Teksas, 19'uncu yüzyılda aslında Meksika'nın bir parçasıydı ancak "Teksas Devrimi" olarak bilinen bağımsızlık savaşının ardından 1836'da egemenlik kazandı ve yalnızca dokuz yıl sonra, yani 29 Aralık 1845'te 28. eyalet olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne katıldı.
Teksas gerek yüzölçümü gerekse nüfus açısından ABD'nin en büyük 2. eyaleti konumunda. Bugün bağımsız bir devlet olsa, dünyanın en büyük 8. ekonomisine sahip olacak.
‘ÖLÜM TARLALARI' TEKSAS...!
2022 verilerine göre; Dünyadaki 857 milyon bireysel silahın 400 milyonu Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunuyor. Yani her 100 Amerikalı'ya 121 silah düşüyor. Ülkede her gün ortalama 12 çocuk, her yıl 50 binden fazla insan ateşli silahlar yüzünden hayatını kaybediyor.
1900'lü yıllarda birçok faili meçhul cinayet olması hatta bazı yerlerde çıkarılan cesetler yüzünden ‘'Ölüm Tarlaları'' denmesinden Teksas tehlikeli bölge olarak adlandırılıyor. Teksas, 2021 yılında 2.064 ile en fazla cinayet işlenen eyalet oldu.
TÜRKİYE'DE SİLAHLANMA
Türkiye'de: Bireysel silahlarla işlenen suçların yüzde 65'i ateşli silahlarla işleniyor. Ateşli silahlarla işlenen suçların yüzde 84'ünde ruhsatsız silah kullanılıyor. Türkiye'de 2,5 milyon ruhsatlı silah var. Ruhsatlı veya ruhsatsız silahların toplamı dikkate alarak yapılan hesaplamada Türkiye'de her 100 kişiye 16,5 silah düşüyor.
11 Mart 2024 tarihli veriye göre; Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) raporuna göre Türkiye, dünyanın en büyük 11'inci silah ihracatçısı konumuna geldi.
BİNGÖL'DE SİLAHLI KAVGALAR ARTTI
Bingöl'de son dönemlerde ardı ardına yaşanan ateşli silahlarla kavga ve saldırı olaylarına her geçen gün bir yenisi eklenirken, bir olay da dün akşam Yeni Mahalle'de yaşandı.
Artan silahlı saldırı ve kavga olayları nedeniyle kamuoyunda en çok kullanılan tabir ise “Bingöl Teksas olmuş” şeklinde.
Olayların çoğunlukla uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı olduğu belirtilirken, bir kısmının da kişisel husumetlerle ilgili olduğu beyan ediliyor. Ancak silahların nereden ve nasıl temin edildiği bilinmiyor.
Olaylara karıştığı tespit edilip yakalananlar hakkındaki soruşturma neticesi ise bugüne kadar resmi kaynaklarca paylaşılmadı fakat kamuoyu, bu alanda güvenlik zafiyeti oluşmaması için ilgili birimlerin daha yoğun mesai ve sert yaptırımlar uygulaması görüşünde.