TRT Diyarbakır Radyosu Canlı Yayınında Geçmişten günümüze köşemiz programında “Dünden bugüne Bingöl lezzetleri” konusunda Bingöl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram YURT konuk oldu.
Yrd. Doç. Dr. Yurt konuşmasında Bingöl ‘ün yöresel yemekleri ve tatları hakkında bilgi verdi.
Özellikle düğün, nişan ve cenaze yemeklerinde verilen kavurma hakkında bilgi veren Yurt “Bingöl'de yetişen çiriş otu fonksiyonel beslenmede büyük önem arz etmektedir. Halk arasında “yeling”, “güllük”, “sarı zambak”, “yabani pırasa”, “dağ pırasası” olarak ta bilinmektedir. Bu bitki Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da karların erimesinden sonra dağlık kesimlerde nisan ayı itibarıyla kökleriyle toplanmakta ve pazarlarda satılmaktadır. Bu bitki antimikrobiyal, antioksidan ve immün sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. C Vitamini açısından da oldukça zengin olan bu bitki soğan ve sarımsağın tadına benzer bir tada sahiptir. Fakat pişirildikten sonra bu tat gelmemekte ve yemeklerde et tadı vermektedir. Bu bitkiden “çiriş çorbası”, “çiriş pilavı”, “çiriş kavurması”, “çiriş böreği” ve “çiriş salatası” gibi değişik yemekler yapılmaktadır. Yan etkisi olmayan bir bitkidir. Fakat sık tüketildiğinde idrar söktürücü etkisinden dolayı biraz halsizlik yapabilir. Yöresel tatların korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından “çiriş otu bitkisi” üzerinde çalışmaların yapılması ve değişik yemeklere katılarak beslenmede fonksiyonelliğin artırılması gerekmektedir.” Dedi.
Bingöl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, ayrıca Bingöl'ün yöresel yemekleri olan Kavurma, Mastuva, Serina Pel, Kadayıf tatlısı hakkında bilgi vererek beslenmede sindirimin önemi ve su tüketimi konusunda açıklamalarda bulundu.