KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Kasım 2024 Cuma
°C

Bingöllü Profesör Yakuphanoğlu 'online savaşa' dikkat çekti

Türkiye'de Einstein'e Nobel getiren meşhur teorisini ispat edip, bu teoriyi baz alarak fotonik ürün üreten ve dünya devleri ile yarışan Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Fytronix'in CEO'su Bingöllü hemşehrimiz Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, dünya vizyonunun değiştiğine, savaşlarda artık teknolojinin ön plana çıktığına dikkat çekerek, yerli ve milli yüksek teknolojinin ülkelerin geleceğini belirleyeceğine vurgu yaptı.

Bingöllü Profesör Yakuphanoğlu `online savaşa` dikkat çekti
05 AĞUSTOS 2024 PAZARTESİ 19:03
22
1598
4
AA aa

Fytronix teknolojisi ile yerli ve milli ürünler üretip, 15 farklı ülkeye ihraç eden FÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Fytronix'in CEO'su Fahrettin Yakuphanoğlu, ürettiği ürünler ile ülke ihracatına önemli katkılar sağlıyor. AR-GE ve ÜR-GE çalışmalarını başarıyla sürdürerek yüksek teknoloji ürünler üreten Prof. Dr. Yakuphanoğlu, Fytronik teknolojisinin fizik kullanılan temel förmüleri ürüne dönüştüren bir teknoloji olduğunu, artık yerli ürün ve yerli marka üretmenin ülke için son derece önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Yakuphanoğlu, özellikle üretilen cihaz veya uygulamaların donanımsal ve yazımsal bileşenlerinin yerli ve milli olarak üretilmesi gerektiğini kaydetti. Yüksek teknoloji üretimi için gerekli olan teorik ve pratik bilgileri yan yana getirerek, teknolojik seviyesi yüksek olan ürünlerin üretilebileceğini ifade eden Yakuphanoğlu, dünyanın yeni bir vizyona kavuşarak stratejisinin değiştiğine, savaşların artık online yapıldığına dikkat çekti.

''Bir ürün ürettiğimizde özellikle yazılımımızın yerli ve milli olmasına dikkat etmemiz gerekmektedir''

Geliştirilen cihazların yazılım ve donanımsal özelliklerinin önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yakuphanoğlu, ''Bizlerin amacı, bir teoriyi geliştirip daha sonra bunu uygulamaya dökerek teknolojik bir ürün geliştirmektir. Özellikle hedefimiz üretmiş olduğumuz cihazları yerli ve milli imkanlarla üreterek ülke hizmetine sunmaktır. Bilindiği üzere bir ürünü donanımsal ve yazılımsal olarak üretirsiniz. Donanımsal olarak ürettiğinizde cihazın teknik özelliklerini, mekanik özelliklerini çok kolaylıkla geliştirip koruyabilirsiniz fakat cihazı yazılımsal olarak ürettiğinizde bunun güvenliğini sağlayamazsınız. Biz cihazlarımızı ürettiğimizde özellikle cihazların yazılımlarını bilgisayar ve mobil uygulama ortamında hazırlarız. Bunu da kişinin kullanımına sunarız. Dolayısıyla ikisi arasındaki fark, yazılımı mobil uygulamalarda kullanıldığında bunun açıkları olabilir ve bu yazılımlara dışarıdan bir etki çok kolaylıkla yapılabilir. Yani bu da amacı dışında kontrol edilebilir. Biz bir ürün ürettiğimizde özellikle yazılımımızın yerli ve milli olmasına dikkat etmemiz gerekmektedir. Cihazın yazılımında özellikle konum bilgileri, cihazın teknik özellikleri veya barkodlar kullanarak, bütün bilgilerini bu yazılıma aktararak ve bunlara kolaylıkla erişilebiliyor. Çünkü bilindiği gibi mobil uygulamalarda şu anda biz GPS ve wifi ile diğer teknolojiyi kullanıyoruz. Bunları basit bir uygulama olarak görüp, kullandığımızda bize olumsuz sonuçlar verebiliyor. Dolayısıyla bizim yapmamız gereken bu cihazları yerli ve milli olarak üretirken bizim bütün bileşenlerini yüzde yüz yerli ve milli imkanlarla üretmemiz gerekir ve bunun bütün bilgi ve detaylarının bizde olması gerekir” dedi.

