Bingöl Online Basın Atölyesi'nin “Bingöl Depreme Hazır Mı?” başlıklı X Space canlı yayın programına konuk olan Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, program moderatörleri Yunus Budak ve Ahmet Boydaş'ın “Belediyenin depreme hazırlık konusundaki çalışmaları ve yürütülen proje ve faaliyetleri” konularındaki sorularını yanıtladı.
Kentsel Dönüşüm konusunda atılan adımlara dikkat çeken ve yeni gelişmelere dair detaylar aktaran Başkan Arıkan, konteyner kent, toplanma alanları ve mikro bölgeleme çalışmalarındaki son durumu ve sağlanacak avantajları da paylaştı.
İşte Başkan Arıkan'ın sorulara yanıtlarından öne çıkan başlıklar ve merak edilenlere dair sözlerinden özet;
MADEN SOKAK, SARAY MAHALLESİ VE TEMEL YAPI'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM HAZIRLIĞI
Maden sokak, öncelikli ve üzerinde durmamız gereken bir konu. Hem Maden Sokak hem Saray Mahallesi hem de Temel Yapı'nın dönüşümüyle ilgili çok ciddi adımlar attık. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'mızla birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Proje hazırlıkları önemli bir noktaya geldi. Tamamlandığında, bunu tüm detaylarıyla da kamuoyuyla paylaşacağız. Maden Sokak'ın tamamının dönüşümüyle ilgili çalışıyoruz. Sadece bir sokağı değil, o ada üzerindeki geniş bir alanı kapsıyor. İnşallah tamamını çok güzel bir hale getiriyoruz. Hem ticari alanları hem konut alanları hem de sosyal alanlarıyla inşallah Bingöl'ün en değerli noktası haline gelecek ve şehre bir değer katacak. Bu dönüşümle birlikte depremsellik riskini de ortadan kaldırmış olacağız. Yakında bahsettiğimiz üç bölgedeki hak sahipleriyle görüşme aşamasına geçilecek ve projelerimizin sunumları yapılacak, ayrıca kamuoyunun da görüşleri alınarak çalışma şekillendirilecek.
BELEDİYE, RİSKLİ YAPILARI KANUNEN BOŞALTMA HAKKINA SAHİP Mİ?
Belediyelerin doğrudan böyle bir yetkisi yok. Riskli yapıların tahliye edilmesine dair yetki Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndadır. Bingöl'de de önemli çalışmalar yapıldı ve birçok riskli yapının tahliyesi sağlandı, sağlanıyor.
YENİ YAPILACAK İTFAİYE BİNASI KRİZ MERKEZİ DE OLACAK
Belediyenin deprem konusuna ilişkin ayrılmış özel bir bütçesi var mı? Tabi ki, bu konuda özel bir bütçemiz var. Arama Kurtarma ve İtfaiye Binamızla ilgili bir çalışma yaptık. Proje ihalemizi yaptık. Yeni İtfaiye Hizmet Binamız, olası depremde kriz merkezi olarak da kullanılabilecek. Aynı alan içerisinde ilimizdeki bütün arama kurtarma ekiplerimizin de tek merkezde toplatılması, buradan sevk ve idarelerinin yapılmasını da sağlayacak çalışma ve projelendirmelerimiz de var. Belediye olarak arama kurtarma ekiplerine bu ortamı sunacağız ve eğitimlerini de burada yapma olanağı sunacağız.
İKİ TANE MOBİL MUTFAK GELDİ
Fırat Kalkınma Ajansı'yla yapmış olduğumuz bir projemiz var. Bu kapsamda iki tane mobil mutfağımız geldi, tam donanımlı arama kurtarma aracını bekliyoruz.
KONTEYNER ALANININ HAZIRLANMASI
Yine konteyner kentle ilgili ayırdığımız bir bütçe var. Şeyh Ahmet bölgesinde düzelttiğimiz bir alan vardı. Buranın Millî Savunma Bakanlığı'na ait olmasından ötürü bir tahsis durumu ortaya çıktı. Sayın Valimizle çok yoğun bir girişimde bulunduk ve Bakanlık da bir adım attı. Protokolü yapıldıktan sonra buranın altyapısını, yani içme suyunu, kanalizasyonunu, elektriğini hazırlayıp konteynerlerin kurulumuna hazır hale getireceğiz.
Bahsettiğimiz tüm bu alan ve çalışmalara bir bütçe ayırdık.
TOPLANMA ALANLARI ARTTIRILDI
AFAD Müdürlüğümüzün belirlemiş olduğu toplanma alanları var. Bunlara ek olarak tüm yeşil alanlarımızı da bu konuda kullanabilir durumdayız ve yeni toplanma alanlarımızı da sayıca fazlasıyla arttırdık. Yenişehir Parkımız bu anlamda hazır. Kent Meydanı projemiz bitince burası da genişçe bir toplanma alanı olacak. Belediye Hizmet binamızın yanındaki genişçe alanı toplanma alanı olarak değerlendirebileceğiz.
350 dönümlük Millet Bahçemiz de büyük bir toplanma alanı olarak hizmet verecek. Düzağaç'ta Kent Park ve diğer parklarımız toplanma alanı olarak karşımıza çıkıyor.
Bahçelievler'de de Orman Müdürlüğümüze ait lojmanların olduğu alanı da park olarak planladık ve tahsis talebinde bulunduk. Tahsis gerçekleştiğinde hem park hem de toplanma alanı olacak.
Bütün parklarımızla birlikte 1,5 milyon metrekarelik bir alanı yeşil alan ve toplanma alanı olarak milletimizin hizmetine sunuyoruz.
MASTER PLANI VE MİKROBÖLGELEME İMARA DA REHBER OLACAK
Bu yıl içerisinde çok sayıda üniversitemiz, ilgili kurum ve kuruluşlarımızın katılımıyla çok önemli bir deprem çalıştayı düzenledik ve çalıştay raporlarının birinci maddesi, Bingöl'ün Deprem Master Planının oluşturulmasıydı.
Valilimiz öncülüğünde ve ilgili kurumlarımızın da katılımıyla Fırat Kalkınma Ajansı aracılığıyla Mater Planı çalışmamızı başlattık. Bununla birlikte ayrıca bir mikrobölgeleme çalışması da başlattık. Bu çok önemli ve maliyeti yüksek bir çalışma. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız da bu anlamda attığımız hiçbir adımı karşılıksız bırakmadı.
Mikrobölgeleme çalışmaları kapsamında yaklaşık 2 Bin 230 hektarlık alanın 270 farklı noktasında zemin etüdü ve jeofizik çalışmaları yapıldı. Yaz döneminde başlattığımız çalışmalarımız tamamlandı ve raporlama sürecine geçildi. Bu çalışma tamamlandığında Bingöl için zemin bakımından daha sağlıklı bir bilgiye kavuşmuş olacağız ve bundan sonraki imar ve yapılaşma çalışmalarımız, yeni yerleşim alanlarımız, tüm bu veriler ışığında şekillenecek. Çünkü mikro bölgeleme çalışmaları, bize tüm fay hatlarının geçtiği yerleri, sıvılaşmanın olacağı yerleri, zeminin sağlamlığı ya da sağlam olmayışı konularında çok önemli veriler sunacak.
RİSK HARİTAMIZ HAZIRLANIYOR
Depreme hazırlık konusunda hem önleyici hem de müdahale odaklı olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önleyici hizmetlerin en önemli örneği de mikro bölgeleme çalışmasıdır. Bu sayede yapılar daha güvenli alanlar üzerinde inşa edilecek.
Ayrıca AFAD ve diğer kurumlarımıza koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın başlattığı bir çalışma oldu. Geçen hafta Bakanlıkta ilgili arkadaşlarımızla detaylı bir şekilde masaya yatırdık çalışmaları.
Bakanlığımızca, Bingöl ve İzmir'de 8 bin yapı incelemişti. Şuanda risk haritası hazırlanıyor, son aşamaya gelindi.
YENİ MAHALLE, MİRZAN, YEŞİLYURT VE BAHÇELİEVLER….
Kentsel Dönüşüm kapsamında çalıştığımız Maden Sokak, Saray Mahallesi ve Temel Yapı'nın haricinde Yeni Mahalle, Mirzan, Yeşilyurt ve Bahçelievler mahallerinde de bu risk haritası çalışmasıyla birlikte bir kentsel dönüşüm seferberliği başlayacak.
Kentsel Dönüşümün ne kadar önemli olduğunu 6 Şubat depreminde çok net gördük. TOKİ yapılarının depremde yıkılmadığını, ayakta kaldığını, en azından can kayıplarına sebebiyet vermediğini gördük.
Yapı stoku olarak çok kötü değiliz ama yüzde 1 dahi olsa bizim için büyük bir rakam. Bunu da telafi etmek için çabalayacağız.
Yerel yönetimler olarak kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandıracağız. Zemin etüdü yapılmış, fay hatlarından uzak, doğru ve sıvılaşma riski bulunmayan sağlam alanlarda yatak ve yöresel mimariyi uygun alanlarda inşa edeceğiz. En önemlisi, halkın bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi. Bu konuda gerçekten çok yardımcı olacaktır bizlere.