Daha önce “İcra İflas Suçları” ve “Cezada Alternatif Çözüm Olarak Uzlaştırma” adlı eserleriyle hukuk alanında önemli paylaşımlarda bulunan İstanbul Anadolu Adliyesi Başsavcı Vekili Bingöllü hemşehrimiz Dr. Raif Bıkmaz'ın “Türk Ceza Hukukunda Dolandırıcılık Suçu” adlı yeni eseri, Adalet Yayınevi etiketiyle yayımlandı.
Dolandırıcılık kavramının tüm yönleriyle tanımlanmasından suçun niteliğine, suç istatistiklerinden tarihsel süreçlerdeki suçlara, uluslararası hukuk kaidelerden suçla mücadele yöntemlerindeki usullere, gerek kamusal gerekse bireysel zararlara karşı uygulanacak esaslardan cezai işlem türleri ile birçok konuda kapsamlı ve detaylı bilgiler sunulan eserde hukukçulara önemli bir projektör tutulurken, kolluk kuvvetlerine yönelik de kıymetli tavsiyeler yer alıyor.
NASIL TEMİN EDİLEBİLİR?
523 sayfadan oluşan “Türk Ceza Hukukunda Dolandırıcılık Suçu” adlı eser, Adalet Yayınevi başta olmak üzere elektronik kitap satışı yapan birçok siteden temin edilebileceği gibi hukuk alanında ki eserlerin satıldığı kitapçılarda da bulunabilir.
ESERDE NELERE DİKKAT ÇEKİLİYOR?
Yazar Dr. Raif Bıkmaz, eserin içeriğine dair değerlendirmelerini ise şu sözlerle özetliyor;
“Bir başkasına ait malı, hileli davranışlar göstermek suretiyle şahsı aldatarak menfaat temin edilmesi olarak tanımlanabilecek dolandırıcılık suçunda, bilişim sisteminin gündelik hayatımıza hızlı bir şekilde girmesi ile birlikte ciddi artış olmuştur. Kişileri aldatmak amacıyla gösterilen hileli davranışların çeşitlilik göstermesi, takibi zorlaştırmış yöntemlerin kullanılması, bu suçla mücadeleyi zorlaştırmakta ve sosyal barışı bozar hale gelmiştir. Suçun işlenmesinde sürekli artış görülmesine rağmen dolandırıcılık suçu ile mücadelede yeterli başarı elde edilmediği görülmektedir. Eserimizin bu anlamda hem bilimsel çalışmalara hem de uygulamacılara katkı sağlama amacı taşımaktadır.
Çalışmamızda, dolandırıcılık suçu beş ana bölümde inceleme konusu yapılmıştır. Birinci bölümde, dolandırıcılık suçuna ilişkin genel bilgiler ile karşılaştırmalı hukuktaki düzenlemeler, ikinci bölümde dolandırıcılık suçunun unsurları, üçüncü bölümde suçun nitelikli halleri detaylı olarak incelenmiştir. Yazımızın dördüncü bölümünde suçun özel görünüş biçimleri, cezayı azaltıcı haller ve beşinci bölümde ise dolandırıcılık suçunun soruşturulması, kovuşturulması ve genel hükümler ile ceza usul hükümlerinin dolandırıcılık suçundaki uygulamaları açıklanmıştır.”
DR. RAİF BIKMAZ KİMDİR?
1969 Bingöl doğumlu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığında kısa bir süre Personel Uzman Yardımcısı olarak çalışmasından sonra, hakimlik savcılık mesleğine geçmiştir.
Ülkenin değişik yerlerinde cumhuriyet savcısı olarak görev yapmıştır. 2006'dan buyana İstanbul ilinde Bakırköy, Çağlayan adliyelerinde cumhuriyet savcılığı ve Bakırköy ile İstanbul Anadolu adliyesinde başsavcı vekili olarak mesleğini icra etmeye devam etmektedir. Birinci sınıf hâkim savcı statüsünde olup hukukçu kimliği ile öne çıkmıştır. Bu süre içerisinde yüksek lisans ve doktora çalışmasını İstanbul Kültür Üniversitesi'nde tamamlamış olup ‘Kamu Hukuku' alanında doktor unvanına sahip olup halen İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görev yapmaktadır.