Haber kaynağınız BingolOnline yeniliklere devam ediyor. Çarpıcı söylemlerin, çok konuşulacak açıklamaların yer aldığı ve sadece haber kaynağınız BingolOnline'de yer alan Karlıova Belediyesi röportajı... Karlıova Belediye başkanı neden belediyeyi enkaz halinde devraldık dedi? Karlıova Belediyesinin kaç trilyon borcu bulunmakta? Belediye hesaplarını incelemek için müfettiş istenildiği halde neden gönderilmedi? Belediyede tasarruf tedbirleri olarak neler yapılmakta? Karlıova Belediyesi 2010 kışına hazır mı? Karlıova Belediyesi'nin hangi projeleri bulunmakta, bunlardan hangileri hayata geçirilecek? Tüm bu soruların cevapları ve çarpıcı açıklamalar için işte röportajımız. BingolOnline: Karlıova Belediyesi başkanlığı bayrağını 2009 yılı Mart ayındaki seçimde devraldınız. Sorulara geçmeden önce kendinizi tanıtır mısınız?
Sayın Ferit Çelik: 1968 Karlıova doğumluyum. Lise mezunuyum. Üniversiteyi bazı ekonomik imkânsızlıklar nedeniyle devam ettiremedim. Evli ve üç çocuk babasıyım. İzmir ve Elazığ gibi değişik illerde görev yaptım. Karlıova'da esnaflık yaptığım dönemler oldu. Son olarak da Mart 2009'daki yerel seçimlerde belediye başkanı seçildim.
BingolOnline: Belediye başkanlığı koltuğuna oturduğunuz zaman Karlıova'da hangi sorunların olduğunu gördünüz? Ya da masanızın üstünde Karlıova ile ilgili olarak ne gibi sorunlar vardı?
Sayın Ferit Çelik: Karlıova'nın sorunları çok fazla. Zaten bölge olarak ekonomik anlamda çok geri kalmış bir bölgeyiz. Dolayısıyla en büyük sıkıntılar ekonomik sıkıntılardır. Ve geçmiş dönemde devraldığımız büyük bir enkaz. Bizim çıkardığımız kadarıyla dört trilyonluk bir borç görünüyordu. Bunun haricinde İstanbul'dan, İzmir'den, Bursa'dan, Ankara'dan, Van'dan bizlere hastane faturaları geliyor. Bunlar personellerin tedavi, muayene olup da ödenmeyen faturalarıdır. Ki bunlar bahsettiğimiz dört trilyonun dışında olan borçlardır. Belediyeye ait bütün araçlar enkaz halinde. Makam aracından tutunda itfaiye aracına kadar, çöp aracından tutun da kamyonlara kadar hiç biri çalışmıyordu nerdeyse. Personellerin 2006 yılından beridir içeride kalan alacakları ve ikramiyeleri vardı. Biz belediyeyi bu sıkıntılarla devraldık. Ayrıca Karlıova'da bir düzensizlik, bir disiplinsizlik hakim. En basitinden bir su parası dahi alınmamış. Ya da imar konusunda da aynı sıkıntılar var. Kimin kafası nereye istemişse oraya bir yapıt dikilmiş, müthiş bir düzensizlik var.
BingolOnline: Peki bu sorunlar ve eksiklikler için ne tür çalışmalar yaptınız?
Sayın Ferit Çelik: İlk olarak makam aracını yaptırmaya çalıştık, en azından bir yere gittiğimizde bir arabamız olacaktı. Şahsımın da arabası yoktu, herhangi bir yere gitmek gerektiği zaman gidemiyorduk. Daha sonra itfaiye aracını yaptırdık, sonra da diğer araçlarımızı yaptırdık, faal duruma getirdik. Bizim kepçe dediğimiz kazıyıcı, temizleyici araçlar 85 modeldi. Artık iş göremez durumdaydılar. Arızalandıkları zaman tamir masrafları çok fazla oluyordu. Dolayısıyla bunları elimizden çıkardık. Bunların yerine iki tane sıfır kepçe aldık. Bunları alırken de tabii bizim paramız yoktu. İller bankası krediyle bunları aldık. En azından tamirlerine vereceğimiz para yerine, taksit şeklinde bunların parasını öderiz. Bir diğer husus ise bizden önceki dönemde bu araçlar siyasi birtakım hesaplar doğrultusunda her yere gönderilmiş, en uzak köylere bir yollanmış bu araçlar ve çoğu zaman bunlar para alınmadan çalıştırılmış. İnanın beş yıl boyunca kepçe gibi çalıştırılan araçlardan 41 bin TL gibi bir para toplanmış. Bizim sırf bu birkaç aylık dönemde bu makinelerin çalıştırılmasından aldığımız para 60 bin TL'ye yakın. İçerde kalan memur maaşlarının hepsini ödedik, hiç biri kalmadı. Bir de göz ardı edilen şöyle bir durum var. Belediyede çalışan personel sayısı çok fazla. Yasal olarak mümkün olmayan bir personel fazlalığı var. Toplam personel sayısı 55 şu anda; ama bu 55 personelden 38 tanesi yasal olarak fazla bulunuyor. Yani nüfus yoğunluğuna bağlı olarak yasalara uygun şekilde düşündüğünüz zaman bu sayı Karlıova'da en fazla 20 olmalı. Siyasi birtakım kaygılar ve hesaplar nedeniyle normalin çok çok üstünde personel alımı yapılmış. Madem belediyelerde personel alımına ilişkin nüfus yoğunluğuna bağlı olarak @'lık sınır var o zaman neden bu uygulanmadı? Biz iş başına geldikten iki gün sonra belediye hesaplarının incelenmesi için müfettiş istedik ama maalesef gönderilmedi. Bir siyasi kaygı mı var yoksa birileri kollanmak mı isteniliyor bunu bilmiyoruz.
BingolOnline: Belediyeye ait dört trilyonluk borç var dediniz. Peki, bu borcun ödenmesi için ne gibi çalışmalar yaptınız? Bu konuda yardım aldığınız herhangi bir kurum ya da kuruluş var mı?
Sayın Ferit Çelik: Öncelikte tasarruf tedbirlerini en üst sınıra çektik. Belediye araçları için harcanan yakıt masrafı aylık 25-26 bin TL'nin aşağısına hiç düşmemiş. Şimdi ise biz bunu aylık 5-6 bin TL'ye çektik. Nereden bakarsanız aylık 25 bin TL'lik bir tasarruf yapıyor. Yıllık 16-17 bin TL kırtasiye malzemesi alınmış. Şimdi bu taş çatlasa 1.500 TL'yi geçmez. Bir telefon harcaması, başkanın aylık cep telefonu harcaması 900 TL'den aşağıya düşmemiş. Şu anda 60-90 lira arası. Yıllık 16-17 bin TL'den aşağı düşmeyen lastik tamir parası, bizim dönemimizde 8 ay boyunca 1.000 TL'yi geçmemiş. Bu tasarruflardan kalan para ile personel maaşlarını ödedik ve içerde personel maaşı bırakmadık. Ayrıca akaryakıt borcu 300.000 TL'den fazla. Bunun için belediyeyi icraya verdiler. Bu borcuda getirip taksite bağladık, her ay 30.000 TL ödüyoruz. Onun için borcu sabit bir çizgide tutmayı ya da borcu aşağıya çekmeyi hedefliyoruz.
BingolOnline: Malumunuz mevsim kış. Karlıova'da kışın çok sert geçtiği yerlerden biri olarak bilinir. Karlıova Belediyesi kışa hazır mı, kış için ne tür tedbirler aldınız?
Sayın Ferit Çelik: Alt yapı sıkıntımız had safhada. Daha önce yapılmış çalışmalar var ama bunlar da sağlıklı olarak yapılmamış. Kışa girmeden önce alt yapıyı elden geçirdik, tamir ve onarımını yaptık. Araçlarımızı yeniledik. Özellikle kazıyıcı, yükleyici, temizleyici kepçe aldık. Dolayısıyla bunlarla kar temizlemesi yapmaya çalışıyoruz. Hizmetimiz aksamadan devam etmeye çalışacağız.
BingolOnline: Belediye başkanlığı koltuğuna gelmeden önce sizin de birtakım vaatleriniz olmuştur. Şimdi artık belediye başkanlığı koltuğunda olduğunuza göre geleceğe yönelik ne gibi projeleriniz var? Projelerinizi gerçekleştirmek için özellikle kaynak noktasında görüştüğünüz kurum, kuruluş ya da idari bir birim var mı?
Sayın Ferit Çelik: Seçim süreci boyunca yapamayacağımız, gerçekleştiremeyeceğimiz hiçbir vaatte bulunmadık. Seçim sürecinde daha gerçekçi davranıp; yapabileceğimiz vaatlerde bulunduk. Onun için şimdi içimiz rahat. En azından kimseye verilmiş bir sözümüz yok. Buna rağmen elbette birçok projemiz olacak. Bunları sıralamak gerekirse:
1- Arıtma tesisi (Bunun projesini hazırladık tamamladık. Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan proje geçti. Proje için belli bir para da çıktı; fakat çıkan miktar az. Belediye kaynakları ile bu projeyi gerçekleştirmemiz de mümkün değil. Onun için kaynağın tamamını sağlamaya çalışacağız.)
2- Mezbaha (Bu projemizi gerçekleştirdik, şu anda mezbaha açık.)
3- Halk ekmek fabrikası (Bu projemizi de gerçekleştirdik. Şu anda ortada bir rekabet oluştuğu için halk daha ucuz bir fiyata ekmek alabiliyor. Biz belediyenin halk ekmeğini 350 kuruştan satıyoruz, onun için fırıncılar da bu fiyattan ekmek satmak zorunda kaldı. Bundan da halkımız karlı çıktı.)
4- Güneşin doğuşu festivali
5- Yaylacılık faaliyetleri projesi
6- Hamaratlı eller projesi (ev yemekleri ile ilgili)
7- Çocuk bakıcılığı projesi
8- Kızlar okula kampanyası
9- Deprem koordinasyon merkezi projesi
10- Kültür merkezi projesi Projelerimiz bunlar. Gerçekleştirdiklerimiz de var, kaynak temini için uğraştıklarımız da. Mart ayı başında projeler netleşecek ve kaynak temini sağlayabildiğimiz projeleri hayata geçireceğiz.
BingolOnline: Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Sayın Ferit Çelik: Yanlışlarımızı her zaman söyleyin, bizi takip edin. Eleştirilere her zaman açığız. Yaptığımız ve yapacağımız her şey halkımız için.
BingolOnline: Bize vakit ayırıp sorularımızı cevaplandırdığınız için teşekkür ederiz. BingolOnline Karlıova Haber Servisi