KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Ocak 2025 Cuma
°C

Bingöl balına kadın eli değecek

'Çalışkan Arı, Üretken Kadın, Kaliteli Bal' Projesi hakkında konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, 'Kadını bal üretimine dâhil edecek güzel bir proje. Bingöl balına kadın elinin değmesi balımıza artı değer katacak' dedi.

Bingöl balına kadın eli değecek
18 KASIM 2019 PAZARTESİ 16:48
9
4132
4
AA aa

Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi, bölgede önemli bir geçim kaynağı olan arıcılık ve bal üretimine kadın elinin değmesi için önemli bir proje hazırladı.

Bingöl Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Fatma Esen'in yaptığı “Çalışkan Arı, Üretken Kadın, Kaliteli Bal” Proje sayesinde, kırsal alanda yaşayan ve iş olanakları sınırlı olan kadınlar için alternatif iş olanakları oluşturmak amacıyla hazırlanan yeni proje ile bala kadın eli değecek.

Hayata geçirilen proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Bingöl Üniversitesi,  Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma alanında pilot üniversite seçildikten sonra bu alana yoğunlaşarak Bingöl'e ve bölgeye maksimum fayda sağlamak amacıyla tüm gayreti ile çalışıyor ve çalışmalara devam edecek. Üniversitemizde projeler yürütülüyor. Projelerimizin toplumsal hayata dokunmasıyla birlikte, Bingöl'ü çok daha iyiye doğru ve bölgeyi de etkileyecek bir noktaya götüreceğini göreceğiz. Burada üzerinde durulması gereken temel noktalardan bir tanesi de balın tescillenmesi, markalaşması, Bingöl'e aidiyeti ve kalitesi. Projelerimizden bir tanesi de kadınlarla ilgili. Kadını bal üretimine dâhil edecek güzel bir proje. Bingöl balına kadın elinin değmesi balımıza artı değer katacak” dedi.

Proje Yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Fatma Esen, proje ile kırsal kesimde yaşayan kadınlar için alternatif iş imkânları oluşturmak, Bingöl balına yeni bir kimlik kazandırarak pazar ağını genişletmek istediklerini belirtti.

Projenin sloganlarını “Hamur işinden bal işine”, “Bingöl'de bala kadın eli değdi”, “Ayetteki şifa kadına ışık oldu” ve “Kadının fendi balcılığa geçti” olarak belirlediklerini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Esen, “Projemizin amacı, kırsal alanlarda yaşayan kadınlarımıza evlerinden uzaklaşmalarına gerek kalmadan, aile ekonomilerine katkı sağlayabilecek miktarda gelir elde edebilecekleri iş becerisi kazandırmak. Bu amaç doğrultusunda kırsal alanda yaşayan ve arıcılık sektöründe çalışmaya istekli kadınları tespit edeceğiz. Arıcılık sektöründe çalışmak isteyen kadınlara temel arıcılık bilgi ve becerilerinin kazandırılmasını sağlayarak, arıcılık sektöründe çalışmak isteyen kadınlara bal üretimi ve baldan üretilebilecek yerel gastronomi ürünlerinin geliştirilmesi ve konuya ilişkin bilgi, beceri ve donanımın kazandırılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Arıcılık sektöründe çalışmak isteyen kadınlara pazar stratejileri ile ilgili donanımın kazandırılması da projemizin amaçlarından biri.  Proje kapsamında satış ofisi ve web sitesi yardımıyla kadınların ürettikleri ürünlerin pazarda aktif olarak bulunması da hedeflerimizden biri” diye konuştu.

Yerel Ürünler Balla Tatlanacak

Projenin dört aşamadan oluştuğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Esen, “İlk aşama eğitim. Bu aşamada evinden uzaklaşamayan ve ekonomik anlamda değer taşıyan ürün üretme becerisi olmayan kadınlara arıcılık sektöründe ihtiyaç duyduğu bilgi, beceri ve donanım kazandıracağız. İkinci aşama da üretim olacak. Bu aşamada arıcı olarak yetiştirilecek kadınların ihtiyaç duyduğu teknik ekipman ve teknik personel desteği sağlanacak. Böylece kadınların kendi yaşam alanlarında yüksek kalitede ürün elde etmeleri mümkün olacak. Üretilen yüksek kalitedeki bal ve baldan üretilecek yerel gastronomi ürünleri (Ballı tahinli pide, Ballı tavuk parçaları, Ballı Bingöl Kurabiyesi, Ballı cheescake, Ballı Löl, Ballı Şilki, Ballı burma Kadayıf, Ballı Kenger topu, Ballı kuşkonmaz, Ballı Zervet, Ballı kavut) ile pazar olanakları genişletilecek. Üçüncü aşama markalaşma: Bu aşamada pazarda yeni bir kimlik oluşturulması için yeni bir marka oluşturulacak. Son aşama ise satış. Üretilen ve belli bir marka adı altında toplanan ürünlerin iyi bir tanıtım ve reklam ile hem yerel hem de ulusal pazarda satışını sağlamayı hedefliyoruz. Bingöl İlinde ilk defa, tüm aşamalarında (eğitim, üretim, markalaşma, satış) kadının yer alacağı bal ve baldan yerel gastronomi ürünleri geliştirilecek ve pazarlanacaktır. Bu özelliği ile bu proje özgün değer taşımaktadır. Kırsal alanda yaşayan kadınların üreteceği bu ürünler, yeni bir kimlikle pazarda satış imkânı bulacak, bu da Bingöl balının markalaşma sürecine pozitif katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52797)
19 Kasım 2019 Salı 13:28
Kovanı taşiyan kadın kovanı araca yükleyen bir kadın görse bu millet kim bu hamal demezlermi hem bu iş kadın fıtratına ters bir iş bırakın herkes işini yapsın
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52791)
19 Kasım 2019 Salı 07:38
Üniversite son yılların en parlak donemini yaşadı. Pilot Üniversite olmasi da ozellikle bingöl ve balın tanıtımında büyük rol aldı. Sayın hocamıza ve ekibine teşekkür ederiz.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52790)
19 Kasım 2019 Salı 06:29
Proje güzel bir bayanın yapmasıda umarım daha sonraki süreçte takipçisi ve muhataplarılarda bayan olur bu çok zor değil ne olur bizi batıya benzetmeyin allah cc var ahiret var
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52775)
18 Kasım 2019 Pazartesi 17:08
Bir sen eksiktin şimdi tamam
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın