BDP Bingöl Milletvekili Baluken, Bingöl Sanayi Sitesi ve sanayileşme ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na önerge verdi.
Önergesini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Baluken, önergede şu ifadeleri kullandı:
“Bingöl ilimizin temel istihdam ve geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık sektörleri devletin güvenlik eksenli politikaları sonucu bitmeye yüz tutmuştur. Bu sektörlerin yerine ilimizin istihdam ve ekonomisi için işsizliği bitirebilecek ve ekonomiyi kalkındırabilecek yeni bir sektöre ihtiyacı vardır. Bingöl ilimiz işsizlik oranlarının Türkiye ortalamasının üstünde olduğu bir ildir. İlimizdeki kırsal kesimin toplam nüfus içindeki oranını ve işsizlik, çatışmalı ortamlardan ötürü göç eden nüfusu da göz önünde bulundurduğumuzda mevcut işsizlik, sosyo-ekonomik durumu daha net bir şekilde ortaya çıkarmaktadır. AKP iktidarı dönemi de önceki iktidarlar döneminde olduğu gibi Bingöl ilimizin üretim yapan bir il olması hususunda gerekli çalışmaları yapmamıştır. AKP hükümeti yatırımları özel sektörle yapmak istemektedir. Hâlbuki dünyadaki tüm örneklerinde olduğu gibi Türkiye'de de özel sektör istihdam yaratıp işsizlik sorunu çözmekten çok kar hırsını öne almıştır. Dolayısıyla işsizlik düşmemiş aksine artmıştır. Bingöl ilimizde birçoğu daha önceki tarihlerde bulunan kamusal yatırımlardan olan yem, un, çimento ve şeker fabrikalarının kamusal yatırımlar yoluyla tekrardan hayata geçirilmesi ilimizdeki işsizlik, sosyo-ekonomik gelişmişlik ve göç verme durumlarını büyük ölçüde rahatlatacaktır. Bingöl kamuoyunun da bu yönlü çok ciddi talepleri vardır. Bu taleplerin dikkate alınması ilimizin kalkınması için elzem bir durum teşkil etmektedir.
Bu kapsamda;
1) Bingöl ilimizde kamuya ait orta ve büyük ölçekli kaç adet fabrika vardır? Bu fabrikaların üretim ürünleri nelerdir? Söz konusu bu fabrikalarda kaç kişi istihdam edilmektedir?
2) Bingöl ilimizin en büyük sorunlarından biri işsizliktir. Bu sorunun giderilmesine yönelik kısa, orta ve uzun vadede kamu adına Bingöl ilimize herhangi bir alanda orta veya büyük ölçekli kaç tane fabrika açmayı düşünüyorsunuz? İşsizliği gidermeye yönelik üretimi arttırma üzerinden başka hangi plan ve programlarınız vardır? Bu plan ve programlarınız nelerdir?
3) Bingöl Merkezi Muş yolu üzerinde bulunan Sanayi Sitesinde 450 esnaf ve ticarethane bulunmaktadır. Bu sayıya ek olarak 180 ek başvurunun olduğu söylenmektedir. Sanayi Sitesinin gelişmesi, istihdamı ve sosyo ekonomik gelişmişliği arttırıcı bu ek talebi karşılamak için herhangi bir çalışmanız var mıdır? 180 yeni başvuru talebinde bulunan esnaf ve ticarethaneye işyeri açmak için yer ve imkân tahsisi çalışmaları hangi aşamadadır? Bu başvuruları yerine getirmek için ön gördüğünüz son tarih nedir?
4) Fırat Kalkınma Ajansına Bingöl Organize Sanayi Bölgesindeki esnaftan 2010, 2011 ve 2012 yıllarında kaç tane proje başvurusu olmuştur? Bunlardan hangileri kabul edilmiştir? Kabul edilen projelere yapılan yardım miktarı nedir? Kabul edilen projelerin siyaset kurumu ile olan ilişkilere göre belirlendiği hakkında iddialar vardır. Bu iddialarla ilgili herhangi bir araştırma veya soruşturmanız var mıdır?
