Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü, 24 Mart Dünya Tüberküloz günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada, Tüberküloz'un hem dünyada hem de ülkemizde ciddi bir hastalık olduğunu belirterek, alınması gereken önlemleri şu şekilde bildirdi:
“Tüberküloz, tüberküloz mikrobunun, asıl olarak akciğerlere yerleştiği, başta akciğer olmak üzere, kan ve lenf yoluyla tüm vücuda yayılıp, lenf bezi, beyin, kemik gibi vücudun herhangi bir yerini tutabilen bir hastalıktır. Hasta olan kişinin öksürmesi, hapşırması, konuşmasıyla etrafa yayılan mikrobun başkaları tarafından solunum yoluyla alınmasıyla bulaşır. Solunum yoluyla alınan mikrop kişide hastalığa yol açmadan uzun yıllar sessizce kalabilir. Kişinin bağışıklık sistemi zayıfladığı zaman hastalık ortaya çıkar. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde hastalığa dönüşme riski da yüksektir. Akciğerleri tutulan verem hastalarında sık görülen şikâyetler 2-3 haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, göğüs ve sırt ağrısı, kan tükürmedir. Ayrıca gece terlemeleri ateş, kilo kaybı iştahsızlık gibi genel belirtiler olabilir. Tüberküloz hastalığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Doğru ilaç tedavisi ile hem hasta iyileşir hem de bulaştırıcılık azalır. Verem ilaçları ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilir ve ücretsiz verilir. Hastaların teşhis ve tedavileri ücretsizdir. Ülkemizde 2006 yılından itibaren Doğrudan Gözetimli Tedavi ile tüberküloz hastaları tedavi edilmektedir. Doğrudan Gözetimli Tedavi hastaların her doz ilacının her gün bir sağlık personeli ya da eğitilmiş kişi tarafından hastaya verilmesi esasına dayanır. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından tüberküloz hastalarına maddi yardım yapılmaktadır. Tedavi edildiğinde kalıcı şifa ile sonuçlanmasına rağmen, tedavi edilmediği durumda öldürücü olabilmekledir. Bulaştırıcı tüberküloz hastası tedavi olmadığı takdirde çevresindeki insanları enfekte eder. Tedavinin tamamlanmadan bırakılması durumunda mikroplar ilaçlara karşı direnç geliştirir. Çoklu ilaç dirençli tüberküloz hastalarında hem hastalık şiddeti hem de tedavi süresi uzamaktadır.”
“Bingöl'de sayı 40'a düştü”
Yapılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemizde uygulanan başarılı tedavi programı ile tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık %6-7 oranında azalmaktadır. 2005 yılında ülkemizde tüberküloz hasta sayısı 20.535 iken 2010 yılında bu sayı 16.551'e 2017 yılında 12.046'ya düşmüştür. İlimizde 2005 yılında toplam hasta sayısı 60, 2010 yılında 53 iken 2017 yılında bu sayı 40'a düşmüştür. Toplumu tüberküloz hastalığından korumanın en etkili yolu tüberküloz hastalarının erken tanısı ve başarılı tedavisidir. Tüberküloz hastalarının aileleri ve temaslılarının taramaları verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Gerekli olgularda 6 aylık koruma tedavisi verilir. Ayrıca ülkemizde 2. ayını dolduran bebeklere BCG (verem) aşısı yapılır. Amacımız ülkemizde ve dünyada verem hastalığını yok etmek olmalıdır. Veremsiz bir Türkiye için daha duyarlı olmalıyız.”