KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Ekim 2024 Çarşamba
°C

Bingöl'de 120 milyonluk bir bütçe var

HDP Bingöl Belediye Başkan Adayı Özsoy; Bazen diyorlar, belediyeyi yönetmek çok zordur diye. Zor değil, işte Bingöl'de 120 milyonluk bir bütçe var, bunun bir kısmı temel giderlere gider, geri kalanını nasıl kullandığınız önemli.

Bingöl`de 120 milyonluk bir bütçe var
25 ŞUBAT 2019 PAZARTESİ 19:24
21
5476
28
AA aa

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Belediyesi Eş Başkan Adayları Hişyar Özsoy ve Hatice Kavran, basın mensupları ile bir araya geldi.

Türkiye'de muhalif bir parti olmanın zor olduğunu iddia eden HDP'li Özsoy; “Muhalif bir parti olmak Türkiye'de gerçekten zor. Muhalefette, pratik anlamda hizmet yapma konusunda bir şansınız yok. Ne yapıyoruz? Bir takım soru önergeleriyle, konuşmalarla iktidarın burada yapmadıklarını, yapamadıklarını gündeme getirip onlara iş yaptırmaya çalışıyoruz. Fakat yerelde iktidar olduğunuz zaman ertesi gün iş yapmak, hizmet üretmek durumundasınız. Bu çok farklı bir durum yani siyaseten yerel yönetimler, somut hizmet üretebileceğiniz alanlar. O açıdan benim için heyecan verici.

Uzun zamandır Bingöl'de muhalefet partisi olarak çalışıyoruz ve uzun zamandır Bingöl'de yerel yönetimlerde yokuz. Dolayısıyla pratik anlamda, halka hizmet sunabilme imkanımız çok söz konusu değil. İnşallah bu defa halk rıza gösterirse, bizi de seçerse ve belediyeyi alırsak, halka layıkıyla yerel hizmet üretmeyi istiyoruz. Heyecanlı olmamızın nedeni bu. Belediyeyi 31 Mart'ta aldığımızda insanlar bizden somut bir şeyler bekleyecek. Bunun sorumluluğu çok büyüktür, biz bunun farkındayız. Hem eş başkanımız Hatice Kavran'la hem de diğer arkadaşlarımızla kendimize güveniyoruz. Biz belediyeyi Bingöl halkına layık bir şekilde yöneteceğimize inanıyoruz” dedi.

 “Bingöl'de 120 milyonluk bir bütçe var”

HDP Bingöl Belediye Başkan Adayı Özsoy'un açıklamasından satır başları şu şekilde:

“Her açıdan, hem siyaseten hem ekonomik olarak inanılmaz sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Daha önce Bingöl halkıyla defalarca kaygılarımızı paylaştık. Özellikle kurulan başkanlık sistemiyle ilgili olarak ciddi sıkıntılar olacağını ifade ettik. Bu sistem yerleşirse Türkiye'deki ekonomik kriz çok büyür dedik. Biz istikrarsızlığın derinleşeceğini söylerken, iktidar daha fazla istikrar gelecek dedi. Maalesef gelişmeler bizim argümanlarımızı doğruladı. Bu sistem bütün güçleri tek elde toplayan, yasamayı, yürütmeyi, yargıyı kendi tekeline alan bu mantıkla hiçbir uluslararası sermaye çalışmak istemiyor. Müneccim olduğumuzdan değil, sadece dünyayı biraz takip ediyorduk, gelişmeleri görüyoruz. Türkiye'de böyle katı bir başkanlık sistemi, demokrasinin zerresinin olmadığı, hukukun zerresinin olmadığı bir ortamda ekonomik anlamda bir kalkınmanın, refah seviyesinin artmasının imkanı yok. Belki Bingöl esnafı şusu düşünmüştür; başkanlık sistemi ile ekonominin ne alakası var diye, birebir alakası var. Bunu söylemeye çalıştık ama çok ikna edemedik. Siz sağlıklı bir demokratik ve hukuk sistemi oturtmazsanız sermaye gelmez, aksine sermaye daha güvenli gördüğü alanlara gider. Başkanlık sisteminin temel sıkıntısı bu. Başkanlık sistemi bir taraftanda şu demek, bütün gücü Ankara'da, sarayda toplamak. Zaten yerel yönetimler üzerinde büyük bir baskı da söz konusu. Yerel yönetimlerin yetkileri tırpanlanıyor, hepsi sarayda birikiyor. Artık bütçeler de saraya bağlanmış durumda.  Biz inşallah belediyeyi kazanacağız. Hem merkezi bütçeden elde edeceğimiz gelirlerle hem de kendimiz bir takım kaynaklar oluşturarak en büyük hizmeti yapmaya çalışacağız.”

“Bingöl'de 120 milyonluk bir bütçe var”

“Bu kentte milletvekilliği de yaptım. Bu kenti yakından biliyorum ama belediye üzerinden düşünmek biraz daha farklıdır. Biz çalışmalarımızı şuan yürütüyoruz. Bingöl'ün temel sıkıntıları nedir onları tespit ediyoruz.  Belediye demek, ayrılan bütçenin bu sıkıntıların giderilmesi için halk adına, halkın lehine kullanmak demektir. Çok karmaşık bir iş değil. Bazen diyorlar, belediyeyi yönetmek çok zordur diye. Zor değil, işte Bingöl'de 120 milyonluk bir bütçe var, bunun bir kısmı temel giderlere gider, geri kalanını nasıl kullandığınız önemli. Biz baştan şunun sözünü veriyoruz; temel giderlerden sonra kalan bütçeyi, Bingöl halkının çıkarlarına kullanacağız ve bu çıkarları belirlerken de halkla istişare halinde olacağız. Bizim katılımcı bütçe dediğimiz bir yöntem var. Yani Bingöl'ün sivil toplum örgütleridir, kanaat önderleridir, mahallelerdir. Mesela Bingöl'ün her kış bu kar rezaletini gördükten sonra oturup fantastik mega projeler yapacak halimiz yok, bu sorunu çözmek için kar makineleri alacağız. Bu bir ihtiyaçtır. Yani Bingöl'ün ihtiyacı ne ise bütçeyi oraya aktaracağız.”

 “Kaldırımları geziyorsunuz. Vücudu sağlam olan, engelli olmayan bir insan olarak yürürken ben zorlanıyorum. Bazı yerler çok yüksek bazı yerler alçak, kaldırımlarda doğru düzgün rampalar yok.

Ben düşünüyorum engelli olan bir arkadaşımız bu kaldırımları nasıl kullanacak. Bu kentin kaldırımından yolundan, üstyapısındaki her şeyi , bu kentin özellikle dezavantajlı gruplarının ihtiyaçlarına göre tekrar uyarlanması lazım. Bugüne kadar belediyeyi yönetenlerin bu yönde bir kaygılarının olduğunu da çok fazla görmedik.

Sözümüz olsun, şehrin başından sonuna kadar bir engellinin, görme engelli olabilir, yürüme engelli olabilir, bu arkadaşların ihtiyaçlarına göre nasıl düzenleriz konusunda çalışma yürüteceğiz. Bunu da kendi kafamıza göre değil, engelli derneklerimizle birlikte yapacağız. Çok basit bir takım düzenlemelerle, küçük bütçeyle hayatlarını çok daha kolaylaştırabiliyorsunuz. Ama maalesef Bingöl'e gelen kaynaklar, Bingöl'ün çok temel ihtiyacının olmadığı bir takım alanlara gidiyor.”

 “İmar konusuna bakıyoruz mesela, 2016 yılında bir imar planı yapılmış. İmar planı şu demek, imar planı bir kentin imar namusu demek. Çünkü bu kent deprem kuşağında olan bir kenttir. 16 yıl önce biz burada deprem yaşadık, insanlar öldü. İmar planı yapıyorsunuz, sonra kendiniz uymuyorsunuz imar planına. Sürekli bir takım çevrelere rant devşirmek için dönüştürülüyor. Bir rant var, belediyeyi yönetmek, Bingöl halkının geneline sunma meselesidir. Elinizde bir bütçe var, küçük bir bütçe. Bingöl'ün ihtiyaçlarını da karşılayabilecek bir bütçe değil, kendi bütçesinin 1.5 katı borcu var Bingöl Belediyesi'nin. Dolayısıyla kredi alma fizibilitesi de çok düşük. Dolayısıyla bütçeyi Bingöl'ün en acil ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde harcayacağız. Yani müteahhitler para kazansın, etraftaki 3-5 insan cebine birkaç milyon para koysun üzerinden kesinlikle o paraları harcatmayacağız. Halkımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, engelli arkadaşlarımızla, mahallelilerimiz gelecek, bütün sorunların bir envanterini çıkaracağız, bunlar içerisinde en acil olanları hangileri ise onları çözmeye çalışacağız.”

 “Kültür mahallesi bir enkaz durumunda”

“Siyasiler biraz abartırlar, biz geleceğiz her şeyi çözeceğiz derler ama biz hiçbir zaman tutamayacağımız bir sözü Bingöl halkına vermeyeceğiz.

Yalanla siyaset gitmiyor. Duyuyorum, daha önce dünya kadar vaat verildi ama karnelerine baktığınızda bu vaatlerin yüzde 99'u yerine getirilmemiştir. Boş vaat siyasetiyle olmaz. Gerçekçi olmak lazım, Bingöl halkına yalan söylememek lazım. Zaten ekonomik kriz var, bütçe zaten küçük ve o küçük bütçeyle bir takım kesimlerin çıkarlarına göre değil, Bingöl halkının genel çıkarlarına göre projelerimizi ortaya koyacağız. Kültür mahallesi bir enkaz durumunda. Orası İller Bankası'ndan alınan krediler iptal edilmiş durumda. Vatandaşlar 2 yıldır oradan çıkmışlar, kiradalar. Bundan sonra ne olacak, tam bir enkaz hali. Biz de düşünüyoruz, yarın belediyeyi aldığımız zaman insanlar bizden bu büyük sorunların çözümünü bekleyecek. Bu insanların sorunlarının nasıl çözüleceğine dair iktidar kanadında herhangi bir fikir yok. Bu büyük sorunların çözümü için bizim bir defa bütçe bulmamız lazım. Biz belediyeyi aldığımızda bir ay içerisinde Kültür Mahallesi'nin bütün hak sahiplerini toplayacağız. Onlarla birlikte, mühendislerle, toplumun farklı kesimleriyle birlikte şehri yöneteceğiz.

 “AKP de kalsa, HDP de olsa kaynak konusunda çok sıkıntı var. Nihayetinde İller Bankası kredisi iptal edilen Yücel Barakazi'nin başkanlığını yaptığı belediyedir. Şuan bir tehdit politikası var; işte HDP gelirse bütçe kesilir, hizmet yapmazlar diye bir kaygı var, bu öyle bir şey değil. Kayyum atanır diye tartışmalar söz konusu. İnsanlar haklı olarak kaygılı. Bir defa olur ama ikincisi artık komedi olur.

Ne ekonomi ne de uluslararası dengeler buna müsaade etmiyor çünkü Türkiye'nin biraz normalleşmeye ihtiyacı var. Fırsat bu fırsat, belki bu belediye seçimleriyle bölgede biraz normalleşme olur, halkın iradesi yine bu belediyelere yansır. Ama yok ben illaki normalleştirmeyeceğim derlerse, sizi temin ediyorum 2019'da belediye seçimleri yapacağız, 2020 yılında da ikinci bir seçime gideceğiz ve Erdoğan tepe taklak aşağı gidecek. Bu ülkenin normalleşmeye ihtiyacı var, şuan temel beklenti budur. Bizim belediyeleri yerelde almamız demek, aslında iktidar bunu hazmedebilirse bu normalleşmeye hizmet eder. Siyaseten de normalleşmeye hizmet eder. Kaynaklar Cumhurbaşkanlığının kalemine bırakılmış durumda. Cumhurbaşkanı, şu belediye bende, bu belediye bende değil der, halkın bütçesini kısma gibi bir eğilime girerse halktan da çok ciddi bir tepki alır.”

HDP Bingöl Belediyesi Eş Belediye Başkan Adayı Hatice Kavran ise, “Kayyum atanmadan önce bizim 116 belediyenin 113'ünde eş başkanlık sistemi vardı.  Kayyum atandı ama bizim politikalarımız bu şekilde devam ediyor. Yani kadın toplumun dışında bir yerde değil. Kadınlar toplumun yarısını oluşturuyorlar. Toplumun bir yarısını dışarıda bırakıp sadece bir yarısının iradesini hakim kılmak haksızlık olur. Mesela Bingöl'de sadece kadınlar gidebileceği mekanlar yok. Dışarıdan gelmiş bir kadının burada dinlenebileceği, çocuğunu rahatça emzirebileceği alanlar yok. Biz bu alanları oluşturacağız. Yönetimin bir tarafı erkek, bir tarafı kadın olunca başarı kaçınılmaz olur. Bir hastalığı önce teşhis etmezsen tedaviyi uygulayamazsın. Bingöl için, öncelikle Bingöl'ün sorunlarını tespit edeceğiz, ona göre projeler üreteceğiz. Bingöl'e hizmet için aday olduk, halkımız da bize görev verirse, Bingöl'ü hak ettiği yere getireceğiz.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_40516)
27 Şubat 2019 Çarşamba 20:31
Hdp ye vercez ucunda hapiste olsa....
Misafir Kullanıcı (@Misafir_40515)
27 Şubat 2019 Çarşamba 20:31
Hisyar colig hisyar nibena..her yerde kirmalar var ozune kulturune dusman insanlar ilaki olacak ama ben bingol gecligine guveniyorum okudukca anliyacak anladikca ozune sahiplenecek..teror insanin fikrinden dolayi hapse atmak faili mechul cinayetler koyle bosaltmak dilini kulturunu yoksaymak asimile etmek kendine benzetmek teror budur..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_40510)
27 Şubat 2019 Çarşamba 17:22
Inşallah zıya hoca ile bingöle yatırım olacak
Misafir Kullanıcı (@Misafir_40470)
27 Şubat 2019 Çarşamba 10:32
YAV HEEE heeee sizin belediyleri de gördük paranın nereye gitiği beli...ERDAL ARIKAN gelyorrrrrrrrrrrr
Misafir Kullanıcı (@Misafir_40458)
27 Şubat 2019 Çarşamba 08:37
Michegan üniversitesinde dünyanın en güçlü Yahudi lobi faaliyetlerinin yapıldığı bir üniversite ve sen oradan geldin umarım bir bağlantın yoktur
Misafir Kullanıcı (@Misafir_40451)
27 Şubat 2019 Çarşamba 08:21
60 Bingöl'e 60 Kandile fifti fifti
Misafir Kullanıcı (@Misafir_40410)
26 Şubat 2019 Salı 19:10
Yarısını dağa gönderecen yani he
Misafir Kullanıcı (@Misafir_40409)
26 Şubat 2019 Salı 18:31
Hiç bir partim yok ve particilikte bana ters bir iş. Hatta HDP ile terörü destekliyor şüphesi ile uzağım, MHP ile ırkçılık yapıyor diye AKP ile Bingöldeki adaletsizlikleri, adamcılığı ilkesizlikleri görüyorum diye uzağım. Ama bu seçim sürecinde iki aday gerçek anlamda gönlüme dokundu. Ali Can Bayram ve Hişar Özsoy. Konuşmaları mantıklı akla hitap eden gerçekçi. Diğerleri ya ihaleci yada anlamadan ortaya şov için çıkan tipler. Bingölü açıkçası kültürlü insanların yönetmesini isterim. Pek bunun olacağına inancım olmasada.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_40401)
26 Şubat 2019 Salı 15:44
Hdp kazanacak... gönlüm hdp den yana her zaman oldugu gibi
Misafir Kullanıcı (@Misafir_40399)
26 Şubat 2019 Salı 15:09
allah size fırsat vermesin yapacağınız en büyük hizmet yollara bomba yerleştirmek olacaktır.
23.10.2024
18:37
Cevdet Yılmaz:
Cevdet Yılmaz: 'Bu Saldırıda Savunma Sanayiinde Elde Ettiğimiz Başarılar Hedef Alındı'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, TUSAŞ'taki saldırıyla ilgili, 'Bu hain terör saldırısı, Türkiye'nin savunma sanayiinde elde ettiği başarıları hedef almıştır' dedi.
23.10.2024
16:46
Bingöl`deki güvenlik tedbirleri masaya yatırıldı
Bingöl'deki güvenlik tedbirleri masaya yatırıldı
Bingöl'de 'İl Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı' gerçekleştirildi. Okulların güvenliği, uyuşturucu ve kaçakçılıkla mücadele, karayolu trafik güvenliği, genel güvenlik ve asayişi etkileyen konular tek tek irdelendi.
23.10.2024
16:30
Ankara`da TUSAŞ tesislerine terör saldırısı!
Ankara'da TUSAŞ tesislerine terör saldırısı!
TUSAŞ'ın Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerinde patlama ve silah seslerinin duyulması üzerine bölgeye güvenlik güçleri, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olayın terör saldırısı olduğunu, şehit ve yaralıların bulunduğunu açıkladı.
23.10.2024
14:48
Solhan`dan Dünya Şampiyonluğu için Romanya`ya…
Solhan'dan Dünya Şampiyonluğu için Romanya'ya…
Türkiye'de şampiyon olan Solhan Ayak Tenisi Takımı, Dünya Ayak Tenisi Şampiyonası için Romanya'ya gitti.
23.10.2024
14:29
Vali Usta, üs bölgesinde Mehmetçik ile bir araya geldi
Vali Usta, üs bölgesinde Mehmetçik ile bir araya geldi
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Bin 670 metre rakımda bulunan üs bölgesini ziyaret ederek jandarma personeli ile bir araya geldi.
23.10.2024
02:07
Bingöl İl Özel İdaresi 2024`te de rekor kırdı!
Bingöl İl Özel İdaresi 2024'te de rekor kırdı!
Bu yıl için 430 milyon TL'lik yol yatırımı yaptıklarını belirten Genel Sekreter Enes Üçgül: 'Toplamda 580 kilometre yolu tamamlayarak ilimize kazandırdık. Çoğu bölgede çalışmalarımız bitti, birkaç hafta içinde diğer yatırımlarımızda tamamlanacak ve sezonu yine rekorla kapatmış olacağız. Hedefimiz, önümüzdeki yıl da bu rakamların üzerine çıkmak' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın