Kış aylarının vazgeçilmez tatlarından olan pestil, zorlu birçok aşamalardan geçirildikten sonra yenmeye hazır duruma geliyor. Sonbahar mevsiminde bağbozumu ile birlikte toplanan üzümler, gerçekleştirilen işlemlerin ardından pestil yapılması için bezlere serilmeye başlandı
Bingöl'de kamu kurumunda çalışan ve boş zamanlarını Servi bölgesinde geçiren Selahattin Alakaş adlı vatandaş, Servi'de üretilip, ülkenin dört bir yanına ihraç edilen pestil ve pekmezin yapım aşamasında gerçekleşen çalışmalar hakkında şu bilgileri aktardı:
“Servi yöremiz iklimi ve coğrafyası bakımından üzerinde zengin bir bitki floryasını barındırıyor. Özellikle üzüm ve dut yetiştiriciliğinin yoğun görüldüğü bölgemizde, pekmez ve pestil gibi besin maddeleri de artık insanımız için bir geçim kaynağı haline gelmiş durumda. Kaliteli üzümün ve dutun yetiştiği bölgemizde yaz aylarında ilk olarak elde edilen dutlardan dut pekmezi elde edilirken son bahar mevsiminde ise üzüm pekmezi ve üzüm suyundan elde edilen pestiller üretiliyor. Pekmez ve pestilin üretim aşaması gerçekten de çok zorlu süreçlerden geçiliyor. Ekim ayı gelince bağbozumuna başlıyoruz. Bağda kopardığımız üzümün şiresini çıkartmaya çalışıyoruz. Ardından temiz olması için süzmeye bırakıyoruz ve şireyi, günler önce kurduğumuz kazanımıza boşaltıp kaynatıyoruz. Kaynama işleminin ardından şireyi kazandan çıkarıp soğutmaya alıyoruz. Sonrasında şireyi ikinci defa kazana boşaltıp bulamaç haline gelene kadar azar azar un döküp karıştırıyoruz. Böylelikle kazan içindeki işlem bitmiş oluyor.” dedi.
Sadece şire üzümünden pestil yapılabildiği bilgisini veren Alakaş, sözlerini şöyle tamamladı:
“Kazanımız ateş üzerinde olacak şekilde sawan dediğimiz beyaz örtüler üzerine bulamacımızı ince bir katman şeklinde döküp tahtadan yapılmış mala ile düzeltiyoruz. 5-6 saat sonra kuruyan pestili sawandan çıkarıyoruz. İhtiyacımız olan pestili kendimize ayırıyor, diğerlerini ise ilçede satıyoruz. Bunun yanında Organize sanayi Bölgesi'nde bulunan bir firmaya da ham madde olarak veriyoruz. Orada da işlenen pekmez ve pestil, yurt içi ve yurt dışında birçok yere ihraç ediliyor.”
Haber: Ahmet Sayılır