Bingöl Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nin işlevi ve çalışmaları hakkında yazılı açıklama yapan Kişisel Gelişim Uzmanı H. Gönül Tuna Gende, 2012 yılı çalışma takvimi içerisinde Psikolojik Danışmanlık Merkezi'ne şahsen gelerek hizmet alan bin 2 kadın, 80 aile, 78 çocuk, 130 genç olmak üzere yaklaşık 1300 kişinin Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nden hizmet aldığını açıkladı.
Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nin randevu sitemi ile çalıştığını belirten Gende, hizmetlerin ücretsiz olarak verildiğini hatırlatarak: “Dissosiyatif kimlik bozukluklar, anksiyete bozukluğu, yeme bozuklukları, okul öncesi ve okul dönemi çocuklarda görülen sorunlar, enürezis nokturnal (alt ıslatma), tırnak yeme, konuşma bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları, hiperaktivite ve odaklanma sorunu, depresyon, panikatak, çocuk depresyonu, ergen terapisi, aile danışmanlığı alanlarında danışmanlık ve terapi hizmeti veren merkezimizde randevu sistemi ile çalışılmakta olup, merkezimize müracaat eden tüm halkımıza öncelikli olarak ihtiyaç sahibi olanlardan başlanmak üzere en kısa sürede randavu taleplerine cevap verilmektedir. Seanslarımız 40 dakika ila 50 dakika arasında değişkenlik göstermektedir. Çoğunluğu bayanlardan oluşan vatandaşlarımız, her türlü danışmanlık veya koçluk hizmetini her hangi bir ücret ödemeden almaktadır. Seanslarımız kişiye özel olup en az dört hafta sürmektedir. 2012 çalışma takvimi içerisinde merkezimize şahsen gelerek hizmet alan bin 2 kadın, 80 aile, 78 çocuk, 130 genç olmak üzere yaklaşık 1300 vatandaşımız merkezimizden hizmet almıştır” dedi.
‘2012 yılı çalışma takvimimiz de toplumun temel taşı ailelere ‘'aile danışmanlığı' 'yaparak gerek tespit-terapi; gerekse eğitim anlamında katkı sağladık' diyen Gende: “Seksen ailemize ‘'içinden çıkamadıkları sorunlarının içindeki kolaylığın farkında olmaları'' konusunda ışık tutarak, evlilik müesseselerinin ‘‘iki elin sesiyle ‘'ayakta duran ve yıkılmaz bir kale olduğunu kavrattık. Son yıllarda artan boşanmaların önüne geçebilmek adına belediyemiz olarak ailenin sağlam zeminine katkı sunmak amacıyla yaklaşık 3 ay süren ‘Evlilik Okulu' eğitim programı düzenledik. İnsanlar bir meslek sahibi olmak için senelerce tahsil yapıyorlar, bir sanat öğrenmek için yıllarca bir ustadan ders alıyorlar. Sürücü belgesi almak için bile aylarca kursa gidiyor, direksiyon eğitimi alıyorlar. Ancak aynı insanlar evliliği yürütmek ve anne baba olmak için hiçbir eğitim almıyorlar. Eş adayını iyice tanımadan, duygusal referanslarla evleniyor, aile oluyor, anne baba oluyorlar. Kendi anne babalarından gördükleri gibi çocuk yetiştiriyor, farkında olmadan anne babalarının ev yönetimi ve çocuk eğitimi konularındaki hatalarını tekrar ediyorlar. Evlenmeye niyetlenen gençlerin, evlilik kararı almadan önce mutlaka evlilik konusunda eğitim alması gerekir. Bu eğitimin verileceği yer de, evlilik okuludur. Okulda, evlilik ve aile konusunda eğitim verilerek, eğitim gören 25 kadınımıza katılım belgesi verdik” ifadelerini kullandı.
Emek verilmeden, birbirlerini iyice tanımadan, anlık kararlarla gerçekleştirilen evliliklerin, anlık kararlarla kolayca son bulabileceğine vurgu yapan Gende: “Evlenmeye niyetlenen gençlerin, evlilik kararı almadan önce mutlaka evlilik konusunda eğitim alması gerekir. Okulumuz, evlilik hazırlığı yapan, evliler ve daha önce evlilik yapmış ve boşanan gençler için son derece faydalı bir çalışma oldu. Uzaktan baktığımız da mutlu gördüğümüz ya da içine girdiğimiz de mutsuzluğuna şahit olduğumuz ailelerin dünyaya gelmesine vesile olduğu geleceğimiz umudumuz çocuklarımız ve gençlerimize yönelik çalışmalarımız da bireysel danışmanlık hizmetleri ile 78 çocuk ve 130 genç kardeşimize hizmet verildi. Çocuklarımız da genel olarak davranış bozuklukları kapsamına giren tırnak yeme, alt ıslatma, dikkat eşikliği ve odaklanma sorunlarının olduğu tespit edilerek rehabilite edildi. Gençlerimiz de özellikle yaygın anksiyete bozuklukları ve sosyal fobi üzerinde daha yoğun çalışıldı”
Çalışmaların Bingöl Devlet Hastanesi ile koordineli bir şekilde sürdüğünü ifade eden Gende, “Merkezimizden danışmanlık veya koçluk hizmeti alırken beklenilen sonuca ulaşamadığımız veya vakanın ilaçla tedavi alması ve daha uzman bir hekim tarafından izlenilmesi gerektiği durumlarda da kişiler ilgili sağlık kurumlarına yönlendirilmektedir. Bingöl Belediyesi Psikolojik danışmanlık ofisi olarak alanımızda bizden destek isteyen tüm kurum kuruluş ve vatandaşlarımıza imkanlarımız ölçüsünde destek olmaktan onur duyacağımızı tüm Bingöllü hemşerilerimize bildirir ve bize bu konuda sonsuz destek ve motivasyon sağlayarak bilgi ve donanımızı halka sınırsızca açabilmemiz için cesaretlendiren Sayın Belediye Başkanımız Serdar Atalay'a tüm Bingöl adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.