Bingöl'de ilçe ve belde belediyelerinin yaşadığı mali sıkıntılar her geçen gün artıyor. İller Bankası paylarıyla ayakta kalmaya çalışan belediyeler, yapılan hizmetleri de borçla yapıyor.
Personel maaşları ödenemiyor
Belediyeler üzerinden yapılan araştırmada, bazı belediyelerin daha önceki süreçlerde alınan kredi, yapılandırma ve benzeri etkenler nedeniyle İller Bankası'ndan gelen ödeneklerinde önemli kesintiler yaşandığı, son dönemlerde personel maaşlarını dahi ödeyemediği öğrenildi. Ortalama 300 Bin ila 700 bin TL arasında değişen personel giderlerini karşılamakta zorlanan belediyeler, hizmetleri de borçla gerçekleştiriyor. Öz kaynakları yetersiz olan belediyelerin tek önemli gelir kalemi ise yaz dönemlerindeki inşaat ruhsat ödemeleri.
Nüfus artışı için çağrılar yapılıyor
İlçe veya beldelerde ikamet eden ancak çoğunlukla muhtarlık seçimleri nedeniyle ikametlerini köylere taşıyanların ikametlerini bulundukları yerleşim birimine taşıması için belediyelerin başlattığı çağrılar devam ediyor.
İkamet nakillerinin 31 Aralık'a kadar yapılması çağrısında bulunan belediye başkanları, ikameti bulunanların yanı sıra ikameti olmayan ancak oradaki hizmetlerden yararlanan çok fazla kişinin bulunduğunu, bunun da sıkıntı yarattığını vurguluyor.
Nüfus artışı, İller Bankası paylarının artışı anlamını da taşıyor. Çünkü İller Bankası payları, yüzde 80 nüfus, yüzde 20'i de gelişmişlik oranına göre gönderiliyor. Nüfusun düşük olması, gelen payların da düşük olması, bunun da daha az hizmet üretmek olduğu anlamını taşıyor.
Nüfusu 20 Bin sınırında olan Genç ve Solhan belediyelerinde hedef, 20 Binden fazla ikametin ilçe merkezinde taşınması. Bu hedefle birlikte 50 Bin nüfus statüsündeki belediyelerle aynı statülerin elde edilmesi mümkün oluyor. Ayrıca 20 bin sınırı aşıldığında ilçede bazı yatırımcı kuruluşlar da şube açabiliyor.
FEDAŞ ile başları dertte
İlçe ve belde belediyelerinin bir diğer sorunu ise elektrik faturaları. Sokak aydınlatmaları ve özellikle içme suyu sondajlarındaki dinamoların sebep olduğu yüksek faturalarla zora giren belediyeler, FEDAŞ'ın kesinti yapma tehdidiyle karşı karşıya. Aylık 30 bin ila 100 bin TL arasında değişen rakamlarda fatura ödemesi yapan belediyeler, hizmet üretecek ödenek bulamamaktan yakınırken, Merkezi Hükümetin bu konuda destek vermesini de bekliyorlar.
Karlıova'da senet aldılar
Yapılan araştırmada, FEDAŞ'ın Karlıova Belediyesi'nden 400 Bin TL'lik alacağına karşılık baskı yaptığı ve kesinti yapılmaması için Belediye Başkanı Veysi Bingöl'den şahsi senet aldıkları öğrenildi. Aralık ayı sonuna kadar süresi bulunan senetteki bahse konu borç, Belediye tarafından ödenemediği taktirde tahsilat Başkan Bingöl'ün şahsından yapılacak.
İller Bankası payı yetersiz kaldığı için personel maaşlarının aksadığı, hizmet üretilemediği, FEDAŞ borçlarının ödenemediğiKarlıova İlçesi'nde uzun ve yoğun geçen karla mücadelenin hangi imkânlarla yapılacağı bilinmezken, konuya ilişkin görüşü alınmak istenen Belediye Başkanı Veysi Bingöl, açıklama yapmak istemedi.