“Konum bilgisini bir telefonda açmak bir insanın güvenliği için en tehlikeli durumdur”

Özellikle akıllı telefonlarda kullanılan mobil uygulamaların kullanımında zorunlu olarak istenen konum bilgisinin açılmasının yol açtığı zararlara değinen Yakuphanoğlu, ''Cihazlarımızı üretip yurtdışına, farklı bir ülkeye gönderdiğimizde bu cihazlara dışarıdan bir müdahalenin olmaması için özellikle cihazın yazılımsal kısmını güvenlik altına almamız lazım. Yazılımda da cihazın içerisinde gömülü sistemler atarak dışarıdan gelen etkiler yok edilebilir. Biz bütün ürünlerimizde buna dikkat etmekteyiz. Yazılımlarımızı lisanslayarak, dışarıdan bir etki olmayacak şekilde ihraç ediyoruz. Şu anda bütün akıllı telefonların en büyük problemi, kullanıldığında telefonun konum bilgisinin açılmasına zorlar. Konum bilgisini bir telefonda açmak bir insanın güvenliği için en tehlikeli durumdur. Konumu açtırmaya çalışıyor ancak konumun kullanacağınız yazılımla bir ilgisinin olup olmadığının farkında olamıyorsunuz. Konum açtırıldığında dünyanın herhangi bir yerinde başkaları tarafından çok kolaylıkla yeriniz tespit edilebilir. Bu da sizin hem iş yeriniz hem de kendiniz için bir tehlike oluşturur” diye konuştu.

“Artık teknolojinin de, savaşların da şekli değişti”

Yerli ve milli yazılımın şart olduğunu dile getiren Yakuphanoğlu, ''Artık dünyada savaşın şekli de değişti. Savaşta artık eskisi gibi fiziki olarak savaşmaya, silah kullanmaya gerek yok. Şu anda teknoloji kullanılarak yazılımsal ve uzaktan erişim sistemi kullanılıyor. Örneğin GPS dediğimiz yazılım ile bir nesnenin herhangi yerini çok kolaylıkla tespit edebiliyorsunuz. İki ülke savaş halindeyken diğer ülkedeki cephanenin konumunu, teknolojik alanlarının konumunu, stratejik mekanların konumu bir yazılım ile kolaylıkla tespit edilebiliyor. Dolayısıyla artık teknolojinin de, savaşların da şekli değişti. Şu anda online savaşlar yapılmakta. Ülke olarak artık üretim yapmak istiyorsak, üretimde iki şeye dikkat etmeliyiz. Birincisi fiziki, mekanik ve donanımsal olarak üretilen cihazlar olması gerekmekte, ikincisi ise bu cihazların yazılımlarının kesinlikle yerli ve milli imkanlarla üretilmesi gerekir. Artık kesinlikle bütün alanlarda yerli ve milli imkanlarla üreteceğimiz ürün olmalı. Artık dünya yeni bir vizyona kavuştu ve dünyanın stratejisi değişti. Dünyada insan ilişkileri online, devlette yapılan işler online, savaşlar online, yani artık her şeyde yazılım var. Bizim gençlerimizi ana işlere yönlendirmemiz lazım. Ana işlerden en önemli mesleklerin başında gelen biri elektrik-elektronik olmak üzere yazılım, makina ve bunları içeren mekatronik olabilir” şeklinde konuştu.

Fırat Teknokent'te kurduğu Yüksek Teknoloji şirketinde teknolojik ürün geliştiren Yakuphanoğlu, Nobel ödüllü Alman fizikçi Albert Einstein'ın 1905 yılında ortaya attığı foton teorisini ispatlamak adına 'kuantum parçacık algılayıcı' adını verdiği nanoteknolojik bir sistem üretmişti. İHA

 

