Gençlere fiziği sevdirmek amacıyla Bingöl Üniversitesi'nin SODES kapsamında hazırlamış olduğu “Bingöl'de genç Einstein'lar yetişiyor” adlı bir projenin çalışmaları başlatıldı.
Proje ile ilgili gazetemize açıklama yapan Proje Koordinatörü İskender Demirkol, bilim ve teknolojinin temelini oluşturan fizik dersinin öğrenciler arasında maalesef olumsuz önyargı ile yaklaşılan ve korkulan bir ders konumunda olduğunu söyleyerek, “Bilim ve teknolojinin temelini oluşturan fizik dersi öğrenciler arasında maalesef olumsuz önyargı ile yaklaşılan ve korkulan bir ders konumundadır. Bunun en bariz örneğini taşıyan dünyanın gelmiş geçmiş en önemli fizikçilerinden olan Albert Einstein ve hayatıdır. Öğrencilerin çoğunun kafasında yerleşen “Fizik en zor derstir, çalışsan da başaramazsın” fikrinin kırılması gereklidir. Bunun yapılabilmesi için de öğrencilere fizik deneylerinin yaptırılması ile beraber fizik dersinin sevdirilmesi mümkün olabilecektir. Bu deneyler sonucunda öğrenciler Einstein gibi deney yapmayı sevecekler ve belki de geleceğin fizikçilerinden biri olarak yetişeceklerdir” dedi.
Proje Koordinatörü Demirkol, proje kapsamında yapılacak olanları şöyle sıraladı:
1.Bingöl il merkezindeki ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki öğrenciler arasından anket yapılarak, fiziğe karşı olumsuz birtakım önyargıları olan ve fizik dersinden çekinen zeki öğrencilerin tespiti yapılacak ve 50 öğrenci seçilerek proje kapsamına alınacaktır.
2.Veliler ile görüşülerek kursun mahiyeti hakkında bilgi verilecek ve öğrencilerin katılımı sağlanacaktır.
3.SODES tarafından temin edilecek laboratuar cihazları ile öğrencilere fiziği sevdirmeye yönelik basit, keyif verici ve öğretici deneyler (20 deney) uzmanlar tarafından yaptırılacaktır.
4.Her dönem sonunda öğrenciler şehir içi ve şehir dışı (Elazığ, Keban Barajı) gezisine götürülecektir. Proje ile birlikte, bu öğrenciler içerisinden olimpiyatlara katılabilecek olan öğrenciler de çıkabilecektir. Ayrıca öğrencilerin üniversite ortamını görmeleri sağlanacak ve ileriye dönük hedeflerinin oluşmasında yardımcı olunacaktır.
Demirkol, proje kapsamında yapılacak olan faaliyetlerin ayrıntılarını şu ifadelerle sıraladı:
1. Proje ekibinin oluşturulması: Projenin etkin yürütülebilmesi için üniversitemiz çatısı altında Fizik Bölümü öğretim elemanları arasından oluşturulacaktır.
2. Proje ofisinin hazırlanması: Bu çalışma için Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümünün laboratuarları kullanılacaktır. Laboratuarda kursu verilecek deney cihazları (20 farklı deney) SODES'in vereceği katkıyla satın alınacaktır.
3. Kursiyerlerin tespiti: Bingöl il merkezindeki ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki öğrenciler arasından anket yapılarak, fiziğe karşı olumsuz birtakım önyargıları olan ve fizik dersinden çekinen ancak zeki olan öğrencilerin tespiti yapılarak, 50 öğrenci seçilip proje kapsamına alınacaktır.
4. Eğitimcilerin tespiti: Projenin eğitim ve hizmetlerinin sağlanması üniversitemizdeki Fizik Bölümü öğretim elemanlarının temini ile gerçekleştirilecektir.
5. Fizik dersinin sevdirilmesi: Öğrencilere fizik dersinin yapılamayacak bir ders olmadığını göstermek ve bu dersi sevdirmek için basit fakat bilgi verici ve düşündürücü deneylerin bir rehber gözetiminde bizzat öğrenciler tarafından yapılmasını sağlayarak, kafalarında yerleşmiş olan yapamayız önyargısının kırılması sağlanacaktır.
Temin edilecek laboratuar cihazları ile öğrencilere fiziği sevdirmeye yönelik basit, keyif verici ve öğretici deneylerin Fizik Bölümünün öğretim elemanları tarafından verileceğini belirten Demirkol, “Kurs süresi okul dönemine paralel olarak 2010-2011 eğitim öğretim yılında iki dönem süre ile (12 Ay) yapılacaktır. Temin edilecek laboratuar cihazları ile öğrencilere fiziği sevdirmeye yönelik basit, keyif verici ve öğretici deneyler (20 deney) Fizik Bölümünün öğretim elemanları tarafından verilecektir. Eğitim kurs şeklinde olacağından haftada 4 saat olmak üzere her hafta bir deney yaptırılıp toplam 20 ayrı deney yaptırılacaktır. Bu eğitimi alan öğrenciler arasından olimpiyatlara katılabilecek olan öğrenciler yetiştirilecek ve Bingöl için bir ilk örnek olma özelliği taşıyacaktır. Öğrencilerin kursa karşı olan ilgilerini artırmak ve moral-motivasyonlarını yükseltmek açısından şehir içi (Yüzen Ada) ve şehir dışı (Elazığ-Keban Barajına) gezi düzenlemeleri yapılacak” diye konuştu.