KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Eylül 2024 Pazartesi
°C

Bingöl, sütaş'ı bekliyor

Bingöl halkı, Bingöl'de tesis kurmayı planlayan SÜTAŞ'ı dört gözle bekliyor.

Bingöl, sütaş`ı bekliyor
21 ŞUBAT 2011 PAZARTESİ 08:58
0
4995
2
AA aa

Yakın bir tarihte Aksaray'da, 700 kişinin istihdam edildiği bir tesisi kuran ve günlük 600 ton kapasiteyle çalışan SÜTAŞ, ikinci yatırımını Bingöl'e yapmayı planlıyor.

SÜTAŞ Destek Hizmetleri Müdürü Hemşerimiz Çetin Atalan'ın girişimleri, Devlet Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz'ın da destekleri sonucu, Bingöl'e yatırım yapmayı planlayan SÜTAŞ Yönetim Kurulu, geçtiğimiz aylarda Bingöl'e gelerek tahsis edilmesi planlanan yer için incelemelerde bulunmuştu.

Yapılan incelemelerin basına yansımasıyla birlikte Bingöl'de hayvancılığın tekrar canlanması ümidi, Bingöl halkını heyecanlandırmaya başladı.

SÜTAŞ'ın Bingöl'de tesis kurması için Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl Milletvekilleri ve Vali Mustafa Hakan Güvençer yoğun gayretler sarf ediyor.

SÜTAŞ'ın Bingöl'de tesis kurmasıyla birlikte her köylüye 50 büyükbaş süt ineği verilecek. Süt ineklerinin yem ve bakımları da SÜTAŞ tarafından sağlanacak. Tek şart, 7 yıl boyunca elde edilen sütün para karşılığı fabrikaya verilmesi. Bu şart yerine getirildiği taktirde her köylü 7 yıl sonrasında 50 büyükbaş hayvanın sahibi olacak. Ayrıca tesislerde 500 kişi sigortalı çalıştırılacak. Hedef, bin 200 kişinin istihdam edilmesi.

Hayvancılık yeniden canlanacak
Konu ile ilgili görüştüğümüz Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, SÜTAŞ'ın Bingöl'de gerek tarım ve hayvancılığın gelişmesi, gerekse istihdamın arttırılması konusunda çok büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.

Bingöl halkının SÜTAŞ'ı dört gözle beklediğini söyleyen Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Koç, SÜTAŞ'ın Bingöl'de tesis kurmasıyla birlikte ekonomik kalkınmanın gerçekleşeceğini belirtti.

“SÜTAŞ'ın Bingöl'e gelmesi sadece Bingöl'ü etkilemez, diğer illeri de etkiler” diyen Koç, SÜTAŞ'ın gelmesi ile birlikte hayvan yetiştiriciliğinde canlanma olacağını vurgulayarak, “SÜTAŞ'ın gelmesi ile birlikte ilimizde ekonomik refah seviyesi artacak. Bu şekilde insanlarımız sosyal yardımlaşmadan ve Yeşil Karttan yüzde 100 kurtulacak. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın bu konuda hassasiyetini bildiğimiz için bu konunun daha da yakından takip edilmesini istiyoruz” dedi.

SÜTAŞ'ın Bingöl'de tesis kurmasıyla birlikte Bingöl'ün çehresinin değişeceğine dikkat çeken Koç, bu konuda herkesin hassasiyet göstermesini isteyerek, “SÜTAŞ Bingöl'e gelmediği takdirde DAP projeleri büyük bir sekteye uğrayacak. Çünkü süt satılmadan Bingöl'de hayvancılık yapılması mümkün değildir. Bu konudan dolayı SÜTAŞ'ın Bingöl'e gelmesini istiyoruz. Sağduyulu yaklaşımdan dolayı SÜTAŞ yetkililerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Bu yatırım Bingöl'ü ihya eder
Alınan bilgilere göre; Bingöl'de kurulması planlanan entegre tesisin bir benzeri yakın tarihte Aksaray ilinde kuruldu. 700 kişinin istihdam edildiği SÜTAŞ Aksaray Tesisleri, şu anda günlük 600 ton kapasiteyle çalışıyor. Buradaki tesis için gerekli olan süt ise Çankırı, Konya ve diğer civar il ve ilçelerden temin ediliyor.

