KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Şubat 2025 Çarşamba
°C

Bingöl balı hak ettiği değere kavuşuyor

İl Tarım Müdürü Namet Sevinç, Bingöl'de kurulacak olan Süzme Bal Dolum, Etiketleme ve Depolama Tesisi ile Bingöl Balı'nın hak ettiği yere kavuşacağını söyledi.

Bingöl balı hak ettiği değere kavuşuyor
10 TEMMUZ 2008 PERŞEMBE 10:03
0
1854
0
AA aa
Bingöl Merkez Aşağı Tekören Köyü'nde Süzme Bal Dolum, Etiketleme ve Depolama Tesisi'nin inşaatına başlandı. Kurulacak olan tesisle Bingöl için çok önemli bir ekonomik değer taşıyan bal üretiminin modern bir tesiste dolumu, ambalajlanması ve etiketlenmesi sağlanacak. Bin-Met Arıcılık Limitet Şirketi tarafından Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma kapsamında aldığı krediyle yapacağı tesisten Bingöl'de bal üretimi yapan bütün arıcalar faydalanabilecek.

Tesisi Bin-Met Arıcılık Limitet Şirketi sahibi Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Bucuka ile birlikte gezen İl Müdürü Sevinç, tesisin Bingöl adına önemli olduğuna vurgu yaptı.

Küçük Tekören Köyü'nde kurulacak olan tesis, 255 bin 532 YTL'ye mal olacak. Bunun yarısını Tarım İl Müdürlüğü tarafından Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma kapsamında hibe karşılanacak. Kurulacak tesis; 420 metre kare alan üzerinde inşa edilecek.

Dün tesis inşaatını yerinde inceleyen ve tesis hakkında bilgi veren İl Tarım Müdürü Namet Sevinç, “Burada ana hedefimiz ilimiz için çok büyük bir ekonomik değer taşıyan balın modern bir tesiste dolumu, ambalajlanması, etiketlenmesi ve piyasaya sağlıklı bir şekilde sürülmesidir. Bu vesileyle bal üreticilerinin bir anlamda örgütlenmesi sağlanacak. Bingöl Balı artık buradan gönderilip kalitesiz ballarla harmanlanıp piyasaya sürülemeyecek” dedi.

 

Anzer Balına alternatif bal üreteceğiz
Özellikle ilimiz için önem taşıyan bu tip projelerin gerek kurumların gerek üreticilerin el birliği ile çalışarak istenilen seviyeye ulaştırmaları gerektiğini belirten Sevinç, Anzer Balı'na alternatif bal üreteceklerini ve bu balın bütün pazarlara sunulacağını belirtti. Bingöl Balı'nın gönderildiği dış illerde kalitesiz ballarla karıştırılıp piyasaya sürüldüğünü ifade eden Sevinç, “Bu tesisimizin tamamlanmasıyla birlikte buna engel olma fırsatımız olacak. Kendi ürettiğimiz balı kendimiz dolumu, ambalajlanması ve etiketlenmesini yapacağız” diye konuştu.

Bingöl Balı markalaşacak
Bingöl Balı için patent alacaklarını da belirten İl Müdürü Sevinç, “Bu tesisimizle birlikte ürettiğimiz balı markalaştırmak için çalışacağız. Ürettiğimiz balın Bingöl Yayla olarak patentini alacağız” şeklinde konuştu.


Bingöl bal üretiminde Türkiye üçüncüsü

Bingöl Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Bucuka, Bingöl'ün üretilen bal potansiyeli olarak Türkiye'de Muğla ve Ordu'dan sonra üçüncü sırada olduğunu söyledi.
Bingöl'de üretilen balın üç fabrikayı besleyecek miktarda olduğunu belirten Bingöl Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Bucuka, “Eğer sahip çıkılırsa ve Bingöl'de paketlenip pazarlanabilirse Bingöl Balı, hak ettiği yere gelir. Bingöl'de üretilen bal çok kaliteli ancak buradan dış illere gönderilen balımız dış illerde kalitesiz ballarla harmanlanıp o şekilde piyasaya sürülüyor. Bu ürettiğimiz bal için kötü bir imaj da sergiliyor. Bingöl bal üretim potansiyeli bakımından Türkiye'de ilk üç il arasında yer alıyor. Kendi balımıza sahip çıkmamız lazım. Nasıl ki tekstil ve diğer ürünlerde kalite arandığı gibi balda da bu aynıdır. İnsanlar kaliteli ve marka olan bal almak istiyor. Kendi balımızı ambalajlayıp kendi etiketimizle piyasaya sürersek balımızın kaliteli olduğu zaten anlaşılır. Bunun için markalaşmaya gitmeliyiz” diye konuştu.




YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.02.2025
22:43
Bingöl`ün Genç İlçesi`nde şap karantinası
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde şap karantinası
Bingöl'ün Genç ilçesinde şap hastalığı nedeniyle 21 gün süreyle karantina uygulaması başlatıldığı bildirildi. İlçedeki veteriner hekim kontrolündeki kesimler hariç tüm hayvan hareketlerinin ikinci bir emre kadar durdurulduğu belirtildi.
03.02.2025
22:42
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1 zanlı tutuklandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1 zanlı tutuklandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 2 yıl 1 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1 zanlı tutuklanarak cezaevine gönderildi.
03.02.2025
22:41
Bingöl`de gübre bayileri ve üreticileri denetlendi
Bingöl'de gübre bayileri ve üreticileri denetlendi
Bingöl'de ekipler tarafından gübre bayileri ve üreticileri denetlendi.
03.02.2025
22:40
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Aile hekimleri de randevu sistemine alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Aile hekimleri de randevu sistemine alındı
Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sağlık sistemindeki yeni uygulamayla aile hekimlerinin de randevu sistemine alındığını belirtti.
03.02.2025
22:38
Kuzey ilçelerin ulaşım sorununa dikkat çekti!
Kuzey ilçelerin ulaşım sorununa dikkat çekti!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na iki ayrı önerge veren Bingöl Milletvekili Hülakü; 'Bingöl'ün kuzey ilçeleri, yıllardır merkezi yönetim tarafından ihmal edilmekte, hizmet götürme yükümlülüğü göz ardı edilmektedir' dedi.
03.02.2025
01:44
Bingöl`de sürücüler en çok neden ceza yiyor?
Bingöl'de sürücüler en çok neden ceza yiyor?
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada kurallara uymayan 158 araç veya sürücüye ceza kesildi. Sürücülerin en çok ceza yediği ihlaller ise şöyle sıralandı;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın