(BİNGÖL ONLİNE ÖZEL) - Bingöl'de trafiğin en işlek noktası olarak gösterilen ancak ışıklardaki bekleme süresi fazlalığı ve oluşan uzun kuyruklar nedeniyle tepkilerin odağı olan Gündoğdu (Düzağaç) Kavşağı'nın yenilenmesi için çalışmalar başlıyor. Hayata geçirilecek proje ile birlikte uzun kuyrukların son bulması ve güvenli geçişin sağlanması planlanıyor.
5 FARKLI PROJE HAZIRLANDI, SİMÜLASYONLARI YAPILDI
Edinilen bilgiye göre; asfalt yenileme çalışmalarının devam ettiği bölgede ihtiyaca cevap vermeyen ve neredeyse en kötü seviyede olan Düzağaç Kavşağı için bir süredir çalışma yürüten Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü, araç geçişlerine dair hem sayısal hesaplamalar yaparak hem de drone görüntüleri alarak proje çalışmalarını başlattı.
Kavşağı kullanan yol kullanıcılarının taşıt işletme maliyetlerinin (yakıt tüketimi, durma kalkma, uzun kuyruklanma) azaltılması için kavşağın hizmet edeceği mevkilerin öngörülen trafik potansiyeli, kavşak alanının geometrik özellikleri, çevresel durumu, arazinin mülkiyet durumları ve diğer sosyal-ekonomik faktörler göz önüne alınarak birçok alternatifli proje yürüten Bölge Müdürlüğü, 5 farklı proje hazırladı.
Tüm hazırlanan alternatif çalışmaların trafik simülasyonunun yapılıp verimlilikleri değerlendirilerek en uygun alternatif kavşağın seçilmesi planlamasını yapan Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü, Genel Müdürlük düzeyinde de destek aldı.
Kavşak alternatifleri, proje safhasında benzetim ortamında uygulayarak, sağlanacak faydayı, belirlenen performans parametrelerini esas alarak analiz etmeyi sağlamak amacıyla trafik simülasyonu yapıldı.
Bu trafik simülasyonlarının gerçeğe en yakın olabilmesi için Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü Trafik Güvenliği Başmühendisliği tarafından kavşak bölgesinde en pik saatlerde her yön için trafik sayımları yapıldı.
Trafik simülasyonlarının neticesinde elde edilen kuyruklanma uzunluğu, hız ortalaması, taşıt gecikme zamanı yakıt tüketimi, karbon salınımı faktörleri bakımından irdelenerek en uygun kavşak alternatifin seçilmesi amaçlandı.
KAVŞAKTA NELER DEĞİŞECEK?
Akıllı Kavşak uygulaması ile şu an dört fazlı ışık uygulaması yerine iki yönlü ışık uygulamasına geçilecek ve ana transit geçişler ile tali yollar karşılıklı işletilecek. Bu sayede trafik ışıklarında bekleme süresi neredeyse üçte bir oranında düşürülecek. Şehit Mustafa Gündoğdu Mahallesi'nden Düzağaç Kavşağı istikametine gelip Elâzığ istikametine dönecek araçlar için üçüncü şerit açılacak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bahçe duvarından pay alınarak dönüşler yumuşatılacak ve daha hızlı sağlanacak.
Ayrıca çarşı merkezinden kavşak istikametine seyredip kavşağı dolanmak suretiyle yapılan U dönüşleri de kavşağa girmeden açılacak yeni yoldan sağlanacak.
Öte yandan yapımına başlanan Yeni Hastane için de bir dizi önlemler alınacak. Bu kapsamda çarşı istikametinden gelen araçlar için Çapakçur Köprüsü çıkışına sinyalizasyon sistemi konulacak ve Devlet Su İşleri (DSİ) 94 Şube Müdürlüğü'nün alt kısmındaki tali yol yenilerek hastane bağlantısı buradan sağlanacak. Köprü çıkışındaki sinyalizasyon sisteminin kurulacağı alanda tıpkı Kültür Mahallesi'nde uygulanmakta olan düz geçişli kavşak açılacak ve araçlar Düzağaç Kavşağı'na gitmeden çarşı merkezine bağlanabilecek.
Proje kapsamında yenilenecek olan Düzağaç Kavşağı'nda yeşil alanların düzenlemesi de yapılarak daha güzel ve daha fazla yeşil alan kazandırılması da planlamalar arasında.
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün de destek verdiği projelendirme çalışmalarında sona gelindiği, bir ay içerisinde çalışmaların başlayacağı ve en kısa sürede tamamlanarak kullanıma açılacağı öğrenildi.
KÖPRÜLÜ KAVŞAK OLABİLİR Mİ?
Uzun yıllardır dillendirilen ‘köprülü kavşak' taleplerine ilişkin yapılan araştırmada, bölgedeki özel mülkiyetlerin varlığı, yüksek yapım maliyetleri, kamulaştırmadan kaynaklı problemler, mahkeme süreçleri ve fiziki açıdan yeterli alanın bulunamaması gibi bir dizi problemler olduğu kaydedildi.
Köprülü kavşak uygulamasının mühendislik açısından imkânsız olmadığı ancak çalışmaların uzun yıllara sarkacağı da vurgulandı. İleriki yıllarda bu konunun da masaya yatırılarak çok daha kalıcı çözümler üzerinde çalışılabileceği de ifade edildi.