Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanlığı'nca yürütülen AB destekli “Kadın ve Genç Girişimciler İçin En İyi Fırsatlar Projesi” kapsamında girişimcilere ‘Kişisel Özellikler ve Kendini Geliştirme' konulu semineri verildi
AB destekli “Kadın ve Genç Girişimciler İçin En İyi Fırsatlar Projesi” kapsamında girişimcilere dün saat 14.00'da BİNTSO Toplantı Salonu'nda verilen seminere konuşmacı olarak Yrd. Doç. Dr. Abdulvahap Baydaş, katıldı.
Geçmişte olduğu gibi gelecekte de başarının sırrının insan olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Baydaş: “Beklentileri olmayan, varlığının gayesini bir türlü anlayamamış, kendini geliştirmek için rehber göremeyen, daha iyi olmanın yollarını aramayan insanların çoğunlukta olduğu organizasyonların 2000'li yıllarda varlıklarına devam ettirme şansları yoktur” dedi.
Müşterinin gelecekteki organizasyonların hayatta kalıp kalmayacağını da ortaya koyacak temel kriter olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Baydaş: “1900'lü yılların başlarında ortalama şirket ömrü yaklaşık 200 yıl iken, 2000'li yılların ortalarında tek rakamlı olarak ifade edilmektedir. Yapılan araştırmalar işletme ömürlerinin 7 yılın altında olduğunu göstermektedir. 1960'lı yılların dev şirketlerinin kaçı hala tepede? Kaçı hayatına devam edebiliyor? Peki devam edenleri farklı yapan ne? Hala ayakta olan ve süratle büyüyen şirketler izlendiğinde onları uzun ömürlü kılan şeyin, kara odaklanmak değil, kalite ve müşteri memnuniyetine odaklanmak olduğu görülecektir. Bir kurumda verilen hizmetin amacı, müşteri ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaktır. Bu iki terim birbirleri ile ilgili olmakla birlikte aynı anlamda değildirler. Öte yandan ihtiyaç ve beklentilerin karşılanması memnuniyet düzeyinin belirlenmesinde önemlidir. Ben kazanayım, sen kaybet, anlayışı yerine, ben kazanayım, sen de kazan, düşüncesi ve uygulaması geçmelidir. Rekabet ve piyasaya sürülen ürün ve hizmetlerin sayısı ve kalitesinin artması sonucu, insanlar kendisine sunulanı değil, kendi istediğini tercih edecek bir konuma gelmişlerdir”
Yönetim belirli bir amaca ulaşmak için başkalarına iş yaptırma faaliyeti olduğunu hatırlatan Baydaş: “Bir kuruluşta hedefe ulaşmak yolunda yapılan çalışmaların düzenlenmesidir. Bir süreç olarak yönetim; başta insanlar olmak üzere parasal kaynakları, donanımı, demirbaşları, hammadde, yardımcı malzeme ve zamanı birbiri ile uyumlu, verimli ve etkin kullanabilecek Kararlar alma ve uygulatma süreçlerinin toplamı şeklinde tanımlanabilir. Yönetim faaliyeti ile ilgili tanımlardan yola çıkarak yöneticiyi “başkaları vasıtası ile amaçlara ulaşmaya çalışan kişi şeklinde tanımlamak mümkündür. Amaçlara başkaları vasıtası ile ulaşmaya çalışma süreci içinde yönetici, örgütsel amaç, örgütsel yapı ve teknoloji ile çok çeşitli nitelikler gösteren insan öğesi arasında uygun bir bileşke sağlamaya ve çatışan çeşitli değişkenler arasında denge kurmaya çalışır. Profesyonel yönetici ise, bu işi bir meslek olarak yapan kişidir” şeklinde konuştu.
Bingol Kent Haber/Bingol Medya