Toplumdaki birlik beraberlik ve dayanışmanın en önemli yönlerinden birinin taziye kültürü olduğunu söyleyen Korkutata, Bingöl‘deki taziye geleneğinin, insanların zor zamanlarında sosyal dayanışma ve birliktelik içerisinde olduklarına en güzel örnek olduğunu ifade etti.
BİNGÖLLÜLERİN DİNİ HASSASİYETLERİ YÜKSEK
Bingöl'ün dini hassasiyetlerinin yüksek olduğunu ve dini emirleri uygulama noktasında Bingöl halkının duyarlı davrandığını dile getiren Korkutata, “Bingöl halkı mağdur insanın ne konumda olduğunu biliyor. Çünkü dini hassasiyetlari var. Bu eylemde din ve sosyal ilişki kopmaz bir bağ içerisindedir. Ayrıca sıla-i rahim, insanların zor zamanlarında ihtiyaç duyduğu insani bir gereksinimdir. Dinin bir emri olan sıla-i rahim, Bingöl‘de varlığını güçlü bir şekilde devam ettirmektedir. Özellikle bayramlarda, cenazelerde, düğün, dernekte ve acı bir olayda akrabaların birbirlerine olan bağlılıkları daha da artmaktadır” şeklinde konuştu.
BİLMEDİKLERİNİ SORUP UYGULAMAYA GEÇİRİYORLAR
Kendilerine, dini emirleri yaşama konusunda devamlı sorular geldiğini söyleyen Korkutata, “Bingöl dindar olduğu için her anlamda da dini hassasiyetleri ön plandadır. Bingöllüler bir iş yaptıkları zaman bunun Allah katındaki ölçüsü ve değerini öğrenmek üzere önce hocalara ve seydalara sorarlar sonra da bunu uygularlar. Bize sorulan sorular bizi imtihan etmek için sorulmuyor, vatandaşlar dinini öğrenmek için sorular soruyor. Bu anlamda Bingöl toplum yapısının şekillenmesinde din olgusunun belirleyici bir misyon taşıdığını söyleyebiliriz” dedi.