Bingöl'de engellilere yönelik sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerin yok denecek kadar az olmasından yakınan Böçkün, özellikle siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşlarının engellilere yönelik aktivitelere ısrarlı duyarsızlığının, engellilerin yaşadığı sıkıntılı hayata daha büyük zorluklar kattığını ifade etti.
Bugün, Türkiye'nin her ilinde engellilerin ücretsiz yararlandığı sanat ve spor mekanlarının bulunduğunu söyleyen Böçkün; “Oysa ilimizde bu ve buna benzer hiçbir faaliyet yapılmıyor, yapılamıyor.. Örneğin birçok ilde gençlik spor il müdürlükleri engellilere yönelik spor imkanı sağlıyor, yada bünyesindeki spor salonlarını sürekli olarak engellilere ücretsiz kullandırıyor. Yine birçok yerel yönetim engellilere yönelik çok geniş kapsamlı aktiviteler düzenlerken ilimizde bu tür aktivitelerin olmaması ise oldukça üzüntü verici ve düşündürücüdür” dedi.
“Engelsizler engellileri temsil edemez!”
Yaklaşan genel seçimler öncesi engelliler için yine birçok söz ve vaatlerin sıralanacağını aktaran Böçkün, artık engellilerin, kendilerine vaatlerde bulunan hiçbir siyasi veya ideolojik kesime inanmadığının altını çizdi.
Böçkün; “Çünkü bugüne kadar yapılanlar, bundan sonra yapılacakların teminatıdır ilkesi şimdi engelliler tarafından daha çok benimsenmekte ve artık engelsiz insanların engellileri temsil etmedeki zaafiyetleri görülmektedir. Bingöl Özürlüler Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak ilimizdeki % 15 e yaklaşan engelli nüfusunun hiçbir siyasi partide yeterince temsil edilmediğini biliyor ve hayretler içerisinde partilerin vaatlerini görüyoruz. Lafla peynir gemisi yürüten siyasi çevrelerin hepsine sesleniyorum, ‘bugüne kadar engelliler için ne yaptınız? Bundan sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz? Hangi siyasi parti bu şehirde engelliler için ne yapmış ve bundan sonra ne yapacak?' Son genel seçimlerde Ak Parti kadrolarından Meclis'e girmiş olan Lokman Ayva'nın kişisel gayretleri sonucu çıkarılan bazı yasalar her ne kadar engellerimizin yaralarına bir nebzede olsa merhem olmuşsa, buda engelli bir milletvekilinin Meclis'te olmasından kaynaklanmıştır. Hangi siyasi parti cesaretli davranıp ilimizde engelli bir milletvekili adayı çıkaracak? Hangi siyasi parti bu yüzde 15'lik engelli vatandaşlarımıza gereken değeri verip, Türkiye geneli % 12,29 olan engelli oranını göz önünde bulundurarak meclise taşıyacağı engelli sayısını nüfus oranına göre düzenleyecektir” ifadelerini kullandı.
“Anayasal haklarımız eşit”Engellinin de engelsizin de sandık başında eşit oy kullanma hakkına sahip olduğuna dikkat çeken Böçkün, şöyle devam etti. “Siz bu ülkenin en zengini de olsanız kullanacağınız oy sayısı 1'dir, bu ülkede yatalak bir engelli de olsanız kullanacağınız oy sayısı 1'dir. Madem öyle, her engelli bundan böyle kendisini gerçekten temsil edeceğine inandığı siyasi kişiliklere oyunu verecektir. Hatta her engelli kendisini temsil edebilecek engelli adaylara oyunu vermek ister. Bu olmasa bile bundan böyle, bugüne kadar engellilerimizi gerektiği şekilde temsil etmeyen kişileri bir daha seçmeyi düşünmüyoruz”
BİNGÖL KENT HABER