TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere toplandı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz şu ifadeleri kullandı: "Komisyon çalışmalarımız devam ediyor. Çok önemli ve milyonlarca insanı ilgilendiren bir kanun teklifidir. Çalışandan emeklisine, tasarruf sahiplerinden müteahhitlik sektörüne kadar birçok sektörde düzenleme getiriyoruz.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili kapsamlı bir düzenleme yapıyoruz. Yeni düzenlemelerle yüzde 25 olan devlet katkısın yüzde 30'a çıkarıyoruz. Parasını süre dolmadan çekenlerin hakları yanıyordu. Belli harcama kalemleri için evlilik gibi, ev sahibi olmak gibi kalemler için belli limitleri geçmemek üzere kısmi olarak sistemden para kullanılmasını sağlıyoruz. Bu da sistemde kalmalarını sağlıyor.
BES'TE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK!
45 yaş üstü vatandaşlarımız otomatik BES'e dahil olamıyordu. Çok sayıda BES ile ilgili teknik düzenlemeler var onların teknik detayına girmek istemiyorum. BES'in kapsamını genişleten tasarruf sahiplerimiz için alternatifleri artıran bir düzenleme. Ülkenin temel problemi de tasarruf meselesidir. Kalkınmamızı kendi tasarruflarımızla finanse edebilelim. Cari açıkta yatırımlar ve tasarruflar arasında farklılık var. Cari açığı azaltarak büyümemizi daha sürdürülebilir bir zeminde yürütmemize imkan sağlayacak bir çerçeve oluşuyor. Bunu BES'te atmış olduk. 45 yaş üzerine sağlanan imkan 52 ile milyar liralık bir fon birikimi bekleniyor. 5'inci maddede düzenlemeyle 17 milyar TL, gibi yüksek miktarda etki yapmasını bekliyoruz. Kur garantili mevduatı güçlendirmiş oluyoruz. Bunun yasal zeminini oluşturuyoruz. Meclis'ten bu hali ile geçerse 2022'nin sonuna kadar bir yasal zemin oluşturuyoruz.
KUR FARKI NASIL ÖDENECEK?
Şu anda bir önerge hazırlanıyor tahvil değil diğer şekilde ödenmesi için komisyondan geçmiş olacak. Komisyon sürecini takip ederseniz bir değişiklik olacaktır. Tahvil konularını maddeden çıkaracağız nakit olarak devam edecektir. Diğer taraftan fiyat farkı ile ilgili düzenleme var. Emtia fiyatlarında çok ciddi artışlar oldu bütün dünyada, pandemi sonrası talep patlaması oldu arz aksaklıkları oldu ve piyasalar bir anlamda bozulmuş oldu. Bunlar da daha önce sözleşme yapmış olanlar açısından risk doğurmuş oldu. Kamunun fiyat farkı konusunda desteği söz konusu olacak ve bu madde geçerse devir hakkı veriyoruz. Sözleşmenin devrini içeren düzenlemeler yapıyoruz. Emekli aylıklarının alt limitleri bin 500 TL, bunu 2 bin 500 TL'ye çıkarma durumumuz var. Önemli bir artış getiren düzenlemedir. Kamu görevlileri için yüzde 5 öngörülmüştü toplu sözleşmelerde bunu 7.5'e çıkarıyoruz.
MEMURLARA İLAVE ARTIŞ
Memurlarımıza yüzde 30'un üzerinde bir ilave artış sağlanmış. Enflasyonun da üzerinde bir artış sağlanmış oluyor. BOTAŞ ile ilgili bir düzenleme, elektrikte kademeli fiyatlandırma sistemine geçtik doğal gazda da kademeli bir fiyatlandırma bölgesel iklimsel fiyatları göz önüne alan BOTAŞ'a bir yetki veriyoruz. Biliyorsunuz geçen yıl doğal gazda ciddi artışlar oldu dünyada 150 dolardan bin 500, 2 bin dolara kadar yükseldi metreküp fiyatı. Hükümetimiz 4'te 3'ünü karşıladı.