Orman ve Su İşleri Bakanlığı, tabii güzellikler bakımından oldukça zengin olan ülkemizde saklı kalan gizli zenginlikleri ortaya çıkarmaya devam ediyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi” kapsamında Bingöl'de Türkiye florası için yeni bir bitki türüne rastlandığını ve halk arasında ‘Eşek dikeni' olarak bilinen bitkinin literatüre eklendiğini açıkladı.
Yeni tür diğer bilinenlerden farklı
Latince adı Onopordum cinereum Grossh (Asteraceae) olan ancak halk arasında eşek dikeni olarak bilinen bu yeni tür üzerinde yapılan incelemeler neticesinde, bitkinin Türkiye'de bilinen diğer Onopordum türlerinden farklı olduğu anlaşıldı.
Türkmenistan, Azerbaycan, Ermenistan, Afganistan, İran gibi ülkelerde genel olarak yayılış gösteren bitkinin Türkiye'de yayılış alanı ise oldukça dar. Bu sebeple Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre bitki bölgesel ölçekte "VU" (Zarar görebilir) kategorisi içerisinde değerlendiriliyor.
Çalışmalar 2019 Sonuna Kadar Tamamlanacak
Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında bugüne kadar 54 ilde çalışmaların tamamlandığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu çalışmalarımız 27 ilde ise devam ediyor. 2019 yılı sonuna kadar 81 ilimizde bu çalışmalar tamamlanarak, öz kaynaklarla ve yerli uzmanlarla ülkemizin Biyolojik Çeşitlilik Haritası çıkarılmış olacak” dedi.
“Tehlike Altında Bulunan Bitki Türleri Koruma Altına Alınacak”
Çalışmalarla biyolojik çeşitliliği oluşturan türlerin popülasyon durumlarının belirlenerek IUCN kriterleri ve tehlike kategorilerine göre gruplandırılacağını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Yapılan çalışmalar sayesinde biyolojik çeşitliliğin tür, habitat ve ekosistem düzeyinde gidişatı hakkında fikir sahibi olunması sağlanacak. Gösterge türlerin azalmasına veya yok olmasına sebep olan tehditler belirlenecek ve bu tehditleri ortadan kaldıracak çözümler bulunacak” değerlendirmesinde bulundu.