Bingöl'de kurulması planlanan tesisin günlük kapasitesi ise bin 500 ton civarında olacak; ancak bu ihtiyacın karşılanması çok güç olduğundan ilk etapta günlük ortalama 500 ton kapasiteyle çalışılacak. İlk etapta yaklaşık 500 kişi sigortalı olarak istihdam edilecek. Hedef, birkaç yıl içinde çalışan sayısının bin 200'e ulaştırılması yönünde. Burada üretilen süt ve süt ürünleri hem bölgeye hem de Asya ülkelerine gönderilerek satışa sunulacak. Süt temini ise Bingöl genelindeki tüm yerleşim birimleri ile Karakoçan ve Muş illerinden sağlanacak.
Çalışma sistemi ise şöyle; belirlenen sayıda her köylüye 50 adet süt ineği verilecek. Köylü, 7 yıl süreyle besleyeceği hayvanların sütünü yine para karşılığı SÜTAŞ'a satacak. Hayvan barınağı konusunda da destek sunan SÜTAŞ, hayvanların bakımı ve yem ihtiyaçlarını karşılayacak. Köylü sadece 7 yıl süreyle hayvanlara bakacağını taahhüt edecek. Belirtilen süre sonunda hem barınaklar, hem de hayvanlar köylüye hibe edilecek. En son teknoloji kullanılarak süt ürünleri üretimi ve sağımı gerçekleştirilecek.

 


 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
hülya inal akbay (@Misafir_6341)
26 Eylül 2011 Pazartesi 12:11
başvurularınız nasıl yapılıyor ben gıda teknolojisi mezunuyum. daha önce süt ve süt ürünlerinde çalıştım
şerafettin kaynun (@Misafir_1930)
21 Şubat 2011 Pazartesi 11:25
alah hayırlı etsin olacak inşaalah
16.09.2024
18:16
Zazaca`ya ömür adayan İbrahim Bukan hayatını kaybetti
Zazaca'ya ömür adayan İbrahim Bukan hayatını kaybetti
Zaza Dili ve Edebiyatına sunduğu katkılarla ve bu yönde yaptığı çalışmalarla bilinen Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı Araştırmacı-Yazar İbrahim Bukan, kısa süre önce yakalandığı amansız hastalığa yenilerek hayata gözlerini yumdu. Taziyesi, Bingöl merkez Hz. Ali Camii'nde kuruldu.
16.09.2024
16:26
YRP Genel Başkanı Erbakan Bingöl`e Geliyor
YRP Genel Başkanı Erbakan Bingöl'e Geliyor
Genç İlçesinde esnaf ziyaretinde bulunacak olan Erbakan, akabinde Parti İlçe Başkanlık binası önünde halka seslenecek. Sonraki durağı ise Sancak beldesi olacak.
16.09.2024
15:36
Zazalar ekran başına! Qal û Qelem bu akşam başlıyor
Zazalar ekran başına! Qal û Qelem bu akşam başlıyor
Sunuculuğunu Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinden Murat Varol'un yaptığı, her bölümde klasik Zaza edebiyatı yazarlarından birinin hayat hikayesi ve Zazaca eserlerini konu alan Qal û Qelem (Söz ve Kalem) adlı Zazaca program 16 Eylül Pazartesi saat 22.40'da TRT Kurdî de izleyicisi ile buluşuyor.
16.09.2024
15:09
Bingöl Valisi Usta, asayiş verilerini açıkladı
Bingöl Valisi Usta, asayiş verilerini açıkladı
Bingöl'de 09-16 Eylül 2024 tarihleri arasında Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmaları paylaşan Vali Ahmet Hamdi Usta, 32 firarinin yakalandığını, aranan 398 şahıs tespit edilerek 3 gözaltı, 1️ tutuklama yapıldığını, ayrıca 81 bin kişi ve 15 bin aracın sorgulanıp yapılan gözaltı ve cezai işlemleri de aktardı.
16.09.2024
14:14
Bingöl`de bir belediye başkanı daha istifa etti!
Bingöl'de bir belediye başkanı daha istifa etti!
Partisine yönelik eleştirilerde bulunduğu açıklamasında; 'İlçe halkımızın bu konudaki talepleri ve bireysel olarak benim gördüğüm lüzum üzerine partiden istifa ederek, ilçe halkına daha iyi hizmet vermek amacıyla bağımsız olarak başkanlık görevime devam edeceğim' dedi.
16.09.2024
14:13
Damperi açık kamyon KGYS direğini devirdi
Damperi açık kamyon KGYS direğini devirdi
Bingöl'de damperi açık unutulan kamyon, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) direğini devirdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın