KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2025 Pazar
°C

Bilim insanı bilim namusunu sosyal dünya algısının üstünde tutmalı

Türkiye’nin içinde bulunduğu bugünkü olumlu süreç dikkate alındığında, daha önce herhangi bir şekilde toplumda var olabilme ve görünür olma çabası içersinde olanların o günün şartlarında ya hiç olmayan ya da cılız olan seslerinin bugün daha gür çıktığı herkesin malumu.

Bilim insanı bilim namusunu sosyal dünya algısının üstünde tutmalı
20 ARALIK 2012 PERŞEMBE 08:40
0
1983
9
AA aa

Dikkat edilirse, Cumhuriyet tarihi boyunca çeşitli toplumsal kesimlerin bu mücadeleyi gizli kapaklı da olsa devam ettirdiği kolayca görülebilir.

Bu süreçte birçok kesim, kendi var oluşlarının temel dayanaklarını araştırarak konu ile ilgili belli veriler elde ettiği halde, bazı toplumsal kesimlerin ise bu süreçte, bir olumsuzluk durumuyla karşı karşıya kalabilirim endişesiyle bu tür araştırmalardan ve çalışmalardan uzak durmayı yeğlediği de aşikârdır.

MEB'nın 2012 yılında TBMM'de çeşitli kısımları yenilenen kanunlara dayanarak hazırladığı yönetmeliklerle ülke sınırları içersinde halen varlığını devam ettirip yaşayan dillerin (resmi ifade ile) okullarda 5 Sınıftan itibaren seçmeli ders olarak okutulması kararını almasının ardından, toplumdaki çeşitli kesimlerde konu ile ilgili hazırlıklar oluşmaya başladı.

Ancak tarihsel süreçte kendilerini toplumda var kılma çabası içersinde olanlardan konu ile ilgili belli bir hazırlığı olanlar bu avantajı kullanmak için kollarını sıvarken mutlaka daha önceki çalışmaları onlar için bir avantaj oluşturdu elbette.

Hazırlığı olmayanlar ise bu yeni durum karşısında kendilerini toparlamak yerine bir yerlerden yardım alarak konu ile ilgili rakiplerini ekarte etmenin daha kolay olacağını düşünmüş olacaklar ki, bu yola başvurarak kendilerine avantaj oluşturma çabası sergilediklerini görmek elbette ki üzüntü verici.

Konu Mardin Artuklu Üniversitesi'nin hazırladığı Zazaca seçmeli ders kitabı ile ilgili…

Kitap bir komisyon tarafından hazırlanarak MEB'e sunulmuş, MEB'de kitabı kendi sitesinde yayınlamıştır.

Âcizane bu kitap metinine tesadüfen ulaştım.  Kitabı inceledim. Mensubu olduğum ve 11 Yaşına kadar bu dilden(Zazaca) başka bir dil bilmediğin ve konuşmadığım için ilgimi çekti. Hazırlanan kitap üzerinde bir süre çalıştım.

Ulaştığım sonuç kitabın Zazaca'nın Merkez Lehçesi olarak bilinen Bingöl-Palu bölgesine ait Zazaca'dan oldukça farklı olan Güney Zazaca lehçesine daha yakın olduğu idi.

Bu bölge Zazaları, Kurmançlarla hem kültürel nitelikler hem de sınır olarak daha fazla içli ve dışlı olduklarından konuşmalarında Kurmanci'nin etkisi Merkez Zazaca lehçesine göre daha belirgindir. Zazaca konusunda ufak bir araştırma yapmış olanlar bilirler ki Türkiye sınırları içersinde Zazaca'nın dört lehçesi konuşulmaktadır. Bunlar; Bitlis Mutki ve Siirt Baykan çevresinde konuşulan lehçe, Dersim ve çevresindeki ilçelerde konuşulan Kuzey lehçesi, Bingöl-Palu eksenli konuşulan Merkez Zazaca lehçesi ve Siverek ile çevre ilçelerinde konuşulan Güney Zazaca lehçesi. Tabii ki benim konuya ilgim de Zaza oluşumdan kaynaklanıyor.

