikler yapılacak. Aynı zamanda öğrencilere verimli tarım uygulamaları, su tasarrufu ve organik gübre üretimi ile ilgili eğitim verilecek.