İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce Özel Eğitim ve Rehberlik alanında yapılan çalışmalarla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Bingöl Valiliği Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Vali Mustafa Hakan Güvençer, Vali Yardımcısı M. Alper Çığ, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Hansu, SYDV Müdürü Yunus Bulmuş, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mahmut Buyankara, Yüzenada Sevgi Evleri Müdürü Nurettin Beki, kurum amirleri ve öğretmenler katıldı.
Saat 14.30'da ‘Bütün Çocuklar Çiçektir' isimli slayt gösterimi ile başlayan programın açılış konuşmasını İl Milli Eğitim Müdürü Hansu, yaptı.
Bingöl genelinde rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri ile özel eğitim hizmetleri alanında çok önemli çalışmalar yürütüldüğünü belirten İl Milli Eğitim Müdürü Hansu, “İl genelinde toplam olarak 103 rehber öğretmen görev yapmaktadır. Bunlardan 3 tanesi rehberlik ve araştırma merkezinde diğerleri de okullarda görevlidir. Ayrıca il genelinde resmi okul ve kurumlarımızda ve özel eğitim sınıflarımızda 15 özel eğitim sınıf öğretmeni görev yapmaktadır. Bu öğretmenlerden 4 tanesi Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, diğer öğretmenlerimiz de farklı okul ve kurumların özel eğitim sınıflarında bulunmaktadır. Bu hizmetler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okul-kurum yönetimi, rehber öğretmenler ve diğer öğretmenler ile veli-öğrenci işbirliği çerçevesinde yürütülmektedir” dedi.
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin amacı açıklayan Hansu, “Öğrencilerin kendilerini gerçekleştirmelerine, eğitim sürecinden yetenek ve özelliklerine göre en üst düzeyde yararlanmalarına ve gizilgüçlerini en uygun şekilde kullanmalarına ve geliştirmelerine yöneliktir. Rehberlik hizmetleri genel olarak üç ana başlık altında yürütülmektedir, Eğitsel Rehberlik, Meslekî Rehberlik ve Bireysel Rehberlik. Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin il düzeyinde planlanması ve kurumlar arası iş birliğinin sağlanması amacıyla rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri il danışma komisyonu oluşturulmuştur. Genel anlamda, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri alanında yapılacak çalışmalarla ilgili kararlar bu komisyonda alınır ve uygulamalar için okul ve kurumlara gönderilir” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nin çalışmaları hakkında bilgilendirme yapan Hansu, “Rehberlik ve Araştırma Merkezimiz (RAM); eğitim-öğretim kurumlarındaki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesine ilişkin gerekli her türlü çalışmalarla birlikte ildeki özel eğitim gerektiren bireylerin tanılanmaları ve bu bireylere yönelik rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini il ve ilçelerde yürütülmesine yardımcı olmaktadır. Resmî ve özel eğitim-öğretim kurumlarında rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini yürütmek üzere, rehberlik ve psikolojik danışma servisleri tüm okul ve kurumlarımızda kurulmuş olup, bu alanda çalışmalarını yürütmektedir. İl genelindeki önemli hizmet alanlarımızdan biri de özel eğitim çalışmalarıdır. Bu çalışmalarımızda ilgili tüm kurum yöneticilerin katkılarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Hansu'nun konuşmasının akabinde RAM Müdürü Muttalip Gölcüklü, Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nin çalışmaları hakkında bir sunum yaptı.