Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü'nce “Yeni Doğan Canlandırma” programı kapsamında 17-19 Aralık tarihleri arasında kentteki 25 sağlık personeline bu konu hakkında çeşitli eğitimler verildi.
Eğitimin kapanış programında bir açıklama yapan Bingöl İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Gündoğdu, verilen eğitimlerle beraber bebek ölüm sayılarında ciddi bir iyileşme olmasını beklediklerini aktardı.
Gündoğdu, “Hastalıkların erken tanı ve tedavisi, gebelere ve bebeklere verilen sağlık bakımının iyileştirilmesi ve ulaşılabilir kılınması, gebelerin ve bebeklerin doğru beslenmesinin sağlanması ile beraber bebek ölüm sayılarında ciddi bir iyileşme olması beklenmektedir. Gerçekleşen bebek ölümlerini incelemek ve gereken önlemlerin alınmasını sağlamak amacıyla ilimizde; aile hekimlerine yönelik tekrarlayan periyotlarla eğitimler düzenlenmesi, sağlık hizmetlerine ulaşımla ilgili problem yaşayabileceği düşünülen gebelere yönelik misafir anne programı kapsamında barınma hizmeti sağlanması, yeni doğan bebeklerin bakımlarının güncellenen mevcut bilgiler ışığında eksiksiz bir şekilde yapılabilmesi için ilimizde görev yapan sağlık personellerine yönelik yeni doğan canlandırma programı eğitiminin verilmesi, acil durumlarda daha hızlı hareket edebilmek ve acil duruma etkin bir şekilde müdahale edebilmek için ilimizin risk haritasının belirlenmesi gibi bir dizi sağlık eğitimi verilmiştir. İlimizde sunulan bu sağlık hizmetleri neticesinde 2019 yılı itibariyle bebek ölüm hızı Türkiye ortalamasının altına düşürülmüştür” dedi.
“Bebek ölüm oranı Türkiye ortalamışının altına düştü”
Bingöl'de bebek ölüm oranının 2016 yılında yüksek olduğunu ancak verilen eğitimler neticesinde bu oranının 2019 yılı itibariyle Türkiye ortalamasının altına düştüğünü söyleyen Gündoğdu, “Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü olarak amacımız, ilimiz genelinde yeni doğan ölümleri ile ilgili önlenebilir ölümlerin asgari seviyeye indirilmesidir. 1998 yılından itibaren yürütülmekte olan NRP (Neonatal Resüsitasyon Programı) ile bebek ölümlerinin önlenmesi amacıyla, doğumda bulunan tüm sağlık çalışanlarının standart bir canlandırma uygulayabilmesi için gerekli bilgi ve becerilerle donatılmasını hedeflenmektedir. İlimizde bebek ölümleri yapılan önemli çalışmalar ve sağlık çalışanlarımızın gayretleri ile önceki yıllara göre büyük oranlarda azalmıştır. 2016 yılındaki yüksek olan bebek ölümleri de önemli çalışmalarla 2019 yılında Türkiye ortalamasının altına düşürülmüştür. Amacımız önlenebilir bebek ölümlerinde %7'nin altına düşürmektir. Programın hayırlara vesile olmasını diliyor, katılımcılara başarı dileklerimi iletiyorum” diye konuştu.
Program, sağlık personellerine verilen sertifikanın ardından sona erdi.