Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 2006–2010 dönemini kapsayan Bilgi Toplumu Stratejisinin tamamlandığına işaret etti. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 2006-2010 dönemini kapsayan Bilgi Toplumu Stratejisinin tamamlandığına işaret ederek, yeni strateji üzerinde çalıştıklarını, odakta "büyüme ve istihdamın" olacağını belirtti.
Devlet Planlama Teşkilatı, Habitat İçin Gençlik Derneği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Microsoft işbirliğiyle yürütülen Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor Projesi'nin proje eğitmenleri koordinasyon toplantısı Ankara'da düzenlendi.
Geçmişte ülkelerin kalkınma için üretim yapmalarının yeterli sayıldığını, ancak bugün üretimin bilgi içeriği yoğun, katma değeri yüksek olmasının belirleyici olduğunu anlatan Yılmaz, bu noktada gençlerin kapasitesini geliştirmeye yönelik bu tür projeleri çok önemsediklerinin altını çizdi. E-dönüşüm Türkiye Projesi kapsamında 2006-2010 dönemini kapsayan bilgi toplumu stratejisinin hazırlandığını anımsatan Yılmaz, yeni strateji üzerinde çalışmalara başladıklarını bildirdi.
Çalışmanın Avrupa Birliğine paralel yürütüldüğünü ifade eden Yılmaz, "Yeni Bilgi Toplumu stratejisinin odağında büyüme ve istihdam olacak" dedi. Yılmaz, büyüme ve istihdam odağının aynı zamanda "gençlik odaklı" bir strateji anlamına geldiğine de vurgu yaptı.
Yılmaz, "bilgi toplumu" denildiğinde akla sadece bilgisayarın gelmemesi gerektiğini, burada sosyal dönüşümün, insanların daha demokratik, refah düzeyi daha yüksek bir toplumda yaşamasının amaçlandığını ifade ederek, amaç ekseninde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
“Bingöl de projeye dahil olacak”
Bakan Yılmaz, bu projeyle bilgisayar okuryazarlığının artırılması gibi temel bir altyapı üzerinde durulduğunu, ikinci adımda piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikte, istihdam yaratmaya yönelik eğitim programlarının da hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Çalışmadaki çok ortaklı yapının da başarıda belirleyici olduğuna inandığını söyleyen Yılmaz, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörü bir araya getiren çalışmaya DPT olarak desteklerini sürdüreceklerini kaydetti. 2023 için ortaya koydukları vizyona da değinen Yılmaz, projenin, bu hedeflere ulaşmaya katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi.
Yılmaz'ın konuşmasının ardından söz alan proje yetkilisi, Bingöl'de bilişim akademisi oluşturulması yönünde temasların yürütüldüğünü, mayıs ayında akademinin kurulacağını ve çalışma kapsamına Bingöl'ün de girmiş olacağını bildirdi. Proje kapsamı dışında bulunan Zonguldak ve Osmaniye'nin de yıl sonuna kadar çalışmaya dahil edilmesi öngörülüyor.
Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz ve beraberindekiler, projenin yürütüldüğü illerdeki gençlerin çalışmalarının yer aldığı standları gezdi.