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111016)
07 Ağustos 2024 Çarşamba 11:35
Bu da İbrahim Çapak gibi sadece KOLTUK yani REKTÖRLÜK olursa gelirim yoksa gelip hoca olarak bingöle hizmet etme derdim yok diyenlerden mi acaba? Siyasiside öyle hocasıda öyle. Koltuk varsa bingöl sevdalısı oluyorlar. Koltuk yoksa gelip bu şehirde yaşamayı bile kendilerine yakıştıramıyorlar.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111374)
04 Eylül 2024 Çarşamba 09:28
@Misafir Kullanıcı Koltuk diyorsunuz da Bingöl üniversitesi rektörü olunca uluslararası arenada prestij ve saygınlığı mı artıyor?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110991)
06 Ağustos 2024 Salı 00:16
Tebrikler, gurur veriyor. Umarım hoca gelir ve çalışmalarına Bingöl'de devam eder, bilimsel gelişimi uçurur..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110990)
06 Ağustos 2024 Salı 00:13
Einstein 200 sene evvel ispatlamış zaten yeni bi şey çıkar desen yok, günümüz akademisyeni böyle işte sonra gelsin paralar unvanlar
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111099)
13 Ağustos 2024 Salı 23:30
@Misafir Kullanıcı Misafir 110990 İnşallah çıkaramaz
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111068)
11 Ağustos 2024 Pazar 13:27
@Misafir Kullanıcı Zaten kaale alınacak bir çalışma olsaydı şimdi çoktan nobel fizik ödülüne aday gösterilirdi.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110985)
05 Ağustos 2024 Pazartesi 21:11
İyi güzel..de ..hanı Bingöllü idi? Bu konuda ara başlıktaki tek kelimden başka ne Bingöl online'nın ne de profesörün tek sözü yok.
01.11.2024
00:23
2025 yılı hac kurası sonuçları açıklandı
2025 yılı hac kurası sonuçları açıklandı
Diyanet İşleri Başkanlığınca gerçekleştirilen 2025 hac kuraları sonuçları, e-Devlet'te erişime açıldı. 84 bin 942 kişi hacı adayı oldu.
31.10.2024
19:23
Bingöl`de okul önleri ve servisler denetlendi
Bingöl'de okul önleri ve servisler denetlendi
Trafik Jandarması ve JASAT ekipleri tarafından, okul önü ve çevrelerinde bulunan şüpheli araç ve şahısların kimlik sorgulaması yapılırken, servis araçlarının mevzuat usul ve esaslarına uygunluğu konusunda denetimler icra edildi.
31.10.2024
16:58
Bingöl Valisi Usta`dan YEDAM çağrısı ve mahremiyet vurgusu!
Bingöl Valisi Usta'dan YEDAM çağrısı ve mahremiyet vurgusu!
Bingöl Yeşilay Danışmanlık Merkezi'ni (YEDAM) ziyaret eden Vali Ahmet Hamdi Usta, bağımlılıkla ilgili başvurulara ücretsiz destek verildiğini belirtti ve ekledi: 'YEDAM, mahremiyet esasına göre çalışıyor; bu, insanların en çok dikkat ettiği nokta. Halkımızın, kendilerini, çocuklarını ve aile bireylerini gönül rahatlığıyla YEDAM'a başvurmaya davet ediyorum.'
30.10.2024
17:50
Muhtar Aydın:
Muhtar Aydın: 'Deprem riskine karşı atılan her adımın destekçiyiz'
Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan'ı ziyaret eden Muhtar Abdulkadir Aydın, deprem riskine karşı yürütülen çalışmaları desteklediklerini ve tedbir noktasında sorumluluk almaya hazır olduklarını söyledi.
30.10.2024
17:18
Bingöl`de 2 adet ruhsatsız tüfek ve uyuşturucu ele geçirildi
Bingöl'de 2 adet ruhsatsız tüfek ve uyuşturucu ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekiplerince bir ev ve eklentilerinde yapılan aramada 2 adet ruhsatsız tüfek ve bir miktar uyuşturucu ele geçirildi.
30.10.2024
17:05
Bingöl`de kaçak kazı yapanlar ile sigara kaçakçıları yakalandı
Bingöl'de kaçak kazı yapanlar ile sigara kaçakçıları yakalandı
İki kişinin yakalandığı ve çok sayıda kaçak sigaranın ele geçirildiği olayla ilgili İl Jandarma Komutanlığı; bin 370 paket kaçak sigara 'Kaçakçılık olaylarının önlenmesi ve tarihi ve kültürel mirasımızı korumak amacıyla titiz ve gayretli çalışmalarımıza gece gündüz demeden aralıksız devam edilecektir' vurgusunda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın