KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ekim 2024 Cuma
°C

Bingöl'de kiralar uçuyor!

Ev sahipleri başka evde oturup yeni evlerini daha yüksek rakamlara kiralara verirken, emlakçıların da daha fazla komisyon için kiraları arttırdığı belirtiliyor. Konut kiraların 20 Bin lirayı aştığı kentte asgari ücretliler ya eski evlerde ya da giriş katlarda oturmak zorunda bırakılıyor. İşyeri kiralarının ise yanına yanaşılmıyor…

Bingöl`de kiralar uçuyor!
18 TEMMUZ 2024 PERŞEMBE 16:00
6
4225
20
AA aa

Yüksek enflasyona bağlı mali sıkıntıların devam ettiği bu dönemde önü alınamayan kiralar, her geçen gün daha da artıyor. Bingöl'de 20 Bin lirayı aşan kiralar nedeniyle kiracılar büyük sıkıntı yaşarken, ev sahibi ‘3 milyona aldığım evi 5 Bin liraya neden kiraya vereyim?' tezini savunuyor. Emlakçıların ise daha fazla komisyon alabilmek için kiraları yükselttiği iddia edilirken, bazı ev sahiplerinin de yıllardır oturduğu evlerden çıkmayıp aldıkları yeni evleri çok daha yüksek rakamlardan kiraya vererek ekstra kazanç sağladıklarını ifade ediliyor.

İşte emlak piyasasına ilişkin yapılan ön araştırmada öne çıkan başlıklar ve düşündüren iddialar…!

KONUT KİRALARI NE KADAR?

Bingöl'de bina yaşının yüksekliği ve çarşı merkezine uzaklığı esas alınarak yapılan değerlendirmelerde, bu kritere uygun dairelerin kiraları en düşük 3 bin TL civarında. Ancak yeni yapılarda kiralar metrekaresine göre 10 ila 20 Bin TL arasında değişiyor. Yer yer eşyalı kiralık daire fiyatları 25 Bin TL'ye kadar yükseliyor! Çoğunlukla öğrenci ve tayinci bekar kamu görevlileri tarafından tercih edilen apart dairelerde ise kiralar 7 Bin ila 14 Bin TL arasında değişiklik gösteriyor.

KİRALARDA SARI SİTE VE EMLAKÇILARIN PAYI…

Alım-satım ve kiralama ilanlarının yayınlandığı sarı site, piyasa oynaklığının temel sebeplerinin başınsa gösteriliyor. Buradaki fiyatlar emsal alınarak piyasada alım ve satımlar gerçekleştiriliyor. Ancak fiyatları girenler emlakçılar! Mülk sahipleri de bu rakamları emsal alarak satış ve kiralama rakamlarını bu site üzerinden belirliyorlar.

Fiyat artışlarındaki en önemli iddia ise resmi ya da piyasada resmiyeti bulunmayıp emlakçı diye nitelendirilen kişilerin alım-satımlarda alacakları komisyon bedellerini yüksek tutmak için fiyatları yükseltmesi olarak ifade ediliyor.

Ayrıca emlakçıya danışan mülk sahiplerine “Yan taraf şu kadar, sen neden bu kadar istiyorsun?” denilerek mülk sahiplerine fiyatları arttırmaları tavsiyesinde bulunup piyasayı yükselttikleri de iddialar arasında…

VERGİ ÖDENMİYOR….

Firmalar hariç birçok kişiye fatura kesilmeyerek vergi kaçırıldığı iddia edilirken, fatura kesilmemesinin sebebi olarak da “Yıllık kira bedeli üzerinden yüzde 18 KDV alınıyor, kişi bu bedeli ödemek istemediğinde fatura talep etmiyor” olarak ifade ediliyor.

TOKİ'LER ÇARE OLMADI? EV SAHİPLERİ EK KAZANCA DÖNÜŞTÜRDÜ!

Bingöl'de özellikle deprem riski nedeniyle güvenli yapılara olan ilgi, TOKİ konutlarında da fiyatları yükseltti. Kültür Mahallesi'nde yapılan TOKİ konutlarının tamamlanmasıyla mülk sahiplerinin taşınması sonrası kiraların frenleneceği düşünülüyordu ancak bu da çare olmadı.

“Neden çare olmadı?” sorusuna verilen yanıt ise şöyle oldu; “6-7 yıldır insanlar evlerini boşaltıp kiraya gitmişler. Eski kiracı oldukları için 3-5 Bin lira kira ödüyorlar. Yeni TOKİ konutlarına ise taşınmayıp buraları kiraya verdiler. Şu anda Kültür TOKİ'de 8-15 Bin lira arası kira alınıyor. Yani buradaki bir hak sahibi başka yerde 5 bin liraya kirada oturuyor, kendi evini 15 Bin liraya kiraya verip 10 Bin Lira ekstra kazanç elde ediyor. Durum böyle olunca haliyle kira piyasası düşmediği gibi daha da yükseldi. Ayrıca TOKİ, burada satışa sunacağı belirtilen konutları da satmadı. Bu da ayrı bir konu…”

EV SAHİPLERİ NE DİYOR?

Yüksek kiralara karşı tepki gösteren vatandaşların savunması ‘Aç gözlülük' olurken, mülk sahipleri de mülk sahiplerinin savunması “2-3 milyon lira verip aldığım evi neden 3-5 Bin liraya kiraya vereyim?” şeklinde yapıyorlar.

Bazı emlakçılar ise mülk sahiplerinin rakamları yükselttiği iddiasında! Kiralık ev ya da işyeri için istenen kira bedelinin yüksek olduğunu öne süren emlakçıya iş verilmediği, bu nedenle emlakçıların da mülk sahiplerinin talebi doğrultusunda rakam yazdıkları belirtiliyor.

ASGARİ ÜCRETLİLER İÇİN VAHİM TABLO! GELECEK YIL DAHA VAHİM…

Özel sektör ya da kamuda asgari ücretlerle çalışanlar için bu rakamlar kara bir tablo çiziyor. Aylık 17 Bin TL ücret alan evli ve 2 çocuklu bir babanın en düşük kirada oturması durumunda ile geçinmesi mümkün gözükmüyor. Kirasını arttırmak için kiracısını çıkartıp yeni kiracıya iki üç katı rakamlarda evini kiraya vermek isteyen ev sahiplerinin bu tavrı, asgari ücretlileri tümüyle açlığa mahkûm edecek türden…

Emlak sektörü temsilcileri, devlet eliyle müdahale edilmediği taktirde gelecek yıl tek maaşlı memur ailelerinin dahi ciddi sıkıntı yaşayacağı görüşünde.

İŞYERLERİNDE KİRALAR NE?

