Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nce “Türkiye için Tarladan Sofraya Güvenilir Gıda” şiarıyla il genelinde yürütülen gıda kontrol denetimlerine ilişkin 16 aylık veriler paylaşıldı.
Fırınlardan pastanelere, marketlerden okul kantinlerine, gıda satış noktalarının sıkı takipte tutulduğu denetimlerin yanı sıra ALO174 GIDA Hattı'na düşen ihbarların da süratle değerlendirildiği belirtilirken, 2024'ün ilk ayından bugüne geçen 16 aylık süreçte 58 işletemeye 3 Milyon 594 Bin 112 Bin TL ceza yazıldığı kaydedildi.
“VATANDAŞ UYARMALI, GEREKTİĞİNDE ŞİKAYETÇİ OLMALI”
Denetimlerin aralıksız devam edeceği vurgulanırken, gıda satış noktalarında çalışanların ya da üründeki kusur veya şüpheli durumların tüketici tarafından uyarılması ve ALO174 GIDA Hattı'nı arayarak şikâyette bulunmasının da önemli bir görev olduğu da hatırlatıldı.
“Bakanlığımızın denetim ve numune alma planları kapsamında yıl boyunca gerekli denetimler yapılmakta ve numuneler düzenli olarak alınmaktadır” görüşüne yer verilen Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü açıklamasında, şu veriler paylaşıldı;

“2024'te 35 işletmeye 2 Milyon 196 Bin 814 TL ceza”
İl Müdürlüğümüz Gıda Denetim Ekipleri tarafından 2024 yılında 1.727 aktif gıda işletmesinde 2576 adet denetim yapılmıştır. ALO174 GIDA HATTI'na yapılan 88 başvuruya istinaden gerekli denetimler yapılmış ve 10 işletmeye 657 Bin 316 TL idari para cezası uygulanmıştır. Rutin denetimler kapsamında ise 25 işletmeye 1 Milyon 539 Bin 498 TL idari para cezası uygulanmıştır.
“2025'in ilk 4 ayında23 işletmeye 1 Milyon 397 Bin 298 TL ceza”
2025 yılının ilk 4 ayık döneminde ise bugün itibariyle 1727 aktif gıda işletmesinde 565 denetim gerçekleştirilmiştir. ALO174 GIDA HATTI'na yapılan 50 başvuruya istinaden 7 işletmeye 197 Bin 410 TL idari para cezası uygulanmıştır. Rutin denetimler kapsamında ise 16 işletmeye 1 Milyon 199 Bin 888 TL idari para cezası uygulanmıştır.
“Kontrol ve denetimler sürecek”
Güvenilir gıda arzının sağlanması ve tüketici sağlığının korunması amacıyla; gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, satış, toplu tüketim, dağıtım vb. aşamalarındaki tüm resmi kontroller 5996 sayılı 'Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na göre Bakanlığımızca yürütülmektedir. Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz 'Tarladan Sofraya Güvenilir Gıda' kapsamında birincil üretim dâhil olmak üzere gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme, depolama, dağıtım ve satış gibi gıda zincirinin tüm aşamalarında etkin kontrol ve denetim ile tüketiciye her zaman yeterli güvenli gıda arzının sağlanmasının, sektörler arası haksız rekabetin önlenmesinin, gıda sanayinin gelişmesinin, ülke itibarının korunmasının, toplumun dengeli ve yeterli beslenmesine yönelik miktar ve çeşitlilikte gıda sağlayarak bunların güvenli olarak tüketiciye ulaşmasının sağlanmasını ve bu amaçla kaynakların etkin kullanılmasının temini için çalışmaktadır.
2025 yılı içerisinde de etkin bir şekilde denetim hizmetlerini yerine getirecek olan ekiplerimiz tüketicilerimizin gönül rahatlığı ile alışveriş yapmalarını sağlamak adına denetimlerine devam etmektedir. Vatandaşlarımız gıdaya ilişkin her türlü şikâyetlerini Alo 174 GIDA HATTI'na bildirebilirler. Her vatandaşımızın gönüllü gıda denetmeni olarak denetim ekiplerimize katkı sağlamasını temenni ediyoruz.
