Ankara'da faaliyet gösteren Bingöl İli ve İlçeleri Yardımlaşma Dayanışma Eğitim ve Kültür Derneği (Ankara BİNYAR) tarafından organize edilen ve Bingöl platformu tarafından desteklenen ‘Bingöl Üniversitesi Paneli'nin sonuç bildirgesi açıklandı.
Bingöl'de 15–16 Aralık 2007 tarihinde çok sayıda akademisyenin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, siyasi ve bürokratlar ile vatandaşın katılımıyla gerçekleştirilen panelin sonuç bildirgesini açıklayan organizasyon komitesi, panelin gelişimi ve ortaya çıkan sonuçları aktardı.
Üniversite'nin, Bingöl'ün ekonomik ve sosyal kalkınma sürecinde kritik bir rol oynayacağının belirtildiği bildirgede, öncelikli olarak rektör yardımcısının atanması, akademik personel açığının kapatılması, bürokrat, siyasi ve halk işbirliğinin sağlanması gerektiğinin altı çizildi
Bildirgede,
yapılan sunum ve değerlendirmelere genel olarak bakıldığında ortaya çıkan sonuçlar şu şekilde sıralandı.
- Bingöl Üniversitesi hukuki olarak kurulmuştur. Yıllardır halkımızın özlemle beklediği bu gelişme, Bingöl ilimizin tarihinde bir dönüm noktasıdır. Ekonomik ve sosyal kalkınma sürecimizde Üniversite kritik bir rol oynayacak olup ” Makus Talih'imizin ” değişmesinde lokomotif görevi ifa edecektir. Öncelikle bu gelişmenin sağlanmasında emeği geçen herkese şükranlarımızı sunarız.
- Gerçek anlamda gelişmiş bir Üniversite, çok boyutlu ve uzun soluklu olarak değerlendirilmesi gereken bir süreçtir. İlimizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesinde Üniversite'mizin önemli katkıları olacaktır. Önceki yıllarda kurulan Üniversitelerin bugün geldiği nokta bizimde geleceğe umutla bakmamıza somut bir destek vermektedir.
- Bingöl Üniversitesi'nin gelişme sürecini hızlı ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmesi; ilgili tüm tarafların aktif bir şekilde sahiplenmesine, katılımına ve katkısına bağlıdır. Başta Valiliğimiz, Yerel Yönetimlerimiz, Kamu Kurumlarımız, Meslek ve Sivil Toplum Kuruluşlarımız, Sendikalarımız ve Basınımız olmak üzere tüm kesimlerin Bingöl Üniversitesi konusunda güçlü bir iletişim ve işbirliği içerisinde çalışmalar yürütmesi bir zorunluluktur.
Üniversiteye bakışın, kısa vadeli somut adımlar ve uzun vadeli hedefler şeklinde 2 aşamalı olarak değerlendirildiğinin kaydedildiği bildirgede, kısa vadede yerine getirilmesi önerilen somut eylemler şöyle belirtildi.
- Her şeyden önce Bingöl Üniversitesi ile tam zamanlı olarak ilgilenecek bir ”Rektör Yardımcısı'nın ” görevlendirilmesi sağlanmalıdır.
- Üniversitelerin aktif hale gelmesinin en belirgin göstergesi, Fakültelerin ilgili bölümlerine öğrenci alımının sağlanmasıdır.Bu amaçla açılacak olan Fakültelerimize Dekan olarak görevlendirmeler yapılmalı, 2008-09 Öğrenim yılında öğrenci alımı sağlanmalı ve idari birimler ile sekretarya kurulmalıdır.
· Uygun bir konuma sahip olan kampus alanı ile ilgili çalışmalar hızlandırılmalıdır. Bu amaçla inşaatı bitmek üzere olan Ziraat Fakültesi binası tamamlanmalı, çevre düzenlemesi yapılmalı, kampusun ana giriş bölümü çevre yola cephe oluşturacak şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca Üniversitemizin geleceği düşünülerek yapılacak çalışmalarda, Üniversiteye sınır teşkil eden ve değişik kurumların kullanımında olan arazilerin Üniversite kampus alanı içerisine katılımının sağlanması öncelikli amaçlardan olmalıdır.
· Fiziki şartlardan daha önemli olan beşeri kaynaklardır. Bingöl Üniversitesine gerçek anlamda ruh ve canlılık verecek olan akademik personel ve nitelikli öğrencilerdir. Bingöllü tüm akademisyenlerimizin bu sorumluluk bilinci içinde bizzat kendileri veya akademik çevreleri ile birlikte bu sürece aktif destek vermeleri, özellikle Akademisyen temininde bizzat görev almaları olmazsa olmaz bir gerekliliktir.
· Belli bir düzeye gelinceye kadar muhtelif Üniversitelerden etkin bir şekilde yararlanılmalı, özellikle akademik personel açığını giderme noktasında destek sağlanmalıdır. Bingöl Üniversite Senatosu'nun oluşturulması için gerekli sayıda Akademik personel bulunmalıdır. Açılacak Fakültelerimizin ilgili bölümlerine Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri alınmalı, bunların yurtiçi ve yurt dışındaki muhtelif Üniversitelerde misafir öğrenci olarak eğitimlerini tamamlamaları için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
Kısa dönemde yapılacak bu çalışmaların uzun vadede “Stratejik Plan” veya “Yol Haritası” oluşturularak sürdürülmesi gerektiğinin ifade edildiği bildirgede, hedeflere uzun vadeli bakıldığın da şu görüşlerin ortaya çıktığı belirtildi.
- Bingöl'ün sosyal ve ekonomik gelişme sürecine destek olabilecek yeni fakülteler kurulmalıdır. Bu kapsamda, Tıp Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Orman Fakültesi gibi alanlar gerçekçi bir şekilde değerlendirilmelidir.
- Öğrenci potansiyeli de göz önüne alınarak, nitelikli ara insan gücü oluşturmak için önem taşıyan yeni Yüksek Okullar ve Meslek Yüksek Okulları açılmalı, Meslek Yüksek Okulları potansiyellerine uygun olarak ilçelerimize de yaygınlaştırılmalıdır.
- Üniversite binalarının sayısı artırılmalı, özgün mimari kullanılarak güçlü bir Üniversite altyapısı kurulmalıdır. Rektörlük binası, Öğrenci yurtları, Sosyal donatılar, Lojmanlar, Misafirhane, Kütüphane, Laboratuar gibi çeşitli imkânlar arttırılmalı, çevre düzenleme vb. çalışmalarla gerçek bir Üniversite Kampusuna yaraşır bir görünüme zemin hazırlanmalı, Üniversitemizin öğrenci tercihlerinde etkili olabilecek gerekli donanımlara sahip olması sağlanmalıdır.
- Şehrin gelişim süreci bir ”Üniversite Şehri” anlayışını yansıtacak tarzda yeniden değerlendirilmeli, Yerel Yönetimler geleceğe dönük planlamalarını bu vizyon ışığında revize etmeli; Ulaşım, Altyapı, Çevre ve Trafik düzenleme, İmar vb. çalışmalara hemen başlanmalıdır.
- Bilgiyi katma değere dönüştüren, projeci, yörenin potansiyellerini ve kaynaklarını harekete geçiren bir yaklaşım, gerek ilin kalkınmasına gerekse Üniversite'mizin daha fazla kaynak bulmasına önemli ölçekte destek olacaktır. Bu bağlamda Üniversite'mizin '' Girişimci bir Üniversite '' olması sağlanmalı, Üniversite için hedefler belirlenmeli ve bunun takibi sıkı bir şekilde yapılmalıdır.
- Evrenselliği isminde taşıyan Üniversite'mizin; tamamen bilimsel standartlara dayalı, farklılıkları zenginlik olarak gören, özgür tartışma ve bilgi üretmeyi esas alan bir anlayış içinde geliştirilmesi şarttır. İdeolojik değil bilimsel bir zemin üzerinde yükselmesi gereken Üniversitemiz, önce ülkemizin daha sonrasında ise dünyanın en iyi Üniversitelerinden biri olmayı uzun vadeli vizyonu olarak benimsemelidir.
- Üniversite'mizin gelişim aşamalarından sivil toplum kuruluşları ve halkımız çeşitli aktivitelerle haberdar edilmeli, Üniversiteyi sahiplenmeleri sağlanmalı ve bunun için gerekli eğitim çalışmaları yapılarak Üniversite-Sivil Toplum-Halk kaynaşması sağlanmalıdır. Özel yurt, alışveriş merkezi, restaurant, kafeterya, sinema vb. gibi öğrencilerin yoğun olarak kullanacakları mekânların açılması teşvik edilmeli, gerekli yönlendirmeler ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılmalı ve desteklenmelidir.
- Üniversitenin akademik temelleri sağlam oluşturulmalı ve üniversite için azami 4 yıllık bir gelişim planı hazırlanmalıdır. Bu plan çerçevesinde kurumlar arası koordinasyon sağlanmalı, yapılan görüşmeler belirli bir takvim aralığında tekrarlanmalı ve bilgi paylaşımı sağlanmalıdır.
Yapılan sunumlar ve belirtilen görüşler çerçevesinde; Tüm bu kısa ve uzun vadeli hedef ve stratejilerin hayata geçirilmesinin katalizörü ve takipçisi olmak üzere, sonuç almaya odaklı
''Bingöl Üniversitesi Platformu '' oluşturulması tavsiye edilmiş, istişare çalışmalarına devam edilmesi ve tüm sürecin katılımcı bir anlayışla yürütülmesi esas alınmıştır. Bu esasla Bingöl Üniversitesi Platformu'na ileride tüzel kişilik kazandırılması önem taşımaktadır. Bu süreç ilk aşamada dernek, orta vadede ise vakıf şeklinde olabileceği, özellikle vakıf şeklinde bir yapılanmanın
Bingöl Üniversitesi'nin kaynak oluşturması ve bazı çalışmaları etkin bir şekilde yürütmesi bakımından son derece etkili olacağı ortak fikir olarak kabul görmüştür.
Bu görüşlerin yer aldığı bildirgede, Bingöl Valiliği görevinin ilk gününde bu toplantıya teşrif ederek görüşlerini aktaran ve değerlendirme toplantısına başkanlık eden Valimiz
İrfan Balkanlıoğlu'na teşekkür edildiğinin kaydedildiği bildirgede: “ Sayın Valimize sunduğu destek ve gösterdiği yakın ilgiden dolayı şükranlarımızı sunar, yeni görevinde üstün başarılar dileriz. Ayrıca
Bingöl Üniversitesi Paneli'nin yapılması fikrini ortaya atan, gerçekleşmesi için her türlü çabayı gösteren ve panelimize başlangıçtan sonuna kadar iştirak ederek katkılar sunan değerli
Milletvekillerimize, Panelimize mazeretleri nedeniyle katılamayan fakat manevi desteklerini bizlerden hiç esirgemeyen Fırat ve Bingöl Üniversitesi Rektörü (tedviren)
Prof. Dr.Hamdi Muz hocamıza, Fedakârlık göstererek muhtelif illerden Panelimize katılım gösteren çok değerli
Panelist ve Akademisyenlerimize, Bingöl MYO Müdürü
Prof. Dr. Aydın Girgin bey'in şahsında tüm idareci ve akademik kadroya, Panel'imize İştirak eden tüm İl-İlçe ve Belde
Belediye Başkanlarımıza, Kamu Kurum ve Kuruluşları'nın değerli
Müdür ve İdarecilerine, Meslek
Odaları
Temsilcilerine,
Sivil
Toplum
Kuruluşlarına, Sendikalara, Siyasi Partilere, katılım gösteren
Kadirşinas Halkımıza, toplantıyı baştan sona takip eden
Basınımızın güzide temsilcilerine, Panelimize maddi destek veren
Kurum ve Kuruluşlara çok teşekkür ederiz” denildi.
BingolOnline/Bingöl Kent Haber