Düzağaç bölgesi, özellikle Üniversite Caddesi'nde kiralar orta ölçekli metrekareye sahip işyerlerinde 10 Bin ila 25 Bin Lira arasında değişiyor. Çarşı merkezinde ise Bankalar emsal alınıyor. Bankalar 80-120 Bin lira arasında kira öderken, normal işletmeler için de bankalar emsal gösterildiği için kiralar yüksek tutuluyor. Çarşı merkezinde bina yaşı, konumu dikkate alındığında resmi kuruluş olmayan işyerlerinin kiraları 5 Bin ila 80 Bin TL arasında değişiyor.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110494)
21 Temmuz 2024 Pazar 09:34
Rabbim gözlerini doyursun fırsatçılar kefenlerine koyup götürsünler bizler bu zulmü yapanları Allah'a havale ediyoruz
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110490)
21 Temmuz 2024 Pazar 07:11
Yılların emeği ile boğazından sıkıp kredi çekerek daire alayım ve bu enslasyonist ortamda bingölde üretilen bir küçük suyun dahi 10 liraya satıldığı ortamda evi 5 liraya kiraya mıverelim.Bunun birde kiracı tarafından yıpratılması var vergisi var.daskı var.Bilip bilmeden konuşmayın.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110482)
20 Temmuz 2024 Cumartesi 08:12
Türkiye'nin her yerinde aynı. Sebep?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110506)
22 Temmuz 2024 Pazartesi 09:38
@Misafir Kullanıcı Aşırı kentleşme
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110481)
20 Temmuz 2024 Cumartesi 04:57
Ev sahipleri çok ş.....niz
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110480)
19 Temmuz 2024 Cuma 23:12
Hiç biri vergi vermiyor sözleşme yok beğenmiyorsan çık deniyor ahlak etik vicdan yerlerde denetim yok serbest piyasa serbest kazıklamaya dönüşmüş kim kime ne kadar ....
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110473)
19 Temmuz 2024 Cuma 16:21
Tabii ev sahipleri salak üç ,dört milyona ev alsın 10 bin liraya kiraya versin sen de otur.Ey dünyada bi haber yaşayanlar enflasyon denen bir şey var.Bu iş ev sahibi zalimdir önermesini çoktan geçti.Düşman arıyorsanız hayat pahalılığına bakın.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110495)
21 Temmuz 2024 Pazar 11:38
@Misafir Kullanıcı Neden atıyorsun
15bin tl kira isteyen komşu evi birkaç yıl önce 160bin tl ye almıştı.
100-160bin liralık evi iki yıl içinde 3-4milyona çıkaran da ev sahipleri.
Enflasyon verilerini göre ev fiyatları yüzde 3000-4000 artmış.
Tetikte bekleyen DEPREM var.
Allah bizleri korusun.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110493)
21 Temmuz 2024 Pazar 09:16
@Misafir Kullanıcı Sahtekâr nakite çevir faize yatır g...yaglatma bize
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110471)
19 Temmuz 2024 Cuma 11:32
onurunu haysiyetini ahlakını yitirmiş bizim toplum özelliklede varlık sahipplerinin bir kısmı artı köyden indim şehire tarzı mikroplar var utanmadan geçimim kiradan kazanayım havasındalar inşallah yaşattığınız sıkıntıların iki mislini yaşarsınız.(insaflı
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110459)
19 Temmuz 2024 Cuma 00:04
Bende geçen 15 yıllık bir daireye baktım 3.kat emlakcı dediki ev sahibinin paraya ihtiyacı yok 10.000 den aşaği vermiyor. Allahtan ihtiyacı yok yoksa eski binaya 20.000 tl kira derdi. Acayip adamlar türlü türlü şeytanlar ~Baray~
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110458)
18 Temmuz 2024 Perşembe 23:35
10 üstü kira alanların hepsi haram zikkim olsun o kiralar size, hayrını görmeyin. Ben Ankara Çayyolunda 12 ye kalıyorum lüks sitede aidat 4 bin
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110457)
18 Temmuz 2024 Perşembe 22:50
Devlet acilen müdahe etmeli.
Yoksa toplumsal sorunlara sebep olur.
Ticari ve sosyal ahlaktan yoksun birkaç aç gözlünün toplumun huzurunu bozmaya fırsat verilmemeli.
18.10.2024
02:12
12Bingölspor taraftar rekoruyla ligi inletip 3 puanı almak istiyor
12Bingölspor taraftar rekoruyla ligi inletip 3 puanı almak istiyor
BAL Liginin ilk iç saha maçında pazar günü Hakkâri Zapspor'u ağırlayacak olan 12 Bingölspor, taraftarlarıyla aylar sonra buluşacağı mücadelede tribün rekoru kırmayı ve maçtan galip ayrılıp 3 puanı taraftarına armağan etmek istiyor. Kulüp Başkanı Engin Özturan; 'Yaktığımız şampiyonluk meşalesinde tüm halkımızı tribünlerde görmek istiyoruz' dedi.
18.10.2024
02:08
Anşin:
Anşin: 'Aile Hekimlerimiz ve Aile Sağlığı Çalışanlarının Her Zaman Yanındayız'
Türk Sağlık – Sen Bingöl Şube Başkanı Sadık Anşin, yayınladığı basın bildirisinde 'aile hekimlerimizin ve aile sağlığı çalışlarımızın her zaman yanındayız' dedi.
17.10.2024
20:11
Aykal`dan demiryolu alanında dev yatırım!
Aykal'dan demiryolu alanında dev yatırım!
Avrupa'da VPI'lı atölye sıralamasında ilk 5'te yer alacak Aykal Demiryolu Araçları Yapım-Bakım-Onarım Fabrikasında her türlü vagon, lokomotif ve lastik tekerlekli demiryolu araçların bakım, onarım ve revizyonu yapılacak. Açılışa katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: 'Burada üretilen lokomotifler ve vagonlar, ulusal şebekelerde, üretim tesislerinde ve yüksek güç gerektiren demiryolu taşıtlarında kullanılabilecek, bu sayede enerji tasarrufu sağlanacaktır. Bu başarı, sadece Aykal Grup'un değil, hepimizin ortak gururudur' dedi.
17.10.2024
18:29
Bingöl`de TÜBİTAK 4007 Bilim ve Teknoloji Şenliği başladı
Bingöl'de TÜBİTAK 4007 Bilim ve Teknoloji Şenliği başladı
TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri kapsamında düzenlenen Bingöl Bilim ve Teknoloji Şenliği'nin açılışı yapıldı.
17.10.2024
18:06
Bingöl`de 2 Bin 654 kişi işe yerleştirildi
Bingöl'de 2 Bin 654 kişi işe yerleştirildi
Bingöl'de İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı yapıldı. İŞKUR İl Müdürlüğünce bugüne kadar toplam 2 bin 654 kişinin işe yerleştirildiğini ifade eden İl Müdürü Baycuman, ayrıca 7 bin 159 kişiye İş ve Meslek Danışmanlığı hizmeti, Bin 252 işyerinin ziyaret edilerek kurumsal hizmetler hakkında bilgi verildiği ifade etti.
17.10.2024
17:35
Kredi kartında savunma fonu alınmayacak
Kredi kartında savunma fonu alınmayacak
AK Parti kaynaklarından yapılan açıklamaya göre, savunma sanayi fonuna kredi kartlarından katkı payı alınmasına ilişkin düzenleme iptal edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın