Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Yenişafak Gazetesi'nin sorularını yanıtladı. İzmir Tire'de kurulan yeni tesisle hem pazar payını arttırmayı hem de daha fazla ihracat yapmayı planladıklarını belirten Yılmaz, Tire'nin ardından Bingöl'de de bir fabrika açmak için çalıştıklarını söyledi.
Türkiye'nin süt ve süt ürünlerindeki başarısını anlattı. Yılmaz, “Türkiye'de yılda 18,5 milyon ton süt üretiliyor. Bunun yaklaşık yarısı sanayide işleniyor. 15 yıl önce bu rakam 7,5 milyon litredeydi. Bu rakamdan buralara geldik. Türkiye'de süt üretimi hızla artıyor. Çiftlikler büyüyor. Devletin verdiği desteklerle çiftlik sayısı artıyor. Aile işletmeleri büyük çiftliklere dönüşmeye başladı” dedi.
“AÇIĞIMIZI KAPATIRIZ”
Türkiye'nin kişi başı süt tüketiminin 200 litre olduğuna dikkat çeken Yılmaz, OECD ortalaması olan 300 litreye ulaşmanın zor olmadığını ifade etti. Yılmaz, umutlu konuştu: “Artış hızımız iyi. Böyle devam edersek bir kaç yılda bu farkı kapatırız. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı okul sütü dağıtımı önemli. Bu sömestr dönemi için toplam 300 milyon paket dağıltılması kararlaştırıldı. Bu da yaklaşık 60 bin ton süt demek. 3 aylık dönem için süt dağıtılıyor ama keşke tüm sömestr dağıtılabilse. Gelişme çağındaki çocuklara süt içirmek hastane kurmak kadar önemli.”
140 BİN ÜRETİCİDEN SÜT TOPLUYOR
Yılmaz, sohbet toplantısı sırasında Sütaş'ın son 10 yıllık rakamlarını da paylaştı: “2005'te 700 baş sağımlık hayvanımız vardı. Şimdi ise Bursa Karacabey ve Aksaray'daki iki tesisimizde toplam 2 bin 250 baş var. Bu iki çiftliğimizin yanısıra dışardan da 280 bin hayvanın sütünü topluyoruz. Sütünü aldığımız üretici aile sayısı 140 bin. Yılda işlettiğimiz süt miktarı 2,2 milyon litredir. işlediğimiz sütlerin yüzde 8'i kendi tesislerimizden sağdığımızdır. İnek başı günlük üretim ortalamamız 25 litredir.”
BİNGÖL'E SÖZÜMÜZ VAR
Dördüncü tesislerini Doğu ve Güneydoğu projeleri kapsamında Bingöl'de açmak istediklerini de beliten Muharrem Yılmaz, “Bingöl'e sözümüz var. Her projemiz birer memleket projesidir. Adımlarımızı atarken, tesis kuracağımız bölgeye en faydalı olacak şekilde olmasına dikkat ediyoruz. Verimlilik ve bölgesel kalkınmaya öncelik veririz. Bingöl'den süt toplamak için Aksaray'dan araç gönderiyoruz. 800 kilometre gidiş, 800 de geliş toplam 1600 kilometre yol yapan tankerlerimiz 1-2 ton sütle dönüyor. Ama biz bölgeye moral olsun diye toplama işini kesmedik ve devam ettirdik. İtibarımız sözümüzdür. İmkanlarımız ölçüsünde Bingöl'de tesis kurmaya karar vereceğiz. Uzman ekiplerimizi göndereceğiz ve çalışmalara başlayacaklar.”