KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Haziran 2026 Pazartesi
°C

Bilim Kurulu üyesi testler için noktayı koydu!

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre Türkiye, ilk vakanın görüldüğü 10 Mart tarihinden bu yana 106 bin 981 vatandaşa test yaptı. Testlerin ilk etapta negatif daha sonra pozitif çıkması ise kafalarda soru işaretleri bırakıyordu. Bu bilinmezi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü yanıtladı.

Bilim Kurulu üyesi testler için noktayı koydu!
03 NİSAN 2020 CUMA 17:11
0
3028
0
AA aa

Testlerin aynı hastada önce negatif ardından pozitif çıkabileceğini aktaran Özlü, bu durumun hastalarda virüs salınımının dalgalı olmasına bağlı olduğunu söyledi. Virüsün tespiti için yapılan testlerin oldukça hassas olduğuna işaret eden Özlü, Yenişafak'a şöyle konuştu:

GÜNDEN GÜNE DEĞİŞEBİLİYOR

“Hastaların test sonuçları pozitif veya negatif şekilde dönüşümlü çıkabiliyor. Aynı hasta bir gün negatifken ertesi gün pozitif sonuç verebiliyor ya da pozitif, negatif ve yeniden pozitif sonuçlanan testlerle de karşılaşıyoruz. Bu durumun testlerle ilgisi yok. Oldukça hassas olan test tekniğinin yüzde 96'nın üstünde vaka saptama oranı var. Test çok duyarlı ama bu haftalarda virüs salınımı her gün aynı yoğunlukta olmuyor. Bazen virüs daha düşük salınıyor, bazen yoğun salınıyor. Salınım oranı günden güne değişebiliyor.Hastalardan alınan örnekler yeterli değilse bazen örnek içinde virüs yoğunluğu az olduğu için sonuç negatif çıkabiliyor. Biz genelde boğaz ve burundan örnek alıyoruz. Bu örneklerde pozitif çıkma ihtimali daha düşük. Oysa akciğerden örnek alabilirseniz orada pozitif çıkma olasılığı daha yüksek. Akciğerden örnek almak hasta için zor bir işlem. Hastanın tahammül etmesi çok zor. O yüzden tüm dünyada örnekler burun ve ağızdan alınıyor. Bu örneklerde de negatif sonuç çıkabiliyor. O yüzden biz hastanın Kovid-19 olduğuna dair klinik olarak kuşku duyuyorsak, öykü ve muayene bulgularıyla tomografi de bu kuşkuyu doğruluyorsa, test negatif olsa bile durumu teyit etmek için ikinci testi birkaç gün sonra mutlaka yapıyoruz. Sonuç negatif olsa bile kişiler kuşku duyulduğunda 14 günlük izolasyona alınıyor. Çünkü testin negatif gelmesi birkaç gün içinde pozitife dönmeyeceği anlamına gelmiyor.”

SADECE AĞIRLAR HASTANEDE

“Virüsü yeni kapmışsınızdır, kuluçka dönemindeki virüs belirti vermez. 5 gün geçince kuluçka süresi de doluyor. O dönemde şikayetler başlarsa test sonucu pozitife dönebiliyor. Koronavirüs vakalarının birçoğunu eve gönderdik. Hastalar ayaktan evde tedavi edilebilir. Hastaneye kronik rahatsızlığı olan, yaşı ileri veya klinik tablosu ağır olan vakalar yatırılıyor. Genel durumu iyi olan ve ekstra tedaviye ihtiyacı bulunmayan hastalar sadece Kovid-19 hastası olduğu için yatışı yapılmaz. Eğer öyle yaparsanız bir süre sonra ağır hastaları yatıracak yatak bulamazsınız. Hastaneye durumu ağır olanlar yatırılır.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
01.06.2026
18:49
Bingöl Üniversitesi`nde mezuniyet coşkusu
Bingöl Üniversitesi'nde mezuniyet coşkusu
Bingöl Üniversitesi 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı Mezuniyet Töreni, protokol üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve ailelerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Törende dereceye giren öğrencilere başarı belgeleri takdim edilirken, mezuniyet coşkusu kep atma seremonisiyle taçlandı.
01.06.2026
13:55
Aftor Küme Evleri`nde yangın paniği
Aftor Küme Evleri'nde yangın paniği
Bingöl merkez Aftor Küme Evleri mevkiinde bir evin bitişiğindeki odunlukta çıkan yangın paniğe neden oldu. Alevlerin eve sıçraması itfaiyenin müdahalesiyle engellenirken, dumandan etkilenen iki kişi hastaneye kaldırıldı.
01.06.2026
13:05
Gülbahar Barajı için çağrı: Doğal güzellik var, temel ihtiyaçlar yok
Gülbahar Barajı için çağrı: Doğal güzellik var, temel ihtiyaçlar yok
Kurban Bayramı tatilinde Bingöllülerin yoğun ilgi gösterdiği Gülbahar Barajı çevresinde yaşanan eksiklikler, vatandaşların tepkisini beraberinde getirdi. Doğal güzelliğiyle dikkat çeken alan için ağaçlandırma, kamelya, çeşme ve seyyar tuvalet talebi öne çıktı.
31.05.2026
18:04
Bingöl ESOB`un yeni başkanı belirlendi
Bingöl ESOB'un yeni başkanı belirlendi
Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) genel kurulunda başkanlık el değiştirdi. Üç adayın yarıştığı seçimde en fazla oyu alan Mesut Kurtaran, birliğin yeni başkanı oldu. Yılların başkanı Ali Bayram ise Şoförler Odası'nın ardından ESOB Başkanlığına da veda etti.
31.05.2026
18:02
Bayram tatilinin ağır bilançosu: 1 ölü, 39 yaralı
Bayram tatilinin ağır bilançosu: 1 ölü, 39 yaralı
Kurban Bayramı tatili boyunca Bingöl ve çevresindeki kara yollarında meydana gelen çok sayıda trafik kazası, bayram sevincini gölgeledi. Kent merkezi, ilçe yolları ve çevre illerle bağlantılı güzergâhlarda yaşanan kazalarda 1 kişi hayatını kaybederken, toplam 39 kişi yaralandı.
31.05.2026
18:01
Bingöl`de yağışlar ekimleri geciktirdi: Çiftçi güneşli havayı bekliyor
Bingöl'de yağışlar ekimleri geciktirdi: Çiftçi güneşli havayı bekliyor
Bingöl'de etkisini sürdüren yağışlı hava, bağ ve bahçe ekimlerini geciktirdi. Her yıl mayıs ayında tamamlanan ekimler, bu yıl haziran ayına girilmesine rağmen birçok bölgede hâlâ yapılamadı. Toprağın yeterince kurumasını bekleyen çiftçiler, havaların ısınmasını umutla takip ediyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın