Bingöl İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İngiltere'de yaşayan Bingöllü Dicle Sevim Sertakaya'nın girişimleriyle 3 dekar alanda lavanta demostrasyonu gerçekleştirildiğini bildirdi.
Açıklamada, ekilebilir arazinin çok az olduğu ve geçimin daha çok hayvancılık faaliyetlerine yoğunlaştığı kentte, kurak alanlarda yetişme kabiliyeti bulunan pazar sorunu olmayan Lavanta ekimi bölge halkında büyük bir heyecan yarattığı belirtildi.
Karer bölgesinde ekim yapan Sertkaya'nın görüşlerinin de yer aldığı açıklamada, “Konuyla ilgili görüşülen hemşehrimiz Dicle Sevim Sertakaya, beklediğimiz gibi oldu. Haber çok hızla yayıldı ve ciddi bir heyecan yarattı. Yöre halkı lavanta projemizin sonucunu en az benim kadar heyecanla bekliyor. Sadece Bingöl değil, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Muş, Batman, Sinop gibi illerden hatta Almanya ve Nijer'den arayıp bilgi ve destek isteyenler oldu. Şimdiden fide siparişi vermek isteyenler bizimle bağlantı kurdu. Bölge şartları göz önüne alındığında Temmuz-Ağustos ayında hasadı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Lavanta bitkisinin çiçek ve saplarında ki yağ bileşenlerden en fazla bulunan linalool ve linalil asetat oranlarının beklediğimiz gibi gerçekleşmesi halinde. İlk etapta üretim alanımızı 35 dekar bir alana çıkarıp sonrasında tüm bölgeye yaygınlaştırmayı; akabinde ise mutlak suretle bir yağ damıtma tesisi kurmayı planlıyoruz. Bu arada doğrudan katkı yanında özellikle bölgede organik arıcılar içinde dolaylı bir katkı olacağı kanaatindeyiz. Çünkü lavanta bitkisi, kendine has aroması, kokusu ve özellikle arının bal toplama sezonunda çiçekleniyor olması ile bölge arıcılığı için ayrı bir katkı sunmuş olacaktır.” denildi.
Açıklamada, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak Tibbi ve Aromatik Bitkiler konusunda zaten çalışmalar mevcuttur. Bingöl İl Müdürlüğü olarak ta İlimizde Sarı Kantoran ve Çörek Otu bitkilerinin demostrasyon çalışmaları yapılmış olup, olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Lavanta bitkisi toprak yönünden çok seçici olmayan kireçce zengin süzek ve pH'sı 5,8-8,3 olan kuru kalkerli topraklarda iyi gelişme göstermekte; kurağa sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklı bir bitkidir. Bu özellikleri göz önüne alındığında ilimiz için bir geleceği oluğu söylenebilir. Bu bağlamda girişimci hemşehrimizin Lavanta bitkisi dikimi; yöre halkında olduğu gibi bizleri de heyecanlandırmış olup, bölge üreticine katkı sunmaya teknik konularda destek olup, üretim alanının artırılması ve ürünün değerlendirilmesi konusunda her türlü desteğe hazır olduğumuzu belirtiriz.” ifadelerine yer verildi.