Pilot Üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi, bu kapsamda hazırlanan projeler ile Bingöl'ün her noktasına dokunacak. Toplumsal faydaya dönüşecek projeler peş peşe hayata geçirilmeye başlandı. Bingöl Üniversitesi'nde yapılan faaliyetler neticesinde ‘Arı ve Arı ürünleri' ile ‘Ekonomik değeri yüksek olan bitkilerin tespiti ve değerlendirilmesi' başlıklı iki ana konuda ihtisaslaşma ön plana çıkıyor.
Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi, bu kapsamda Bingöl İl Florası alt başlığı altında sürdürülen projelerden biri olan ve yürütücülüğünü Doç. Dr. Rıdvan Polat'ın yaptığı ‘'Solhan ve Genç İlçelerinin Arı Florasının Tespiti ile Ballarının Palinolojik Özelliklerinin Belirlenmesi''adlı projeyi de hayata geçirdi.
Proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Rıdvan Polat, “Bu projenin temel amacı Bingöl balına kaynak sağlayan yöre florasının ve yöre ballarındaki polen çeşitliliğinin tespit edilmesi ve bir kitap halinde yayınlanmasıdır. Bu kapsamda Genç ve Solhan'dan arıcılığın yoğun olarak yapıldığı alanlarda nektarlı arı bitkilerinin tespiti yapılacak. Daha sonra bu bitkilerin referans polen preparatları hazırlanacak. Ayrıca Genç ve Solhan yörelerinden alınan bal ve diğer arı ürünlerinin numuneleri analiz edilerek referans preparatlarla karşılaştırılacak. Mevcut floral zenginliğin bal ve diğer arı ürünlerine hangi oranlarda yansıdığı ortaya konulacaktır. Proje, yöre arıcılarına, yörede üretilen balın tanıtımına, arı ürünlerinin ticari değerlerinin artırılmasına, coğrafi işaretleme ile tescillenme ve markalaşma sürecine katkı sağlamayı hedeflemektedir” dedi.
Arıcılarla tam bir iş birliği yapılacak
Yaklaşık üç yıl sürecek proje için Mayıs ayı itibarı ile arazi çalışmalarına başlandığını ifade eden Doç. Dr. Polat, “Arı florasının tespiti ve arıcılarla görüşmeler için ilk geziler Hazarşah Köyü çevresi, Melekan Yaylası, Çotala Dağı ve çevresi ile Tavz bölgelerinde yapıldı. Arıcılarla yoğun bir iş birliği yapılarak sürdürülecek projede Genç ve Solhan bölgesinde arıcılık yapılan bütün alanlar gezilerek yöredeki bal (arı) florası tespit edilecektir” diye konuştu.
Bingöl Üniversitesi rektörlüğünden yapılan açıklamada bu alanlarda yapılacak çalışmaların önümüzdeki dönemlerde Bingöl geneline yayılarak devam edileceği belirtildi.