5) Bingöl merkez Muş yolu üzerinde bulunan Bingöl Sanayi Sitesi, gerek altyapı gerekse de üstyapı hizmetleri anlamında ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bu sanayi sitesi Bingöl ili için çok önemli bir yere sahiptir. Bu işletmelerde üç bin kişiye yakın istihdam sağlanmaktadır. Bu istihdam sayısını aile ortalaması ile beraber değerlendirdiğimizde, ciddi bir sayıya ulaşılmaktadır. Söz konusu sanayi sitesi yerinin yol, alt yapı ve diğer bayındırlık işlerinin giderilmesine yönelik sizin veya yerel birimlerinizin herhangi bir çalışması var mıdır?
6) Bingöl Merkez Muş yolu üzerinde bulunan Bingöl Sanayi Sitesinin 100 metre ilerisinde Bingöl ilinin tüm çöpünün döküldüğü alan bulunmaktadır. Sanayi Sitesinin çalışma düzenini engelleyen bu durum aynı zamanda sanayide istihdam edilen çalışanların sağlıkları ile ilgili de sorunlar doğurmaktadır. Çöpten dolayı kanser vakalarının arttığı iddiaları vardır. Bu anlamda; kanser vakalarının artığına dair Sağlık Bakanlığı ile ortaklaştırılan herhangi bir çalışmanız var mıdır? Çöplerin sağlıklı bir şekilde toplanıp dönüştürülmesi açısından çok önemli olan ve projesi Bingöl'deki yerel yönetimler aracılığıyla yürütülen Katı Atık Bertaraf Tesisinin bitim tarihinin 2012 yılının Haziran ayı olduğu belirtilmesine rağmen bitirilmemiş olmasının nedeni nedir? Söz konusu tesisin yakın tarihlerde bitirilememe durumu düşünüldüğünde hem kentin sağlığı hem de Sanayi Sitesinin sağlığı açısından Bakanlığınız, ilgili Sağlık Bakanlığı ya da Yerel birimlerce alınmış bir önleminiz var mıdır?
7) Bingöl Merkez Muş yolu üzerinde bulunan Bingöl Sanayi Sitesi girişinde yapımı başlanan alt geçit projesi uygulamasına başlanmış ve bu uygulama inşaat halinde yarım bırakılmıştır. Bu inşaat halinin devamı hem şehir trafiğini tehdit etmekte hem de Sanayi Sitesi esnafını zor durumda bırakmaktadır. Sanayi Sitesi esnafını ciddi düzeyde mağdur eden Alt geçit projesine yönelik ihale sözleşmesinde bulunan bitim tarihi için Ulaştırma Bakanlığı ile herhangi bir görüşmeniz olmuş mudur? Alt geçit yapımını üstlenen firmaya toplam ihale bedeli üzerinden yapılan ödeme oranı ve miktarı nedir? Sanayi Sitesi esnafının mağduriyetlerine yönelik Bakanlığınız tarafından Sanayi Sitesi esnafına veya Sanayi Sitesi kooperatifine yönelik herhangi bir ödeme yapılmış mıdır?
8) Bingöl ilinde bulunan gerek Sanayi bölgesinde gerekse de Organize Sanayi bölgesinde sık sık elektrik kesintileri yaşanmaktadır. Elektrik kesintilerinin sık sık yaşanması işyerlerindeki makine ve teçhizatların bozulmasına neden olmaktadır. Elektrik dağıtım şirketlerinin özel sektör olduğu düşünüldüğünde, elektrik kesintilerinden ötürü sanayi esnafının zararının ilgili şirket tarafından tazmin edilmesine yönelik herhangi bir çalışmanız var mıdır?
9) Doğu ve Güneydoğu bölgelerimize yönelik iktidarda bulunduğunuz son 10 yıllık dönemde sanayinin geliştirilmesi yönelik toplamda ne kadar kamusal yatırımda bulundunuz? Sanayinin geliştirilmesine yönelik kamusal yatırımlarınızın bölgesel dağılımı oran ve miktarları nelerdir? 10 yıllık iktidarınız döneminde, Sanayi sektörünün geliştirilmesine yönelik özel şirketlere verilen teşvik kredilerinin il ve bölgeler bazında miktar ve oranları nedir?”