KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Temmuz 2026 Çarşamba
°C

Bedlek'in yeni kitabı çıktı

İngiliz Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emine Yeşim Bedlek’in Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’ni konu alan kitabı dünyaca ünlü yayınevi I.B. TAURIS tarafından basıldı ve tüm dünyada satışa sunuldu.

Bedlek`in yeni kitabı çıktı
22 ARALIK 2015 SALI 21:56
0
4133
0
AA aa

 Bingöl Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emine Yeşim Bedlek'in, dünya çapında ses getirmesi beklenen ‘Yunanistan'da ve Türkiye'de Hayali Cemaatler: Atatürk Döneminde Travma ve Mübadele' (Imagined Communities in Greece and Turkey: Trauma and the Population Exchanges under Atatürk) isimli kitabı çıktı.  Türkiye, Ortadoğu ve Osmanlı Devleti üzerine yayınladığı kitaplarla ünlenen I.B. Tauris isimli yayınevinde; bugüne kadar dünya çapında ses getiren, iyi satış grafiği yakalayan kitaplar basılmış.

Bedlek doktora tez çalışması sırasında hocası Agnes Clare Brandabur'un tavsiyesi üzerine Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan Lozan Anlaşması ve mübadele üzerinde çalışma yapmaya karar verdi. Konu ile ilgili daha fazla kaynağa ulaşmak isteyen Bedlek, Oxford Üniversitesinden Prof. Dr. Renee Hirschon ile görüştü. Hirschon'un davetiyle TÜBİTAK bursu kazanan Bedlek, doktora tezini Oxford'ta tamamladı.

Bedlek kitabının konusu ve yazım süreciyle ilgili şunları söyledi: “Öğrencilik hayatım boyunca tarih en sevdiğim derslerden biriydi. Hocamın teşviki ile mübadele konusunda araştırma yapmak istedim. Mübadele modern Türkiye ve Yunanistan'ın nüfuslarının homojenleşmesine büyük bir katkı sağlamıştır. 1923'te imzalanan Lozan Anlaşması ile bir milyondan fazla insan anavatanından ayrılıp daha önce hiç gitmedikleri topraklara yerleştirilmişlerdir. Uluslararası diplomaside başarılı bulunan mübadele, 1948'te Hindistan ile Pakistan'ın ayrılmasında ve halklarının zorunlu göçe tabi tutulmasında da rol oynamıştır. Kitabımda mübadele konusunu üç edebi eser üzerinden incelemeyi uygun buldum: Dido Sotiriyu ‘Benden Selam Söyle Anadolu'ya', Louis de Bernieres ‘Kanatsız Kuşlar' ve Kemal Yalçın ‘Emanet Çeyiz' kitapta savaşların ve mübadelenin sıradan insanlar üzerindeki etkisini inceledim. Resmi tarihin merkeze almadığı sıradan insanların hayatı sözlü tarihte hayat bulmaktadır. Günümüzde sözlü tarih, tarih yazımında önemli bir yere sahip olmaya başlamıştır. Kitap ayrıca Anadolu'dan göç eden Rumların, Yunanistan'da yaşadıkları kimlik ve aidiyet sorununu da incelenmektedir. Osmanlı vatandaşı olan Rumlar, 1923'teki zorunlu göç ile Yunanistan'a göç ettiklerinde milli devlet sistemine adapte olmaları beklenmiştir. Ancak sözlü tarih göstermektedir ki bu adaptasyon pek de kolay olmamıştır. Kozmopolit yaşama alışık olan Osmanlı halkı tek kimlik vurgusu yapan milli devlet uygulamalarına uyum sağlamakta zorlanmışlardır. Anavatanları olan Küçük Asya'ya özlemleri her geçen gün artmış ve yerli Yunan halkı ile iletişim kurmakta sorunlar yaşamışlardır. Kitap sosyal bilimler alanında okuyan öğrenci ve araştırmacıların ilgisini çekecektir. Bu kitabın amacı Balkan Savaşları ve Kurtuluş Savaşı ile birbirine düşman olan Türkler ve Yunanlılar arasında barışı sağlamak ve sürdürmektir. Ege'nin iki yakasındaki kardeş halkların ortak kültürel değerlerine vurgu yaparak barışı tesis edebiliriz. Baklava ve kahveyi Yunanlılar ile neden paylaşamadığımızı merak eden herkesin bu kitabı okumasını tavsiye ederim. Çünkü barış ancak ortak kültürel değerlerimizin farkına vardığımızda ve Yunanlıları ötekileştirmediğimizde tam anlamıyla sağlanacaktır.”

Aynı zamanda profesyonel tur rehberi olan Emine Yeşim Bedlek'in ilk kitabı ‘Büyükçekmece Menzil Külliyesi ve Mimar Sinan' adıyla 2012 yılında Büyükçekmece Belediyesi Kültür Yayınları tarafından basılmıştı. Kitap İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde Kanuni Sultan Süleyman tarafından 16. yüzyılda Mimar Sinan'a yaptırılan mimari eserleri konu alıyor.  Bedlek'in bu kitabının 2.baskısı da geçen hafta yapılmıştı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.06.2026
00:09
Berdibek`in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu:
Berdibek'in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu: 'Artık yokum'
AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek'in, 12Bingölspor'un eski Kulüp Başkanı Mehmet Engin Özturan'ı yeniden göreve dönmesi için ziyaret etmesi, spor camiasında umut oluşturdu. Ancak Bingöl Online'a konuşan Özturan, dönüş ihtimalini kesin ifadelerle reddetti.
30.06.2026
00:08
Bingöl`de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl'de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl Fotoğraf ve Sinema Derneği Başkanı Kenan Nihat Elçi, halk arasında 'Çukurbaşlı kara yılanı' olarak bilinen iki erkek yılanın dişi için verdiği mücadeleyi görüntüledi. Elçi, mücadele sırasında her iki yılanın da boyun kısmında yaralanmalar oluştuğuna dikkat çekti ve vatandaşları uyardı!
30.06.2026
00:07
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de narkotik ekiplerinin düzenlediği operasyonda 54 gramdan fazla esrar ile 9 kök kenevir ele geçirildi. Gözaltına alınan 2 şüpheliden biri tutuklanırken, diğeri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
30.06.2026
00:06
Bingöl`ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi`nde temsil etti
Bingöl'ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi'nde temsil etti
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne kentinde düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'ne katılan Tüm Emlakçılar Derneği Bingöl Başkanı Serhat Bukan, zirvede edinilen bilgi ve deneyimleri Bingöl'deki emlak sektörü temsilcileriyle paylaşacaklarını belirterek, sektörün daha güçlü ve kurumsal bir yapıya kavuşması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
30.06.2026
00:05
Genç`te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç'te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç Belediyesi'nin ilçeye kazandıracağı Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi Projesi'nde yapım çalışmaları başladı. Yaklaşık 400 öğrenci kapasiteli merkezin, 2026-2027 eğitim öğretim dönemine yetiştirilmesi hedefleniyor.
30.06.2026
00:04
Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!
Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!
Zorunlu trafik sigortasında hasar, onarım ve tazminat süreçlerini baştan sona değiştirecek yeni düzenleme 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giriyor. Araç değer kaybı başvuruları otomatik yapılacak, orijinal parça kullanımına yeni kurallar getirilecek, ağır hasarlı araçlar ve kaza yerini terk eden sürücüler için daha sıkı uygulamalar devreye alınacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın