Yakın bir tarihte Aksaray'da, 700 kişinin istihdam edildiği bir tesisi kuran ve günlük 600 ton kapasiteyle çalışan SÜTAŞ, ikinci yatırımını Bingöl'e yapmayı planlıyor.
SÜTAŞ Destek Hizmetleri Müdürü Hemşerimiz Çetin Atalan'ın girişimleri, Devlet Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz'ın da destekleri sonucu, Bingöl'e yatırım yapmayı planlayan SÜTAŞ Yönetim Kurulu, geçtiğimiz aylarda Bingöl'e gelerek tahsis edilmesi planlanan yer için incelemelerde bulunmuştu.
Yapılan incelemelerin basına yansımasıyla birlikte Bingöl'de hayvancılığın tekrar canlanması ümidi, Bingöl halkını heyecanlandırmaya başladı.
SÜTAŞ'ın Bingöl'de tesis kurması için Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl Milletvekilleri ve Vali Mustafa Hakan Güvençer yoğun gayretler sarf ediyor.
SÜTAŞ'ın Bingöl'de tesis kurmasıyla birlikte her köylüye 50 büyükbaş süt ineği verilecek. Süt ineklerinin yem ve bakımları da SÜTAŞ tarafından sağlanacak. Tek şart, 7 yıl boyunca elde edilen sütün para karşılığı fabrikaya verilmesi. Bu şart yerine getirildiği taktirde her köylü 7 yıl sonrasında 50 büyükbaş hayvanın sahibi olacak. Ayrıca tesislerde 500 kişi sigortalı çalıştırılacak. Hedef, bin 200 kişinin istihdam edilmesi.
Hayvancılık yeniden canlanacak
Konu ile ilgili görüştüğümüz Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, SÜTAŞ'ın Bingöl'de gerek tarım ve hayvancılığın gelişmesi, gerekse istihdamın arttırılması konusunda çok büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.
Bingöl halkının SÜTAŞ'ı dört gözle beklediğini söyleyen Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Koç, SÜTAŞ'ın Bingöl'de tesis kurmasıyla birlikte ekonomik kalkınmanın gerçekleşeceğini belirtti.
“SÜTAŞ'ın Bingöl'e gelmesi sadece Bingöl'ü etkilemez, diğer illeri de etkiler” diyen Koç, SÜTAŞ'ın gelmesi ile birlikte hayvan yetiştiriciliğinde canlanma olacağını vurgulayarak, “SÜTAŞ'ın gelmesi ile birlikte ilimizde ekonomik refah seviyesi artacak. Bu şekilde insanlarımız sosyal yardımlaşmadan ve Yeşil Karttan yüzde 100 kurtulacak. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın bu konuda hassasiyetini bildiğimiz için bu konunun daha da yakından takip edilmesini istiyoruz” dedi.
SÜTAŞ'ın Bingöl'de tesis kurmasıyla birlikte Bingöl'ün çehresinin değişeceğine dikkat çeken Koç, bu konuda herkesin hassasiyet göstermesini isteyerek, “SÜTAŞ Bingöl'e gelmediği takdirde DAP projeleri büyük bir sekteye uğrayacak. Çünkü süt satılmadan Bingöl'de hayvancılık yapılması mümkün değildir. Bu konudan dolayı SÜTAŞ'ın Bingöl'e gelmesini istiyoruz. Sağduyulu yaklaşımdan dolayı SÜTAŞ yetkililerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Bu yatırım Bingöl'ü ihya eder
Alınan bilgilere göre; Bingöl'de kurulması planlanan entegre tesisin bir benzeri yakın tarihte Aksaray ilinde kuruldu. 700 kişinin istihdam edildiği SÜTAŞ Aksaray Tesisleri, şu anda günlük 600 ton kapasiteyle çalışıyor. Buradaki tesis için gerekli olan süt ise Çankırı, Konya ve diğer civar il ve ilçelerden temin ediliyor.
Bingöl'de kurulması planlanan tesisin günlük kapasitesi ise bin 500 ton civarında olacak; ancak bu ihtiyacın karşılanması çok güç olduğundan ilk etapta günlük ortalama 500 ton kapasiteyle çalışılacak. İlk etapta yaklaşık 500 kişi sigortalı olarak istihdam edilecek. Hedef, birkaç yıl içinde çalışan sayısının bin 200'e ulaştırılması yönünde. Burada üretilen süt ve süt ürünleri hem bölgeye hem de Asya ülkelerine gönderilerek satışa sunulacak. Süt temini ise Bingöl genelindeki tüm yerleşim birimleri ile Karakoçan ve Muş illerinden sağlanacak.
Çalışma sistemi ise şöyle; belirlenen sayıda her köylüye 50 adet süt ineği verilecek. Köylü, 7 yıl süreyle besleyeceği hayvanların sütünü yine para karşılığı SÜTAŞ'a satacak. Hayvan barınağı konusunda da destek sunan SÜTAŞ, hayvanların bakımı ve yem ihtiyaçlarını karşılayacak. Köylü sadece 7 yıl süreyle hayvanlara bakacağını taahhüt edecek. Belirtilen süre sonunda hem barınaklar, hem de hayvanlar köylüye hibe edilecek. En son teknoloji kullanılarak süt ürünleri üretimi ve sağımı gerçekleştirilecek.