Damızlık Süt Sığırcılığı ile uğraşan Gençli İşadamı Zeki Karataş, hayvan üreticilerinin en büyük ekonomik gideri olan kaba yem ve silajlık yem ihtiyacını, üretim maliyeti oldukça düşük olan ‘Yem Şalgamı' (lenox) bitkisinden karşılanması amacıyla bin dönüm arazi üzerine yem şalgamı ekimi yaptı.
Yem Şalgamının süt verimi ve besicilik için çok değerli bir bitki olduğunu belirten Karataş: “Burada hayvancılık yapan üreticilerimiz özellikle baksınlar, görsünler tarlalarına eksinler. Ceplerinden çok cüzi paralarla bunu yapabilirler. İnsan gücüne gerek kalmadan rahatlıkla bu silajı gerçekleştirebilirler. Allah'ın izniyle seneye ilk hasadımızı alacağız. Herkese tavsiye ediyorum. Besicilikte olsun süt üretiminde olsun çok özel bir yem bitkisidir” dedi.
“BİR DÖNÜM'DE 10 TON YEŞİL OT ELDE EDECEĞİZ”
Yem Şalgamı bitkisinin Bingöl genelinde hayvancılık ile uğraşan vatandaşlara büyük faydalar sağlayacağına inandığını söyleyen Karataş: “Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde daha önceleri hiç ekilmeyen yem şalgamını ilk defa Genç'te ektik. Eylül ve ekim ayları içerisinde ekilen yem şalgamının hasadı ise Mayıs'ta yapılıyor. Yapılan hasat sonrası 1 dönümden 10 ton yeşil ot elde etmeyi düşünüyoruz. Hayvancılık ile uğraşan bütün vatandaşlarımızın bu ürünü denemelerini istiyorum” şeklinde konuştu.
Karataş: “Bu bitki hayvancılık bakımından çok kıymetli Özellikle de süt verimini artıran bir yönü var Koyunlara da verilebilir. Bu ot kar kalktıktan sonra 2 ay içinde 2 metreye çıkabiliyor. Hasattan sonra hemen başka bir ürün ekebilirler” diye konuştu.