"Bingöl İl Afet ve Acil Durum Müdürü M. Emin Boğatekin, TÜBİTAK Marmara
Araştırma Merkezi Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç Dr. Sedat
İnan ile yaptığı görüşmeler neticesinde Bingöl Merkez Ilıcalar
Beldesi'ne 3 adet radon gaz istasyonun kurulacağının müjdesini verdi.
Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattının birleştiği Bingöl'de 'Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonları' olarak tabir edilen radon gazı istasyonların kuruluyor. İlk etapta 3 adet olarak kurulacak istasyonlarla olası büyük depremlerin önceden bilinebileceği belirtiliyor.
1 Mayıs 2003 yılında meydana gelen 6.4 şiddetindeki depremle sarsılan Bingöl'de 625 bina çöktü veya ağır hasara uğradı. Bunun yanında 176 kişi bu depremle hayatını kaybetti.
Birinci derece deprem bölgesi olan Bingöl'de, aynı kaybın yaşanmaması için Bingöl İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, kolları sıvayarak, çalışmalarına başladı. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün çalışmalarıyla Bingöl Merkez Ilıcalar Beldesi'ne 3 adet radon gaz istasyonun kurulacak.
Gazetemize radon gazı istasyonun kurulması ile ilgili açıklamalarda bulunan Bingöl İl Afet ve Acil Durum Müdürü Boğatekin, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç Dr. Sedat İnan ile yaptığı görüşmeler neticesinde Bingöl Merkez Ilıcalar Beldesi'ne 3 adet radon gaz istasyonun kurulacağını söyledi.
Bu kapsamda olası bir depremde, önceden haberdar olmak için TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü ile görüşen Boğatekin, Bingöl'de kurulacak olan radon gazı istasyonlarının Mayıs ayı sonuna kadar kurulmuş olacağını belirtti.
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ BÜNYESİNDE BİR RASATHANE KURULMASI GEREKİYOR
Bingöl'ün birinci derecede deprem bölgesi olduğu için Bingöl Üniversitesi bünyesinde bir rasathanenin kurulması gerektiğine dikkat çeken Boğatekin, “Bingöl Üniversitesi yeni kurulan bir üniversite olduğu için rasathanenin kurulması için gerekli alt yapı olmayabilir. Ama buna rağmen rasathanenin kurulabilmesi için gerekli alt yapının oluşabilmesi için çalışmaların yapılamasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
ÇADIR DEPOSU KURULACAK
Ankara'da Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali ile yaptıkları görüşmeler neticesinde yer tahsisi yapılması durumda Bingöl'de Kızılay'a ait çadır deposunun kurulabileceğini kaydeden Boğatekin, yapılan görüşmeler çerçevesinde Kızılay'ın üzerlerine düşen her şeyi yapacağını söyleyerek, “2003 Bingöl depreminde çadır ve aşevi olarak kullanılan Yetiştirme Yurdu Kapalı Spor Salonu'nun Kızılay çadır deposuna tahsis edilmesi işlemlerinin yapılması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
BİNGÖL PİLOT İL SEÇİLDİ
Kerpiç ve taş evlerin yıkılması konusunda Bingöl'ün pilot il seçildiğini vurgulayan Boğatekin, “Kerpiç ve taş evlerin yıkılması konusunda Bingöl pilot il seçildi. Taş ve kerpiç evler yıktırılarak bunların yerine belirli bir proje çerçevesinde ve gerekirse vatandaşlar borçlandırılarak kalıcı betonarme yapıların yapılması için Valilik kanalıyla Başbakanlığa yazışmalar yapılmış olup neticesini bekliyoruz. Bu konuda bizlerden desteklerini esirgemeyen Devlet Bakanımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz ve Valimiz Sayın İrfan Balkanlıoğlu'na teşekkür ediyorum” diye konuştu.