Sütaş yatırımını sıkı sıkıya takip ettiklerini belirten Coşkun, bu yatırımın, Bingöl'ün esnafından çiftçisine kadar çok ciddi katkıları olacak bir proje olduğunu kaydetti.
Sütaş tesislerin de ilk etapta bin 600 personelin çalıştırılacağını belirten Coşkun, “Kendi tesislerin de ilk etapta bin 600 kişi çalışacak. Bu tabi yıllar içerisinde büyüyecek. Bir de dolaylı olarak bölge ilerini de kapsayacak şekilde bir etkisi olacak. Bilindiği gibi Bingöl ve bölge illerinin en büyük problemi işsizlik. İşsizliği de bitirmenin, terörün önüne geçmenin göçlerin de önüne geçmenin yolu bu bölgede yatırım yapmaktır. Hükümetimizin açıkladığı Cazibe Merkezileri Programı da özel teşebbüsün bu bölgede devlet kanalıyla desteklenmek suretiyle burada bir yatırım seferberliği başlatıldı. Burada Bingöl için en önemli proje Sütaş yatırımıdır. Bu konuda üniversitemizle de işbirliği yapıyoruz. Tarım ve hayvancılığa ilişkin alt yapıyı buna göre entegre etmek üzere çalışmalar yapıyoruz. Bingöl Üniversitesi bilindiği üzere sayın cumhurbaşkanımızın talimatıyla Kalkınma Bakanlığının desteklediği 5 üniversiteden biridir” diye konuştu.
“500 KİŞİ ÇALIŞTIRMAK İSTEYEN DE VAR”
Sadece Sütaş değil, Sütaş ile birlikte başka alanlar da üretim yapmak için Bingöl'de çok sayıda başvuru olduğunu ifade eden Coşkun, “ Mobilyadan araç üretimine her alanda proje başvurusu var. Bu projeler arasında hemen hayata geçirebileceğimiz çağrı merkezi, tekstil gibi değerlendirmeler devam ediyor. Tabi burada hazır gördüğümüz firmalara ‘ gel başla' diyeceğiz. Şuan bazı firmalar da çalışıyor. Bu firmalardan kapasite arttırmak isteyenler var. Tabi burada en az 30 kişi çalıştırma şartı var. Bu parayı boşuna vermiyoruz. Yine 50 kişi çalıştırmak isteyen de var, 500 kişi çalıştırmak isteyen de. Sadece Bingöl değil, Doğu ve Güneydoğu için çok büyük bit atlım imkânı sağlayacak. Mesela Elâzığ, Erzurum ve Muş'ta çok ciddi yatırımlar olacak” diye konuştu.
“BİNGÖL'DE 3-4 YIL SONRA ÇALIŞTIRLACAK İŞÇİ BULUNAMAYACAK”
Önümüzde ki süreçte Bingöl'de 3-4 yıl sonrasının daha parlak olacağını söyleyen Coşkun, “ Alt yapıları ve köprüleri bitiriyoruz ama çok sayıda işsiz genç var. Bu gençlere iş sağlanması konusunda Cazibe Merkezleri Programının çok olumlu sonuçları olacak. Doğu Anadolu'da işsizliğin, göçün ve terörü bitirecek kadar etkisi olacak olan Cazibe Merkezileri Programıdır. Burada bedava arsa veriyoruz, makine alıyoruz, para veriyoruz ama şartımız şu; en az 30, kişi çalıştırılacaksın ve 15 yıl seni takip edeceğiz. Eğer 15 yıl bu işi düzenli yaptıysan gel tapunu da al diyoruz. Yoksa geri alıyoruz. Tabi bu yatırımlar yüzde 30 öz sermayeyle yatırım yapabilirsiniz diyoruz. Kalıcı bir sistem olacak. Bingöl'de 3-4 yıl sonra insanlar arayacak ve çalıştıracak işçi bulamayacak. O kadar güzel projeler var ki. Önümüzde ki günlerde her ilde hızlı bir giriş yaptıracağız. Devletin bu projelerle bölgeye yaptığı çok olumlu bir katkıdır. Bu desteklerle kamyon, motosiklet, araba, plastik, çimento fabrikaları gibi çok sayıda yatırım başvurusu var” şeklinde konuştu.