Ancak ben bir Filolog (dil bilimci) veya Antropolog değilim. Sosyoloji Lisans eğitimi almış bir Sosyolog olmam hasebiyle toplumsal kültür, toplumsal değişim ve gelişmelerle ilgili belli bilimsel argümanları yorumlayabilme kabiliyetine de sahip olduğumu düşünüyorum.

Dil, elbette bir toplumun en önemli kültürel mirasıdır, toplumun da ancak onunla var olabileceği ise muhakkaktır. Kendi yaşadığım ve büyüdüğüm bölgenin toplumsal ve kültürel çevre koşullarını dikkate aldığımda Kurmançlarla sınır olan bölgelerdeki Zaza köylerinde kullanılan şivenin Kürtçeye daha yakın ve yatkın olduğunu da müşahede etmiş biriyim.

MEB'in hazırladığı kitapla ilgili konuyu kadim dostum olan Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısına açtım. Kendilerine, Zazaca'nın Merkez lehçesinin konuşulduğu bir ildeki Üniversitenin yönetiminde yer aldıklarını konu ile ilgili bilgilerinin ve çalışmalarının olup olmadığını sordum. Hatta Zazaca'nın Merkez Lehçesinin konuşulduğu bir il merkezinde olan Üniversite olarak daha önce Zazaca ile ilgili bir çalıştay yaptıklarını bildiğimi ve bu çalıştayın sonuçlarının topluma yansıtılıp, yansıtılmadığını, yansıtıldı ise nasıl yansıtıldığını ve oluşan kamuoyu kanaatini sordum.

Haddim olmayarak, arkadaşlık hakkımı da kullanarak bir öneride bulundum.

“Bu konu ile ilgili şuan çalışanların, konuya ait çalışması bulunanların ve Zazaca Lehçelerinin konuşulduğu bölgelerdeki insanların katkılarının da dikkate alındığı Zazaca'nın filolojik kökenine ilişkin bilimsel bir çalıştay yapılarak, sonuçlarının toplumla paylaşılması gerektiğini söyledim.”

Bana konuyla ilgileneceğini söyledi, Ancak benim edindiğim bilgilere göre Bingöl Üniversitesi olarak Merkez Zazaca'ya hâkim olan bir kişiye bu konu (Ders kitabı yazma) ile ilgili görev verildiği ama çalışmalarını henüz bitiremediğini de öğrendim. Bu süreçte kaderin cilvesi denilebilir bir durum yaşandı.

Hükümetin Ülke çapında düzenlediği 12.12.12 açılış etkinlikleri çerçevesinde Milli Eğitim Bakanı, Kalkınma Bakanı ile birlikte o gün Bingöl'deydi.  Milli Eğitim Bakanı Bingöl Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada Bakanlığının ve kendilerinin Zazaca konusunda yanıltıldıklarını ancak bu yanılgı ve yanlışlıklarını da önümüzdeki yıl düzelteceklerini ifade etti. Sayın Bakanın bu konuda böyle bir açıklama yapma ihtiyacını neden hissettiğini sorma ihtiyacı da bir Zaza olarak elbette bizim hakkımız olsa gerek.  

ü Sayın bakan hangi konuda yanıltılmış ve bu yanılgıya kimler buna sebep olmuştur?

ü Önümüzdeki yıl düzeltilecek yanılgı nedir? ve hangi bilimsel verilerle temellendirilerek düzeltilecek?

ü Bakanın Üniversitede ifade ettiği “Bize Zazaca'yı Kürtçe'nin alt lehçesi olarak tanımladılar.” şeklindeki açıklamasının yanılgı ve yanıltma olduğunun altında hangi bilimsel gerekçeler var?

ü Zazaca kendi başına bir dil ise Üniversitemizin bu konu ile ilgili geleceğe yönelik yol haritası nedir?

ü Yönetim kademesinin Zaza olduğu ve Üniversitenin de Zazaca'nın önemli bir lehçesinin konuşulduğu ilde olması hasebiyle bugüne kadar neden topluma yansıyan bir çalışma yapmadığı, Eğer böyle bir çalışma yapıldıysa ulaşılan sonuçlar nelerdir?

Bingöl Üniversitesi'ni yöneten değerli bilim adamlarımızın Zaza olduklarını köylerinde 1yıl görev yaptığım için bilirim. Rahmetli anneleri de tıpkı benim annem gibi Türkçe bilmezdi. Dolayısıyla bu bilim insanlarımızın Zazaca'ya vakıf olduklarını biliyorum. Ancak bu konu ile neden ilgilenmedikleri konusunda pekte bir malumata sahip değilim.

Fakat şöyle bir algıya sahip olduklarını çevreden defalarca duydum: “Zazaca, Kürtçe'nin bir lehçesi değil kendi başına bağımsız bir dildir.”

Bunun böyle olduğu kabul edilebilir ama değerli bilim insanlarımıza şunu sormak durumunda kalıyoruz: “İleri sürdüğünüz argüman hangi bilimsel verilere dayanıyor? Bununla ilgili yapmış olduğunuz ya da yaptırdığınız bilimsel çalışmalar var mıdır?” 

Ama görünen durum dostlarımızın bu konudaki çalışmalarla ilgili Artuklu Üniversitesinin yaptığı çalışmalar karşısında konturpiyede kaldıkları dolayısıyla Sayın Bakana, yöneticisi oldukları Üniversite de açıklama yaptırtarak bir adım öne geçmeyi hedefledikleri görülmektedir.

Üniversitemize Öneriler:

ü Bingöl Üniversitesi öncülüğünde Zazaca lehçelerinin konuşulduğu diğer yerlerdeki Üniversitelerin katkılarıyla da yereldeki Zaza lehçelerinin konuşulduğu bölgeleri de kapsayan bilimsel çalışmalar yapılarak dilin filolojik yapısını belirlemek. (Bu çalışmanın Filolog, Antropolog ve Sosyologların olduğu bir ekibe yaptırılması gerekir.)

ü Üniversitemiz konu ile ilgili çalışması bulunan kişilerinde dâhil edileceği bir Zazaca dil çalıştayı düzenlemeli ve bilimsel niteliğe sahip sonuçlar ortaya konularak toplum bilgilendirilmelidir.

ü Türkiye sınırları içersinde yaşayan dört temel Zazaca Lehçesinin de dikkate alındığı yeni bir Zazaca Ders kitabı hazırlanmalıdır. Komisyonda Zazaca'nın tüm lehçelerini konuşabilen kişilerin bulunması ise elzemdir.

ü İran'nın Sakız Kenti tıpkı Bingöl gibi mikro ölçekli bir Zaza şehridir. Burada konuşulan Zazaca incelenmelidir. Bu dilin filolojik kökeninin belirlenmesi açısından önemlidir. Afganistan'ın bir bölgesinde de Zazaca'nın konuşulduğu bilgisi dikkate alınmalıdır. 

ü Zazaca eğer Kürtçe'den bağımsız bir dil ise bunun bilimsel verileri mutlaka belirlenmeli ve hangi temel dayanaklarla temellendirildiği toplumla paylaşılmalıdır.

Bilim insanı elbette ki herhangi bir sosyal niteliğe sahip olan konularda belli bir algıya sahip olabilir. Ama sahip olduğu bu algıyı desteklemek için siyasetçileri kullanarak üste çıkma yerine, o konuda bilimsel çalışmalarla tezlerini desteklemek zorundadır.

18.12.2012 / YUSUF ZİYA DÖGER / DÜZCE

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Zafer Öztürk (@Misafir_11169)
24 Aralık 2012 Pazartesi 21:46
Çok değil, orta vadede sosyologların ve siyaet insanlarının üzerinde daha sık çalışmak zorunda kalacakalrı, geleceğin potansiye bir 'preblem'ine -ki esasen bir problem olduğunu düşünmüyorum veya probleme dönüştürülmesini doğru bulmuyorum- şimdiden dikkat çeken başarılı bir makale, tebrik ve teşekkür ederim ...
Sarraf (@Misafir_11132)
22 Aralık 2012 Cumartesi 12:15
Arkadaşımızın değerlendirmelerini genel anlamda olumlu bulduğumu ifade etmek istiyorum.bu gibi konularda ilim adamlarının katkılarını bekliyoruz.
Zahir ÇETİN (@Misafir_11128)
22 Aralık 2012 Cumartesi 00:11
Zazacanın konuşulduğu illerdeki özellikle bingöl ve dersimdeki üniversitelerin aldığı(alacağı) zazaca yüksek lisans öğrencilerine var olan lehçeleri inceletip, varılan sonuçları kitaplaştırıp insanların yararlanmasına sunmalıdır.bunu yaptıkları taktirde haklı kaygıların ortadan kalkar.uzun yıllar, yasaklanmış ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan zazacanın tam gelişmesi zaman alacaktır.bu bilinç ile sabır ve azimle çalışmalar yapılmalıdır ya da destek olunmalıdır.ilgililer inşallah yazını dikkate alırlar.selam & dua ile...
Zahir ÇETİN (@Misafir_11127)
21 Aralık 2012 Cuma 23:52
Sayın dezam; hazırlanan kitap ile ilgili bir malumatım yok.Lakin kapsayıcı olmadığı şeklindeki düşüncende -eğer iyi incelemişsen- haklısın.bununla beraber bir kitabın hazırlanmış olması ebedi bir durum değildir.Zazacanın yazı dili olarak kullanıldıkça gelişeceği kanaatindeyim.bu nedenle önemsenmelidir.
yeterki zazacanın konuşulduğu illerdeki bilim çevrelerinin piyasada var olan çalışmalara kulak tıkamayıp bu çalışmalardan yararlanmayı bilsinler.
hsnhsyn (@Misafir_11108)
21 Aralık 2012 Cuma 02:13
bu sebeple zazaların kendilerini ayrı bir kavimden sayan bazı kesimleri, daha çok bu argümanı art niyetli mikro düzeye indirgeyerek böl parçala politikası olarak ortaya atıyorlar. kart-kurt argümanın türdeşleridir.
hsnhsyn (@Misafir_11107)
21 Aralık 2012 Cuma 02:10
zazaki konuşanlar olarak lehçe ve dil ayrımında bir yanılgı içerisindeyiz . kurmanc ve dimili arasında diyalektik ve gramer farklar var ama temel fark baktığımızda bunun eğitim ve ortak bir lehçenin olmaması hasebiyle bir kafa karışıklığı yaşamamızdır. zazaki ile kurmancinin birbirini anlamaması üzerinden bütün bu ayrımlar yapılıyor. bu durumun müsebbibi ise şuana kadar eğitim öğretim dili olmamasındandır. aynı ayrım ırak'ta kurmanc ve soran arasında yaşandı ama bu durumu soranı eğitim dili haline getirerek aşıldı.
Berivan (@Misafir_11103)
21 Aralık 2012 Cuma 01:14
ne güzel belirtmişsiniz uluslararası sempozyumlar yapıldı diye. bakın bu tarz programlar o anda orada bulunanlar için faydalıdır, kalıcı değildir eğer sonunda bir rapor hazırlanıp kamuoyuna sunulmazsa. -eğer yapıldıysa cahilliğime verin ama haberdar olmadık- yazarın derdi bunca yıl yok sayılan bu dillerin artık varlığını bilimsel olarak ispat etmesi belki de. ha ben yazarın avukatı mıyım? hayır, derdinin ne olduğunu gayet iyi bilen kızı..
Berivan (@Misafir_11101)
21 Aralık 2012 Cuma 01:06
yazar sosyolog olduğunu, filolog olmadığını dile getirmiş ve bir sosyolog olarak sosyolojik çıkarımlarda bulunmuş. yazardan sonuç bildirmesini beklemekle yazıyı iyi anlamadığınızı gösteriyorsunuz. bir de eğer yanılmıyorsam bingöl üni'den bi akademisyen olmalısınız zira inatla mardin-bingöl karşılaştırmaları yapmanıza başka bi anlam veremedm ama burda horoz dövüştürülmüyor, yazarın bingöl üni'yi karalamak gibi bi düşünceye sahip olduğunu da sanmıyorum. belirtildiği gibi konunun odağı bingöl bundan ötürü de oradan bi çalışma beklenmesi çok doğal.
Zaza Meho (@Misafir_11091)
20 Aralık 2012 Perşembe 16:47
Yazıda birkaç unsur dikkatimi çekti : 1- Yazar Zazaca ayrı bir dil mi değil mi bunu net belirtmemiş . 2- Yazar Bingöl Üniversitesinin Zazaca üzerine yaptığı uluslararası sempozyumlar,Zazaca Divan ve kitaplardan bihaberdir .4- Yazar bunlardan bihaber olduğu halde Mardin i Bingölle kıyaslamış ve Mardinin Zazacayı lehçe gösteren bir kitabından ötürü daha iyi olduğunu iddia edebilmiştir .5-Mardin MEB bakanını etkilediğinde ses çıkarmayan yazar Bingöl etkilediğinde fikir namusundan dem vurmuştur.6-Yazarın asıl derdi ne ,doğrusu öğrenmek isterdik.
20.04.2025
16:54
Bingöl Havaalanı pist onarım işi ilana çıktı! Bu yaz uçuş yok
Bingöl Havaalanı pist onarım işi ilana çıktı! Bu yaz uçuş yok
DHMİ Genel Müdürlüğü, 'Bingöl Havalimanı PAT Sahaları Onarımı' ihalesi için ilana çıktı. İhale tarihi ve işin süresi ilanda yer alırken, bu yaz Bingöl'deki yolcular çevre illerden uçacak.
20.04.2025
16:52
Başkan Arıkan:
Başkan Arıkan: 'Fikirler, yol haritamızı belirliyor!'
'Vatandaş Soruyor, Başkan Cevaplıyor' programı kapsamında vatandaşlarla bir araya gelen Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'Hiç kimseyi ayırmıyoruz, her kesimin belediye başkanıyız. Herkesin bu memlekette hakkı vardır. Sizlerin şehrimizin geleceğe yönelik fikirleri, talepleri bizim yol haritamızı belirliyor' diye konuştu.
20.04.2025
16:51
Yasa dışı bahis operasyonu! 48 tutuklama
Yasa dışı bahis operasyonu! 48 tutuklama
Bingöl dahil 7 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonunda gözaltına alınan 79 şüpheliden 48'i tutuklandı.
20.04.2025
16:50
Bingöl`de hırsızlık yapan 2 şüpheli yakalandı
Bingöl'de hırsızlık yapan 2 şüpheli yakalandı
Bingöl'de polis ekipleri tarafından, 20 adet araç lastiğinin çalındığı ve maddi zararın 65 bin TL olduğu hırsızlık olayı ile ilgili olarak yapılan çalışmada 2 şüpheli yakalandı.
20.04.2025
16:49
Bingöl`de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'ün Solhan ilçesinde jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda, 1 adet ruhsatsız silah ele geçirildi.
20.04.2025
16:48
Bingöl`de çeşitli suçlardan aranan 4 kişi yakalandı
Bingöl'de çeşitli suçlardan aranan 4 kişi yakalandı
Bingöl'de çeşitli suçlardan haklarında arama kaydı ile kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 kişi yakalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın