Kütüphane önünde gerçekleştirilen törene Kalkınma Eski Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, il protokolü, Bingöl Üniversitesi yetkilileri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış töreninde konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, böyle güzel ve modern bir kütüphaneyi açıp insanların hizmetine sundukları için mutlu olduğunu ve gurur duyduğunu belirtti.
“Bingöl Üniversitesi Artık Büyük Bir Aile”
Selahaddin Eyyubi Kütüphanesi'nin Bingöl Üniversitesi ve Bingöl şehri için önemli bir kazanç olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Çapak, “Bu tür eserlerin ortaya çıkışında desteklerini esirgemeyen başta Sayın bakanımız ve vekilimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bingöl Üniversitesi artık büyük bir aile. 15 binin üzerinde öğrencimiz var. 6 yüzün üzerinde akademik personelimiz, yine 3 yüzden fazla idari personelimiz var. Bingöl Üniversitesi devasa bir üniversiteye dönüştü. Yeni açtığımız programlarla birlikte daha da büyüdük. Bu yıl içerisinde 40'ın üzerinde önlisans, lisans ve yüksek lisans programı açtık. Bunların arasında Türkiye'de ilk defa açılan programlar da var. Bugün de son derece modern ve görkemli fiziki yapısı olan kütüphanemizi açacağız. 6 bin metrekarelik alanı, cep sineması, bireysel çalışma odaları, kafeteryası, mescidi, 100 binin üzerinde eseri ve bütün alanı ile harika bir binaya sahip olan kütüphanemiz Bingöl'ümüze hayırlı olsun. Daha önce de ifade etmiştim, kütüphanemizin bir kısmını 24 saat açık tutmak istiyoruz. İlk etapta 24 saat açık şekilde hizmet verecek. Eğer talep olursa bu hizmetimiz devam edecek. Akşam saatlerine kalan öğrencilerimize ücretsiz çay simit ve çorba ikramında da bulunmak istiyoruz. Bu yıl içerisinde açılacak 6 bin metrekarelik hayvan hastanemiz de yine bölgeye hitap edecek şekilde faaliyete sokacağız. İnşallah yakın zamanda onun da açılışını yapacağız. Elazığ yolu üzerinde de yeni nizamiye binamızı yapacağız. İlahiyat Fakültesi binamızın inşaatı devam ediyor. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan İlahiyat Fakültesi binasını da Bingöl'e kazandırmış olacağız. Ben hep şunu ifade ederim, idarecilerin elinde sihirli değnek yoktur. Hepimiz bir aileyiz. Gerek üniversite içerisinde olsun, gerekse üniversite dışındaki kurumlar olsun hep birlikte yürümeliyiz. Ancak bu şekilde başarı elde edebiliriz. Allah nasip ederse Bingöl Üniversitesi, bölgede bir filiz gibi yükselecek ve kabuğunu kırıp hem bölgede, hem ülkede çok güzel hizmetler verecektir. Hep birlikte güzel şeyler başarmak ümidiyle, bugün buraya gelerek bizleri yalnız bırakmayan herkese teşekkür eder, saygılar sunarım” şeklinde sözlerini noktaladı.
Prof. Dr. Çapak'ın ardından kürsüye çıkan Bingöl Valisi Kadir Ekinci, güzel ve modern kütüphaneyi Bingöl'e kazandıran Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak'a teşekkür ederek sözlerine başladı. Öğrencilere okumalarını, düşünmelerini ve yeniden üretmelerini arzu ettiğini ifade eden Vali Ekinci, gençlerden ülkemizi uluslararası arenada güzel bir şekilde temsil etmelerini istedi.
“Dünyada En Önemli Güç, En Önemli Dayanak İlimdir”
Kalkınma Eski Bakanı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz ise “Yeni kütüphane binasının Üniversitemize, şehrimize ve gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu güzel eseri ilimize kazandıran başta rektörümüz olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Elbette hükümetimiz destek oluyor üniversitemize ama gönderilen kaynakları yerinde kullanmak esastır. Rektörümüz, görev yaptığı süre boyunca bu kaynakları en güzel şekilde, en nitelikli şekilde değerlendirdi. Kendisine huzurunuzda tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Bugün burada bir ilim eseri ile karşı karşıyayız. Şunun altını çizmek istiyorum, Bingöl Üniversitemizi hep değerli bulmuşum. Çünkü en değerli faaliyetlerle uğraşıyor. O faaliyetler de ilimdir, bilimdir, bilgidir ve de gençlerimizi geleceğe yetiştirmektir. Kim ne derse desin bugünkü dünyada en önemli güç ve en önemli dayanak bilimdir, gençlerimizi geleceğe donanımlı bir şekilde yetiştirmektir. Kütüphanemizin ve üniversitemizin buna katkıda bulunacağına inanıyorum. Çok şükür artık gençlerimize ve çocuklarımıza çok farklı ortamlar, imkânlar sağlayabilecek durumdayız. Ben öğrencilerimizden ve gençlerimizden bir şey rica edeceğim; kitap okumak istediğiniz zaman, gelip burada bir çay, kahve içip kitabınızı da okuyabilirsiniz. Sizin burayı yaşayan binalar haline getirmeniz lazım. Kütüphaneler, sosyal ve kültürel faaliyetlerin olduğu, sohbetin ve muhabbetin olduğu alanlar olmalı. Sanatsal ve kültürel faaliyetlerin olduğu yaşayan binalar olmalı. Bunu sağlayacağınıza da inanıyorum. Bu düşüncelerle tekrar hayırlı olsun diler, emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
Açılış konuşmalarından sonra kütüphanenin açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra Kalkınma Eski Bakanı ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, Milletvekili Feyzi Berdibek, Vali Kadir Ekinci, Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak ve diğer davetliler kütüphanenin içini de gezdi.
HABER: DUYGU FAİKOĞLU