Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün, "Bırakın engelli çocuklarınızı, yapacakları harika işlerle onlarla gurur duymanızı sağlasınlar." sözleriyle başlattığı 'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyası, bir yılı doldurmak üzere. Engellilerin eğitim almaları ve sosyal hayata katılmalarını amaçlayan proje, önemli başarılara imza attı. Eğitim alan engelli çocukların oranı yüzde 15'ten yüzde 30'a çıktı. 3 yıllık proje ile eğitim kurumlarının, engellilerin eğitimlerine devam etmelerini mümkün kılacak fiziki şartlara kavuşturulması ve eksiklerinin giderilmesi planlanıyor.
Türkiye'nin 81 ilinden gelen raporlar, 10 Şubat 2009'da başlatılan 'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyasında alınan ciddi mesafeyi gözler önüne serdi. Kampanya sonrasında, okula başlayan engelli çocukların yanı sıra evde eğitim alanların sayısında da artışlar gözlendi. Rapora göre bu sene Adana'da 5 öğrenciye evde eğitim verilmeye başlandı. Bu sayı Bolu'da 18 oldu. Antalya'da ilköğretim okulları bünyesinde açılan özel sınıfların sayısı 70'e yükseldi. Yalnızca bu ilde destek eğitimi alan 5 bin 707 engelli birey için 2 milyon liralık ödeme yapıldı. Bilecik'te zihinsel engelliler için 4 ilçede ilköğretim kurumları bünyesinde özel öğretim sınıfı açıldı ve 16 öğrenci eğitim imkânlarından yararlanıyor. Görme, işitme ve ortopedik engelliler için 45 kişiye terzilik kursu programı uygulandı. Bingöl'de 160 engelli tespit edildi ve okula gitmeyen çocukların velilerini ikna çalışması başlatıldı. Bursa'da sırada bekleyen öğrenciler için 59 özel sınıf açıldı. Kayıt bölgelerinde sırada bekleyen 216 öğrenciden 175'i özel eğitim sınıflarına kaydedildi. Diyarbakır'da 160 engelli öğrenci özel eğitim sınıflarına devam ediyor, 447 engelli öğrenciye ücretsiz taşıma hizmeti sağlanıyor. Konya'da ise 2 bin 998 olarak belirlenen engellilerin bin 57'si eğitime kazandırıldı.
BAYBURT'TA EĞİTİM ALMAYAN ENGELLİ ÇOCUK KALMADI
Köşk'e gelen rapora göre, Bayburt'ta ilköğretim çağında olan 319 engelli çocuktan eğitime hiç başlamayan veya yarım bırakan yok. Ardahan'da ise evinde ziyaret edilen 49 engelliden 27'si eğitime kazandırıldı. Bir başarı öyküsü de Karabük'ten geldi. 'Benim Gözümle işte Hayat' projesi ile bir grup engelli öğrenciye 5 ay süreyle fotoğrafçılık eğitimi verildi. Birbirinden güzel işler ortaya koyan öğrenciler, Türkiye Bilim Derneği tarafından 'erişilebilirlik şampiyonluk' ödülüne layık görüldü. Engelli öğrencilerin çektikleri fotoğraflar Ankara'da sergilendi.
OKULLAR 3 YILDA ENGELLİYE UYGUN HALE GETİRİLECEK
'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyası, ülke genelini ve tüm engelli grupları kapsayan üç yıl sürecek bir sosyal sorumluluk projesi. Kampanya ile eğitim kurumlarının, engellilerin eğitimlerine devam etmelerini mümkün kılacak fizikî şartlara kavuşturulması ve eksiklerinin giderilmesi planlanıyor. Kampanya, engellilerin eğitim görebilecekleri ve sosyal hayatın her alanında etkin olabilecekleri konusunda toplumun tüm kesimlerini bilinçlendirmeyi de amaçlıyor.
Bingolonline Haber Servisi